5 John le Carré-filmatiseringer du må se


Snart kommer ny storfilm basert på en bok av John le Carré. Vi teller ned med å anbefale de 5 beste adapsjonene av hans bøker.

Spionene i John le Carrés likner ikke akkurat James Bond: De er langsomme og intellektuelle typer, som i stedet for å nedlegge glamorøse damer selv blir bedratt. Ikke så rart, kanskje, at Hollywood ofte nøler med å filmatisere bøkene. Le Carrés verden er ikke den som egner seg til popcorn-blockbustere – den er kompleks og tvetydig, et sted der ingen er riktig gode og ingen bare onde.

Vi anbefaler også: John le Carré for beginners

Men det virker faktisk som verden går i riktig retning i dette spørsmålet. De siste årene har stjerneregissører som Fernando Meirelles (City of God) og Tomas Alfredson laget kule filmer med utgangspunkt i bøkene. Og snart kommer storsatsingen A Most Wanted Man, med bl.a Rachel MacAdams og Philip Seymour Hoffman.

Vanvittig stemningsfullt fra Seymour Hoffman og le Carré

Jeg tror det handler om at aksepten for utradisjonelle plott og moralsk komplekse figurer har blitt større i amerikansk underholdning de siste årene, i alle fall i seriesammenheng. Tenk bare på Breaking Bad, The Sopranos, Game of Thrones – alle disse seriene ville vært fullstendig utenkelige for bare et par tiår siden. Moro at le Carré er i takt med tiden. Fyren er jo flereogåtti. Sjukt imponerende.

Uansett, her er vår topp-5 av le Carré-filmatiseringer:

5. A Perfect Spy (1987)

—Neivel, så er den kanskje ikke så bra som boka den bygger på. Likevel synes jeg den fanger essensen i le Carrés mest selvbiografiske roman. Det handler om hva som gjør et menneske til spion og dobbeltagent. For å svare på det, går fortellingen tilbake til barndommen. Magnus Pym har en bløffmaker og con man til far, det er noe som skal prege ham hele livet. Ironien her er at le Carré selv hadde en slik far (jeg har til og med hørt at faren UTGAV seg for å være sønnen etter gjennombruddet). Haha, saklig. Det skaper uansett nerve. PS: Du kan faktisk se hele serien på Youtube.

4. A Constant Gardener (2005)

—Herlig film fra sensasjonsmannen som lagde City of God et par år før. Det handler om hva legemiddelindustrien i Afrika egentlig driver med, og det er ikke pent. Synes regissør Meirelles klarer å fange både plott og fargekoloritten i Afrika på en strålende måte. Dessuten er Bill Nighy med, som britisk diplomat. Da blir det ofte bra, som her.

3. The Spy Who Came in from the Cold (1965)

—Er dette verdens beste plott? Se ikke bort fra det. Mens thrillere (selv gode) ofte faller sammen som et korthus til slutt, sitter du gispende igjen her. Le Carrés store gjennombrudd om agenter og dobbeltagenter (og trippelagenter) i Berlin under den kalde krigen ble en kongefilm med Richard Burton og Claire Bloom. Artig fun-fact for litteratur-buffs. Claire Bloom var senere gift med forfatteren Philip Roth.

2. Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

—Denne gledet vi oss som unger til, og ble ikke skuffet. Elegant, spenning, stemningsfullt og relativ tro til le Carrés aller mest kjente roman. Skal ikke si så mye mer her og nå, annet enn av casten er fantastisk. Gary Oldman, Tom Hardy, Benedict Cumberbatch og jommen dukker ikke le Carré opp selv i en cameo. Les hele anmeldelsen her.

1. Tinker Tailor Soldier Spy (1979)

Mye TTSS i toppen her ja. For nybegynnere som er generelt nysgjerrige på le Carré anbefaler jeg nok den nyeste versjonen. Men skal du virkelig nyte le Carrés fantastiske historie om jakten på en muldvarp i toppen av britisk etterretning, skal du se denne. Det krever litt tid og tålmodighet, men du vil ikke bli skuffet. Gamle Alec Guinness er fabelaktig som George Smiley – dannet, ettertenksom og sylskarp. Når det drar seg til, blir det også spennende i konvensjonell forstand. Mesterlig. Anbefales alle som vil ha intelligent spionhistorie å tygge på.

Noen bra jeg har glemt da? Meld fra!