10 ting som gjorde 2012 litt bedre for OP-5


Perfekt spiondrama! Diplomatisk Aksel Hennie! Grusomme drap i Japan! Din nye favorittthriller! Osama bin Laden! OP-5 ser tilbake på 2012.

Folkens! Godt nyttår! Vi skal snart sparke i gang 2013 her på OP-5, men først en kjapp gjennomgang av noen av tingene som gjorde 2012 litt bedre.

1. Tinker Tailor Soldier Spy innfridde
— Åh herregud så lenge vi hadde ventet på denne filmatiseringen av John le Carré sin episke spionroman om George Smiley. Og svensken Tomas Alfredsson leverte som vi bare kunne drømt om.
Les mer: Aslak var tidlig ute med anmeldelsen av Tinker Tailor Soldier Spy

2. Besettelsen av Homeland sesong 2
— Jada, vi har vært besatt av Homeland her i OP-5 i høst. Men fra klikktallene er det veldig mange av leserne våre som også er det. Og nå som støvet har lagt seg gleder vi oss bare til sesong 3. Mens vi klapper oss på skulderen over at vi tok tak i Beirut-fremstillingen i serien en uke før The Guardian tenkte den samme tanken.
Les mer: Homeland på bortebane i Beirut

3. Hvor sjukt bra Boss sesong 1 var
— Buuuhuuu for at Boss ble lagt ned etter bare to sesonger, men vi vil ofte klemme litt ekstra kjærlig på blu-ray-en med sesong 1, se den på nytt, og mimre om det som kunne vært dersom serien hadde fått fortsette på det nivået.
Les mer: 5 grunner til at du MÅ se The Boss

4. Tre sesonger av Justifed
— Min nye favorittserie! Raylan Givens er den mest undervurderte helten i serieuniverset. Highfive til alle metamf-kokere, tannløse hillbillies, marihuanabønder, nynazistiske predikanter og løse sørstatsjenter som fortsetter å gi Raylan Givens noe å stri med.
Les mer: The south will rise again!

5. Grusomme, fascinerende People Who Eat Darkness
— Årets beste dokumentarbok (jada, den kom ut i 2011, men vi leste den i 2012) handlet om en engelsk jente som ble kidnappet i Tokyo, og jakten på henne avdekket bestialske grusomheter, et underlig japansk rettssystem og den mest fascinerende historien fra Japan siden Mo Hayders litt glemte Tokyo.
Les mer: grusom drapshistorie fra Japan

6. Aksel Hennie ble tidenes mest leste sak på OP-5
— Hvem skulle trodd! Jeg så Hodejegerne halvannet år etter premiere, skrev litt om det, Aksel Hennie tvitret om det, jeg svarte med en ny post, og så leverte Hennie et strålende svar i kommentarfeltet. Og så ble alle venner, på en måte. En liten seier for diplomatiet i internettets ofte underlige, murkete kommentarfelt.
Les mer: Hodejegerne halvannet år etter premiere og oppfølgeren Hårsår Hennie?, hvor mannen selv svarer

7. Men Aksel Hennie ble nesten slått av vår diskusjon om hvilken Harry Hole-bok som er best
— Alle elsker Harry, virker det som. Folk har hvert fall meninger om Jo Nesbø-bøkene om Oslos nå internasjonalt anerkjente spion.
Les mer: Aslak kaster terning på Harry Hole-bøkene

7. Skyfall! James Bond kom tilbake i toppform
— Takk til Daniel Craig og alle andre involverte. Dere ryddet opp etter Quantum Of Solace.
Les mer: full rapport om Skyfall, pluss oppsummeringen av Spionmoten til 007

8. Ben Affleck laget årets beste film?
Operasjon Argo ga oss internasjonalt spiondrama på toppnivå. Denne gangen fra Teheran og Hollywood etter hans strålende to første filmer fra Boston, Gone Baby Gone og The Town.
Les mer: Ben Affleck fullfører hattrick som regissør

9. Historien om Osama bin Ladens endelikt siver ut
The Finish av Mark Bowden og No Easy Day av Matt Bissonette kom first, nå er det snart klart for filmen Zero Dark Thirty. Debatten ruller, og vi gleder oss noe helt vilt.
Les mer: forsvarer filmen om bin Laden bruken av tortur?

10. Thomas Quick ble avmonstrifisert
— Det groteske monsteret Thomas Quick ble til den stusselige lystløgneren Sture Bergwall. Jøsses. Alt dokumentert i Tilfellet Thomas Quick.
Les mer: Uskyldig dømt seriemorder?

…og til slutt ser vi litt inn i 2013
— Aslak har lest en av de beste bøkene som ble sluppet i 2012, og vi tipper dette kan bli din favorittbok for 2013. Gone Girl er rett og slett en sesnsasjon av en psykologisk thriller.
Les mer: Gone Girl, din nye favorittbok?

Noen der ute som har favoritter fra 2012 å dele? KJØR PÅ i kommentarfeltet.

 • Janto

  Julaften 2011 fikk jeg sesong 1 av den bejublede serien Dexter.

  02. Januar stakk jeg innom min lokale playcom og byttet herligheten i sesong 1 av Sons of Anachy, en serie jeg ikke hadde hørt mye positivt om men som pirret nysgjerrigheten.
  Dette er vell det beste valget jeg har gjort på lang tid.
  Jeg er fult klar over at denne serien er litt uglesett blant “eliten” av våre synsere her i landet, men den traff meg og ikke minst min kone rett i hjertet.
  Den får The Sopranos til å framstå som mafia light. Og jeg er stor fan av The Sopranos.

  Jeg gidder ikke å babble mye rundt det Hamlet-aktige plottet som mange liker å trekke fram.
  (Det rettferdig gjør liksom serien for mange.)
  Jeg har overhodet ikke problemer med å elske denne “harrye”, sosiopatiske bulkegjengen og deres voldsomme bedrifter for å holde FBI og andre kriminelle på en armlengdes avstand uten å måtte rettferdiggjøre det med annet en at det er en, svært spennende og følelsesmessig engasjerende serie

  Jeg har brukt mye av 2012 på å pløye gjennom 5 sesonger med SoA og har ingen problemer med å anbefale serien til ALLE med en ørliten outlaw i magen.

  Katey Sagal i rollen som Matriark og president fruen Gemma Teller Morrow, er verdt serien i seg selv.

  ANBEFALES !!

 • Gratulerer med oppdagelsen av Justified. Kuleste serien på TV det der.

  Ellers må jeg si serieåret har vært herlig, veldig mye bra der ute. Høydepunktet uten tvil fremgangen blant streaming-tjenester.

  Tenke seg til at selskapene endelig begynner å bekjempe piratene med … brukervennlighet. Om de nå bare får ferske episoder tilgjengelig så er vi i mål.

 • trieste

  Broen og Forbrytelsen III mangler.

 • Geir

  Det sier vel litt om filmåret 2012 hvis Operasjon Argo var årets beste film. Gode person- og miljøskildringer, men med et spenningsnivå på høyde med vaffelsteking mistenker jeg at denne filmen får så mye skryt fordi fok vil at den skal være kul, ikke fordi den var det.

  • Prient Mahes

   Sånne ting er vel gjerne subjektivt, men hvilken film mener du er årets beste?

   • Geir

    Jeg spissformulerer meg selvsagt, men syns Operasjon Argo har for mange svakheter til å bli husket som en stor film, og det bør jo en årets film være.
    Beasts of the Southern Wild er vel den som sitter mest i ryggmargen, selv om også den hadde svakheter. Fra en helt annen sjanger: The Best Marigold Hotel var vel den som fikk meg til å smile mest.

    • Prient Mahes

     Nå er jeg enig med deg i at Operasjon Argo er langt ifra årets film, jeg har heller ikke sett noen av de du har nevnt (har hørt veldig mye bra om BotSW), men for min del er nok Looper årets film, rett og slett fordi den appellerte mest, og den var veldig underholdnende.
     Jeg tenker at Operasjon Argo er årets film etter bloggens ånd.

     • Geir

      Dette med bloggens ånd forstår jeg jo. Men det er vel noen fortellingstekniske kriterier som likevel bør være på plass uavhengig av smak og sjanger. I Argo en litt for lang innledning og overdrevent behov for å knytte løse tråder som fører til sentimental slutt på historien – i tillegg til at slutten hadde hindringer som skulle holde fast på spenningne men virket konstruerte: Jeg tenker på stengte dører og biler på rullebanen som litt småharry. De gjør ikke filmen dårlig, men filmen hadde vært bedre uten dette mixmaxet.

      • Prient Mahes

       Jeg har bare sett Argo den ene gangen på kino, men nå som du nevner det har du faktisk rett. Visse elementer når de er på flyplassen og prøver å komme seg gjenn0m sikkerhetskontrollen var unødvendig, en annen ting var mini plotet med far som savnet sønn. Den introen derimot syns jeg var fin, og ga filmen et historisk bakteppe som jeg satte pris på.

       • Heisann,
        Forventer ikke at alle skal digge Argo, men jeg falt for den overraskende balansen mellom cheesy Hollywood-plott i Hollywood og ganske hardcore beskrivelser av Iran i overgangen fra Shah-regimet til Khomeini-galskap.
        Jeg anbefaler for øvrig Guests Of The Ayatollah av Mark Bowden og Our Man In Tehran av Robert Wright. Førstnevnte er 1000 intense sider om gisseldramaet i Tehran, sistnevnte er boken om den kanadiske ambassadøren i Tehran, som Argo faktisk er bygget på.
        Men mest av alt anbefaler jeg å besøke Iran. Et av de rareste og kuleste og hyggeligste landene jeg har besøkt.
        Asbjørn

        • Geir

         Skal være enig i beskrivelsen av Iran, som både hellet i retning av politisk ukorrekt og akkurat passe sært, vi elsker jo creepy beskrivelser av fiendesteder. Det er vel helst begynnelsen og slutten, og slutten etter slutten, samt slutten etter den igjen som gjør at filmen svikter litt. Men folka i Hollywood har mer greie på film enn det jeg har 🙂
         Besøke Iran – ja takk, mer enn gjerne. Lese bøker, godt tips!