Broadchurch S02E02: Rettssak og overraskelser

Vilt dramatisk avslutning og en rekke gamechangers. Vi har sett episode 2 av andre runde Broadchurch.

ITV-serien Broadchurch ruller videre på NRK1, kun to dager etter episodene har premiere i UK. Vi kikker nærmere på ukens episode:

Sjekk sesong 1 på Netflix
Les også: Broadchurch – en landsby full av hemmeligheter

— Dette skjer: Claire er fremdeles på det hemmelige stedet sitt, men får en svarerbeskjed fra Lee, som sier han er “close”. Lee ringer Alec og er livredd, men han ser Lee og ber henne ta det med ro. Han skal fikse. Advokatene til Joe Miller bor på hotellet som er eid av elskerinnen til Mark Latimer, og hun snuser i sakene deres hele tiden. Politimannen Alec Hardy vitner i rettssaken, og innrømmer at han slapp Ellie inn til ektemannen joe etter han tilsto å ha drept lille Danny Latimer. Hun banket ektemannen, og dermed blir tilståelsen underkjent av retten. Beth og Mark blir sjokkert, men ikke så sjokkert som når Beth skal vitne og sporenenstreks blir konfrontert med at Mark har slått David og ligget med hotelleieren. Beth leter etter Ellie, som står vakt utenfor huset hvor Claire skal møte Lee for første gang etter hun stakk av. Beth lager så voldsomt oppstyr utenfor at Ellie og Alec mister Claire av syne noen sekunder, og da stikker Lee av med henne. Bommert!

— I disse dager hvor det er blitt en folkesport å lete etter historiske feil eller ankepunkter i TV-serier, er det befriende å se en serie som Broadchurch, som befinner seg i sitt eget univers. Den flotte Dorset-kystlinjen er høyst reell, men byen Broadchurch er så fiktiv som den kan bli. Umiddelbart irriterer jeg meg likevel litt over grepet manusforfatterne tar  på slutten, med å a) sette Lee og Claire i et rom alene sammen og b) passe på dem så dårlig at de forsvinner på noen sekunder.  I kategorien jeg-hadde-nok-gjort-det-annerledes vinner denne årets pris så langt.

— Men når jeg ser tilbake på episoden, innser jeg at avslutningen bare er en stygg, men essensiell del for å få motoren til å gå i serien. For resten av episoden er fylt til randen med dramatiske godbiter.

— Ta bare de to godt voksne advokatene Sharon Bishop og Jocelyn Knight, som allerede spiller perfekt mot hverandre. Profesjonelle, erfarne, karismatiske og pragmatiske som bare folk som har tilbrakt et liv i rettssalen kan være. Jocelyn er strålende når hun forteller Beth at det er feil for henne å være hjemme hos familien, og Sharon stråler av kjip, hard energi når hun gruser Beth i vitneboksen. Vondt, vondt, vondt.

— Forholdet mellom Beth og Mark kan også beskrives av ordet vondt. Som seer vil jeg bare at de skal holde rundt hverandre, gråte litt, og gå ut og ta den daten hun spør etter. Så kan de kanskje kysse litt og trøste hverandre med at de skal komme seg gjennom dette for Danny. Men de gjør jo ikke det, og knuten blir hardere og vondere å få opp.

— Introduksjonen av liveblogging fra rettssalen byr nok også på dramatiske øyeblikk i episodene som kommer.

— Denne andre episoden i sesongen fungerer egentlig som første episode: haugevis med dramatiske gamechangers (vitnemålet til Beth, tilståelsen som ble kastet ut, Lee som stikker av med Claire), mye dyptpløyende småbydrama og en natur så engelsk at man får lyst å smøre seg inn i fish & chips bare for å få kjenne litt lukt av øyriket.

— Samtidig sniker det åpenbare spørsmålet seg inn: har Joe egentlig drept David Latimer? Det er ingen som sier det høyt i serien, og det er en styrke at det kommer saaaakte og ubehagelig inn i seerens bevissthet. For dersom han ikke er skyldig, kommer jo spørsmålet ingen stilte seg da O.J. ble frikjent: Hvem i huleste har gjort det?

Hva synes du om sesongen så langt, fornøyd eller forbannet? Kjør på i kommentarfeltet!

 • Sofie

  Veldig spennende episode, til tross for irriterende momenter. Som du nevner, hvorfor i huleste får Claire og Lee være alene i samme rom + de stikker av i løpet av, hva..? 5 sekunder? Litt irriterende også at ikke Beth lurer mer på hvor Mark er når han spiller med Ellies sønn. Men altså, dette er den mest spennende serien jeg har sett på lenge. Gleder meg til fortsettelsen!

 • Jan_Evensen

  Serien er noe av det beste jeg har sett på lenge. Lurer litt på hvor mye man får ut av historien hvis man ikke så sesong 1? For meg fremstår det som klart at Joe ikke er drapsmannen – de mistenkte står jo i kø – hvorfor er f.eks. presten så opptatt av at Jo ikke skal trekke tilståelsen? Mitt tips er at de to advokatene finner hverandre i en felles avsløringen av en annen drapsmann. Selvfølgelig med god hjelp av Ellie og Alec…

 • Frode Vincenzo

  Spoiler for dem som ikke har sett 1. sesong:

  Blir det ikke for konspirasjonsaktig å se på andre enn Joe som drapsmannen? Han sa vel selv at etter at Jack også døde ble det for mye for ham å gjemme seg… man kan argumentere for at han vet hvem som gjorde det, men ikke gjorde det selv, men…

  Selv håper jeg at Joe gjorde det. Det finnes nok av serier som skal kjøre på med syke twister bare for twistens del. Broadchurch er vanvittig bra, og trenger ikke slikt for å underholde, slik jeg ser det.

 • Ståle

  Jeg lurer litt på det engelske rettssystemet. Er det virkelig slik at ofrene kan velge sin eggen aktor? Jeg antar jo det selvfølgelig, men ble overrasket over dette faktum i første episode der det ble brukt mye tid og gjort et poeng ut av det valget.

 • Bjørn

  Spennende som bare fy, men uhyre irriterende, og litt søkt, at Lee og Claire forsvinner i løpet av null komma niks. Ellers er det nok av tvilsomme karakterer i serien. Har Mark og hans blasse kollega rent mel i posen? Mark oppfører seg ekstra tvilsomt med Playstation-opplegget som han holder hemmelig for fruen… Dog er det bare å glede seg til neste episode. Litt uvant at ille alt er tilgjengelig med en gang (netflix…), men sikkert like greit; måtte tøye ut etter episode to:)

 • Pingback: Broadchurch S02E03: | OP-5()