American Spy: Kald krig, rase og kjønn.

Spionromanen trenger fornyelse, og Lauren Wilkinson gjør jobben med American Spy.  


Det er 1992, og Marie Mitchell våkner i huset sitt av noen uvelkomne lyder. Hun innser raskt at noen har brutt seg inn. Med to fire år gamle tvillinger i huset klarer hun å utmanøvrere å skyte inntrengeren. Marie Mitchell er agent på rømmen, og det var han eller henne. Resten av Lauren Wilkinsons American Spy er skrevet som et brev til sine to barn hvor hun forklarer hvem hun er og hvor de kommer fra, i tilfelle neste snikmorder skulle lykkes.

Den korte romanen – hvert fall til spionroman å være – hopper frem og tilbake mellom Maries oppvekst på 60-tallet, karrieren i FBI på 80-tallet og «nåtiden» da hun etter attentatet har flyktet hjem til moren på Martinique. Som sort, kvinnelig agent i FBI i 1982 blir hun håndplukket til spesielle oppdrag, men stritter alltid i mot.

Hun vet at hun blir brukt som en brikke i konservativ hvite menns spill, og historiene om sorte FBI-agenter som ble brukt av J. Edgar Hoover for å infiltrere borgerrettighetsbevegelsen på 50-tallet klinger alltid høyt i bakhodet hennes. Likevel lar hun seg rekruttere av CIA til å få nærme seg Burkina Fasos nye lederskikkelse Thomas Sankara, som byrået helst vil erstatte med en mindre kommunistvennlig statsleder.

Marie Mitchell får en hovedrolle i den kalde krigen, samtidig som Lauren Wilkinson lavmælt og mystisk bretter ut hennes indre. American Spy kan leses som en finurlig og tett spionroman, men samtidig er det en beundringsverdig sterk fortelling om rase og kjønn og politiarbeid som er blitt ekstra aktuell nå, et år etter den opprinnelig ble gitt ut.

Akkurat som Jason Overstreets serie om Sidney Temple, som tar for seg perioden da J. Edgar Hoover rekrutterte sorte FBI-agenter, ser Lauren Wilkinson på de klassiske institusjonene FBI og CIA med friskt blikk. Disse tydelig politiske under- og overtonene distraherer aldri historien, heller tvert om: det gjør American Spy til en unik spionfortelling fra kalde krigen, og det var ikke uten grunn at Barack Obama inkluderte boken på sin liste over største leseropplevelser i 2019.

Mer kald krig:

Deutschland 86 (2018)
Sesong 2 av den tyske serien om unge, østtyske agenter i Vest-Tyskland på 80-tallet er nå tilgjengelig på NRK.no. Denne gangen handler det like mye om tysk våpenhandel i apartheidregimet Sør-Afrika som livet rundt Berlin-muren.

Spy Game (2001)
Tony Scotts fengende spionthriller med Robert Redford og Brad Pitt står seg forbløffende godt, snart tyve år etter den ble laget. Tilgjengelig på digital leiefilm.

Kald krig (2019)
NRKs dokumentarserie om livet i Norge under den kald krigen leverer både lettbente skråblikk og interessant historie om tiden da vi fryktet Sovjet, atombomber og skumle agenter.