5 grunner til å se Manhunt: Unabomber

Brevbomber, manifestskriving og kodekrim. Manhunt: Unabomber på Netflix overrasker.

Av forskjellige grunner var jeg skeptisk til Discoverys filmatisering av Unabomber-historien. Jeg så for meg lettvint, sensasjonalistisk fremstilling av Ted Kaczynski, amerikaneren som drepte 3 og skadet 23 andre i en rekke brevbomber sendt mellom 1978 og -95, med actionjakt og renskårne skurk/helt-roller. Men dramatiseringen av FBIs jakt på anarkisten og terroristen er blitt en riktig så spennende overraskelse.

Her er 5 grunner til å fiske opp Netflix-appen og trykke på PLAY på Manhunt: Unabomber.

1. Gøy med kodekrim! Likte du kodeknekkingen i The Imitation Game (selv om filmen ikke var perfekt), ordnerdingen i Zodiac eller blockbuster-gåtene i Da Vinci-koden? Da er Manhunt perfekt for deg, siden det til slutt var språket som ble hans bane som terrorist. Dette bruker serien rikelig med tid på, og det gir en spenningskurve kun kodekrim kan by på. Samtidig slipper man overdrevet med spekulativ vold, et grep som også ga Mindhunter et løft.

2. Ted Kaczynski skildres nyansert som mennesket som ble terrorist og drapsmann. Unabomber-Ted var en narsissist med schizofrene trekk som bestemt og målbevisst tastet ut sitt omfattende manifest (hørt den før, eller?). Sånn sett er det i enkelhetens navn innenfor å kalle ham rablende gal, men han skildres nyansert og fint i Manhunt. Tidvis tipper det nesten over til portrett av en treklemmende profet, men det brytes hele tiden opp av påminnelser om hva han egentlig har stelt i stand av død og fordervelse. Jeg steiler ofte i møte med tilbakeblikk, men bakgrunnshistorien fra Harvard er både interessant og perfekt levert, selv om den blir litt vel A Clockwork Orange.

3.  Forenkling funker. FBI-delen av historien er redigert og fiksjonalisert, og hovedpersonen Jim Fitzgerald var en mindre dominerende figur i etterforskningen enn i serien. Det fungerer likevel glimrende i serieforenkling, og Fitz representerer de beste kreftene og smarteste hodene som jobbet med saken. Han er også strålende spilt av Sam Worthington, som jeg oppriktig trodde skulle forsvinne fullstendig etter Avatar og den Terminator-filmen han gjorde.

4. Mark Duplass spiller bror Kaczynski. Om det finner en prisutdeling for beste casting, er Mark Duplass som David Kaczynski i Manhunt en god utfordrer til Cameron Britton som Ed Kemper i Mindhunter.

5. Sterke biroller. Chris Noth aka Mr. Big fra Sex and the City, er god i tospann med undervurderte Chris Noth som Fitz’ motstand i FBI. Og Jane Lynch, som vanligvis briljerer i artigheter som Glee og Best in Show, er god når hun gestalter justisminister Janet Reno.

…og til slutt en bonusanbefaling. Sjekk ut Unabomber-hytten om du er i Washington. Står i FBI-avdelingen på Newseum: