Broadchurch: en landsby full av hemmeligheter

En 11 år gammel gutt blir drept, og en engelsk landsby må vise alle sine mørke hemmeligheter. Braksuksessen Broadchurch kommer snart på norsk TV med åtte episoder.

En av de største TV-suksessene i Storbritannia i vår var krimserien Broadchurch på ITV. Til sammen så over 10 millioner TV-seere finaleepisoden i april. Nå har NRK sikret seg rettighetene for Norge, og du lurer kanskje på om du bør sette av tid i høst? Her er vår rimelig spoilerfrie oppsummering:

— Broadchurch er en fiktiv by på sørkysten av England, i et område som kalles Jurassic Coast. Smellvakker natur, flotte strender, koselige landsbyer og puber som oser gammel britisk stolthet.

— I serien Broadchurch blir 11 år gamle Danny Latimer funnet død på byens badestrand, rett under et stup som går fra åsen og rett ned på stranden.

— Vi følger politiparet Alec Hardy (David Tennant. Innbitt, direkte og lite empatisk fyr som ikke er vokst opp i Broadchurch) og Ellie Miller (Olivia Colman. Lokalt oppvokst, gift med barndomskjæreste, to kids hvorav den ene var bestis med Danny) som prøver å grave seg ned i byens hemmeligheter for å finne morderen. Eller morderne.

— For hemmeligheter er det nok av. Enten det er Latimer-familien, hun single og pene damen som driver pensjonatet, den gamle mannen som driver de lokale sjøspeiderforeningen, presten som er kommet utenfra, kollegaen til Dannys far, hun rare og strenge damen som bor i en campingvogn nede ved stranden, den kyniske krimjournalisten som kommer fra London…i tillegg til at bygdedyret sladrer så det spinner i sanden.

— Åtte episoder, omtrent like mange mistenkte, og vips! så har ITV med Broadchurch laget en solid, spennende og enormt fengslende serie. De virker veldig inspirert av danske serier som Forbrytelsen og Broen (sjekk bare åpningsmusikken av islandske Ólafur Arnalds og stemningen mellom de to politidetektivene), men kombinerer det med klassisk engelsk landsbykrim.

Broadchurch har også noen fellestrekk med Top of the Lake, som vi anbefalte så varmt forrige uke. Det mørke mennesket i den flotte naturen, landsbyens ekle hemmeligheter og mistenkeliggjøringen av alt og alle.

Les også: Twin Peaks møter Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Anbefaler vi Broadchurch? Oh yes! Spesielt dersom du liker de nevnte danske seriene, og har en svakhet for britisk landsbygdkrim med et drivende whodunnit-element. Ikke så tung materie som Top of the Lake, så dette er en serie for flere generasjoner TV-slaver. NRK har ikke satt dato for Broadchurch, så du kan eventuelt løpe til Platekompaniet, som selger serien til 299 kroner.

PS: Denne sesongen er avsluttende, men suksessen har gjort at ITV har annonsert ny essong.

Sjekk denne kule traileren også:

 • Både David Tennant, Oliva Coleman og David Bradley gjør noen fantastiske roller i serien. Likte godt Coleman i Tyrannosaur, hvor også Peter Mulan (fra Top of The Lake) gjør en ganske bra rolle også. For ikke nevne episoden hennes i miniserien Run.

  En serie som The Killing burde lære av også. Ikke hver eneste scene trenger å bli filmet i mørket for at det skal være en “gritty” krimserie. Folk dreper folk i sola hver eneste dag et eller annet sted på planeten.

  Flott skrevet, velspilt av flere av skuespillerne, godt regissert og veldig bra serie er Broadcurch uansett oppsummert.

  • “Folk dreper folk i sola hver eneste dag et eller annet sted på planeten.”
   Hehehehehehehe, dagens krimquote.

 • Ole

  jeg synes dere kunne skrevet enda mer om formen på første episode, som i mine øyne er ganske annerledes mye krim. har sett veldig mye teve, men ikke på Forbrytelsen enda. Synes det er noe forfriskende med en krim, spesielt når det er britisk krim, hvor det holder med ett mord. Føles mer realistisk. Og synes derfor det er spesielt når man bruker en hel episode, av bare åtte episoder, på å dvele ved de pårørendes reaksjoner av mordet.

 • Anonymous

  Broadchurch er årets klart beste serie. Slår også Broen 2. Fantastisk serie, utrolig bra regi, skuespillere av topp klasse – hvilket drama. Håper veldig mange ser denne når den neste år dukker opp på Nrk. Og den ligner faktisk litt på Broen. Den er intelligent, smart og svært bra produsert. Spenningsnivået bare stiger for hver nye episode. Går det ann å lage noe bedre spenningskrim enn Broadchurch? Neppe.

 • Pingback: TV 2 kjører en hel uke med julekrim | OP-5()

 • Pingback: Søndag og TV! Vi tipser | OP-5()

 • Pingback: TV-tips på en søndag | OP-5()

 • Philip Gundersen

  De to siste episodene var ren tv-kunst. Har ikke sett slik på tv før. ITV/BBC ligger i en annen divisjon/univers enn NRK/TV2

 • Pingback: TRAILERS: Amerikanske versjoner av to favorittserier | OP-5()

 • Pingback: NRK – vårens seriemester? | OP-5()

 • Pingback: Broadchurch S01E02: | OP-5()

 • Pingback: Broadchurch S02E03: | OP-5()