5 grunner til å se Chernobyl

Chernobyl på HBO Nordic er en umiddelbar kald krig-klassiker.

Jeg har akkurat sett ferdig siste episode av HBO Nordics Chernobyl, og full anmeldelse kommer straks i Aftenposten. Den blir publisert for abonnenter, så det er bare å kaste seg rundt og teste abonnement på den flotte avisen jeg jobber for.

Uansett, jeg ble så begeistret for Chernobyl at jeg fyrer ut noen grunner til å kaste seg over de fem episodene. Under trailer, som vanlig:

1. Vet du egentlig hva som skjedde da reaktor 4 på atomkraftverket i Tsjernobyl gikk i luften, 26. april 1986? Ikke jeg heller! Da jeg så disse fem episodene innså jeg fort hvor lite jeg vet om selve årsaken til eksplosjonen, og hva som ble gjort etterpå. Det livsfarlige arbeidet med å hindre nedsmelting, redningsarbeidet på sykehusene, de politiske løgnene og det forskningsbaserte etterforskningsarbeidet. Mye av dette får du svar på i Chernobyl, helt frem til den kruttsterke rettssaken i episode 5.

2. Stellan Skarsgård og Jared Harris (han som spilte den stammende kongen i The Crown) er vilt gode i samspill. Skarsgård spiller partipamp m/samvittighet Boris Shcherbina og Harris gestalter Valery Legasov, vitenskapsmannen som hang seg på minuttet to år etter ulykken. Spoiler? Nei, selvmordet er den første scenen.

3. Chernobyl ser mer ekte 80-talls ut enn hva The Americans på sitt beste klarte, og Øst-Europa ser gåsehudfremkallende østeuropeisk ut.  Makan til produksjonsdesign ser du ikke andre steder i 2019, fra kontrollrommet via atomreaktoren til sykehusgangene og de provisoriske brakkene Legasov og gjengen jobber i.

4. Sett bort fra The Americans er det en stund siden en ordentlig kald krig-klassiker på tv eller film? The Company var en favoritt, 13 Days må sees en gang i året, samme med Charlie Wilson’s War og Tinker Tailor Soldier Spy er en av tidenes beste filmer/serier, den gode nyheten er at Chernobyl plasserer seg sammen med disse i det øverste kald krig-sjiktet. Ansvaret for suksessen går litt til regissør Johan Renck (Stakka Bo!), men mest til serieskaper Craig Mazin. Husk også å sjekke podcasten hvor han går gjennom hver episode, The Chernobyl Podcast.

5. Miniserie! Det er fort gjort å bli serieutmattet av lange sesonger eller historier som aldri slutter før drager flyr og bror knivdreper søster, men Chernobyl er ryddig opplegg: 5 episoder på pluss/minus én time hver, så er det slutt.