Broen 2 – vi oppsummerer sesongen

I kveld går siste episode av Broen 2 på NRK. Vi har sett avslutningen, og oppsummerer. SPOILERS.

Sånn ja! Der var siste episode av Broen 2 sendt på svensk og dansk TV, etter 10 uker med suksessrik nordisk krim-TV. Hva synes vi om sesongen? Fungerte avslutningen? Ser vi noen fremtid for sagaen om Saga og måpende Martin? Finnes det noen konspirasjoner som kan overta for de brutale, men akk så naive miljøterroristene? Her er våre tanker om Broen 2:

Les også: – Broen 2 er bedre enn første sesong, sier Bjarte Tjøstheim fra Radioresepsjonen

— Episode 9 ble avsluttet med at det selvsagt var flere brikker i spillet enn den søsterelskende brilleslangen Oliver, som ble drept av sin kone Gertrud etter en psykoptisk romantisk rant om hvor mye han digget sin maktkåte og kreftsuke søster. Episode 10 bygget seg raskt opp mot klimakset med attentatet mot EU-konferansen, samtidig som vi fikk avstikkere inn i privatlivet til både Saga, Martin og de andre.

— Selve plottet ble effektivt og tydelig avviklet. Miljøplottet har ligget i bakgrunnen hele veien, og fikk brukbart plass mot slutten. Artig at det var ENDA ÉN fyr i skurkeringen, da spiller man kjapt opp mot tredje sesong, samtidig som det er ok at ikke alt blir avrundet.

Les også: Noen tanker om Broen 2, halvveis i sesongen

— Grepet med å la Martin ta livet av Jens og så bli arrestert for det, er strålende. Spesielt etter Saga fortalte ham at han er hennes eneste venn. For første gang på lenge var det grunn til å få litt følelser rundt karakterene i Broen 2. For selv om det har vært spennende gjennom sesongen, er det sjelden jeg føler noe for eller mot karakterene.

— Det gjorde jeg derimot til gagns under slutten, da Pernille ble hostet blod på. Sekundene da hun er på vei ut, men innser at hun ikke kan gå ut og at hun skal dø inne på det toalettet, var hjerteskjærende og enormt godt regissert. Musikken kunne knapt bli dyster nok, og serieskaperne doserte (bokstavelig talt) ut perfekt med emosjoner. Synes oppriktig synd på henne, og fikk klump i halsen da hun snakket om faren.

— Vi må tilbake til Martin. For at han tok livet av Jens (selv om vi ikke har fått det bekreftet 100%) kom kanskje ikke som den store overraskelsen, men at han ble arrestert var vanskelig å svelge. Kommer nå Saga til å måtte jobbe på egen hånd, men kanskje konferere med Martin i fengsel? Skal han frikjennes på grunn av tekniske feil, eller noe lignende? VAR DET HELE EN DRØM? Hehe. Det setter i hvert fall store forventninger til oppfølgeren.

— Sesongen sett under ett? Stort sett hele tiden spennende, med god start og avslutning. Litt for mange tråder som legges ut uten å bli nøstet opp (typen til Saga, han faren med kameraet), men Broen 2 er hele tiden spennende og fengende. Jeg tar meg selv i å irritere meg over karakterer og stereotyper (rike folk = onde), men gleder meg til hver eneste episode. Og nå gleder jeg meg faktisk allerede til sesong 3.

Hva synes du om sesong 2? Fornøyd med avslutningen? Ser du frem til en ny runde med Saga og Martin? Kjør på i kommentarfeltet.

 • Gregor

  Det var da veldig få tråder som ikke ble nøstet opp. Faren til Laura var jo på sykehuset når datteren ble kidnappet og kunne ikke være denne Mikkel Høst. Og typen til Saga var jo bare typen til Saga.

  Ellers var toalettscenen den beste i løpet av hele sesongen. Og Victoria fikk vist seg som denne sesongens absolutt beste karakter. For en dame med stor mangel på empati. Fantastisk når hun prater om at hun har forberedt seg på å dø, så det er ikke så farlig at hun er forgiftet og vil dø raskere enn ventet, mens Pernille sitter ved siden av. Hun som såvidt har forstått at hun skal dø.

  Ellers får man håpe at miljøterroristene og denne vanvittig teite “organisasjonen” de lanserte på slutten ikke skrives inn i neste sesong. Miljøterroristene var for meg ingen slager. Kjedelig, og totalt uinteressant motiv. Sånn sett var det forfriskende at Oliver stjal mesteparten av showet mot slutten.

  • Sur Sitron

   Jeg synes at miljøterroristene som skurker var et interessant bilde, men svakt gjennomført. Også irriterte det meg litt at vi ikke fikk forstå mer av hvem Gjertrud var.

   • dabbe_dolly

    Det var jo ganske samfunnsreflekterende at miljøgjengen bare var nyttige idioter for folk med andre motiver.

  • Millie

   Victoria oppviste da ikke mangel på empati under seansen på toalettet? Hun sa jo til Pernille, etter pratet om sin egen nært forestående død, at “det er annerledes for deg”. At hun selv var så kald og rolig skyldes vel nettopp at hun lenge har vært forberedt på å dø. Det ville ikke virket troverdig hvis manusforfatterne hadde fått henne til å vrenge ut av seg flere “trøstende” ord. De færreste av oss ville vært mer empatiske enn Victoria i en slik absurd situasjon. Tror jeg.

   • Gregor

    Beklager det var dårlig skrevet, men det jeg mente var at hun utviste medfølelse på en meget spesiell måte der (syntes jeg). Etter å ha i “drept” Pernille, som nå er i sjokk over at hun skal dø, starter Victoria å legge ut om at døden har hun vært forberedt på lenge, så det var ikke så farlig med henne. Jeg fant det herlig kaldt, selv om det i Victorias verden nok var ment som noe annet. Og hun strakk vel hånden ut til Pernille også.

    I løpet av hele sesongen har jo Victoria omtrent vist like mye empati med sine omgivelser som Saga er i stand til å uttrykke. Vi har fått noen små glimt av medfølelse i noen episoder mot slutten, mot Gjertrud, og Pernille, men ellers har hun kjørt på som isdronningen. Hver gang hun skulle utvise noen form for medfølelse virket det henne nesten helt fremmed. Jeg syntes det svært festlig. Mens Saga var en parodi på seg selv, var Victoria en langt mer interessant karakter.

    • Millie

     Karakteren Victoria er en “kjølig” person ja, en typisk intelligent og dyktig og beregnende forretningskvinne, ingen tvil om det. Og ja, hun virket ukomfortabel da Gertrud brøt sammen i armene hennes.

     Men hva angår toalettscenene fikk jo Victoria selv en brutal nyhet i fleisen, presentert av en politikvinne som siktet på henne med pistol. Og hun ble først lenket fast med håndjern. Om hun ikke hadde smittet Pernille ville hun dødd helt alene på det toalettet, med store smerter og fremdeles iført håndjernene.

 • Anonymous

  For lang tid å vente til høsten 2015. Helt håpløst at de må vente til januar for å få svar om det i det hele tatt blir noen ny sesong. Den vil jo komme, men det burde vært klart allerede. Vet ikke helt hva jeg synes om den nye terroristen. Greit nok som cliffhanger, men det gjør jo at man føler seg litt lurt når man ikke får sett hele denne historien spilles fullt ut i denne sesongen.

 • Knut Sparhell

  Bortsett fra den som til slutt skjøt Gertrud var det ikke egentlig løse tråder, ikke andre enn de vi eventuelt hadde skapt i vårt eget hode. Men manusforfatterne hadde lagt inn en liten “oppklaring” på fotograf-faren, at han ikke kunne være “Mikkel Høst”, men klippet kom ikke med. Altså var han bare en far som stilte opp for sin datter.

  Og endelig forsto jeg poenget med kjæresten til Saga og bruddet, nemlig hvor sterkt hennes behov for å ha noe for seg selv var.

  Og Martin sa til sin bekymrede sjef: “Dette ordner jeg opp i selv.” Stusset ved den replikken.

  Alt i alt ikke mindre realistisk enn mange andre krim/thrillere på TV, men noen kameler har vært å sluke for å få tilo dette universet.

  Og Rosenfeldt angrer på at Sagas funksjonsnedsettelse ble brukt til et par komiske scener som ble ren parodi. Ikke mer av det i sesong 3, er vi lovet. Respekt for Saga!

 • dabbe_dolly

  Forresten, for oss med litt rustent minne. Han dusten med båten fra starten, var han klarert helt fra saken eller er han potensiell hovedskurk?

  • Sur Sitron

   Mener du han som eide båten(e)? Han ble jo frama av Oliver pga han hadde gjort Victoria gravid.

   • dabbe_dolly

    Stemmer det ja. Han var alltid så forvirra at han ble automatisk min hovedmistenkte 😛

 • Anne Gaathaug

  Apropos løse tråder – han legemiddelbransje-karen, Richard Strand, som litt tidlig i serien kranglet voldsomt med Victoria. Han var da veldig sint og emosjonell for kun å ha en liten gjesteopptreden?

 • Fredrik Arnesen

  Faren til Laura, hvorfor ville han ikke ringe politiet når hun hadde drømt? Kanskje det faktisk var fordi han ville beskytte henne. Jeg tror det. Ingen løs tråd.

  At Victoria skulle dø, gjorde jo evt. fremtidige sesonger enda dystrere for Martin, uansett om han vil havne i fengsel eller ikke. Hans fremtid ser rett og slett ikke lys ut. Virket som han forberedte seg på å bli tatt, da han sto utenfor huset og tok “farvel”.

  At Saga ville “sladre”, var det pga sykdommen eller var det kun fordi hun er en dønn erlig etterforsker? Hun har jo selv begått en alvorlig forbrytelse tidligere i livet innrømte hun.

  Motivet var kanskje det mest skuffende med sesong 2, men hver eneste episode var imponerende god.

  Fredrik.

 • Anne Dorte Lunås

  Scenen på toalettet, at Pernille er på vei ut, replikkene (“Faren min hadde nok ikke trodd han skulle overleve meg”, “Nei, jeg vil ikke si noen ting”), regien – det var perfekt! Stor fortellerkunst! Resten av serien er ganske sjelden på det nivået der. De personlige trådene om Saga og Martin lider under manglende sannsynliggjøring. At han skulle drepe Jens føles litt for voldsomt. Det burde ha blitt bygget mer oppunder i så fall. To luftspeilinger på hotellrommet og en scene hvor han ser inn på Mette og ungene – jeg synes det var litt tynt. Sagas bakgrunnshistorie er mye mer interessant. Men historien med kjæresten var rett og slett platt. For lite tid, for lite investert.
  Jeg kjenner at jeg bryr meg mindre og mindre om plottet, om hvem som er morderen osv.. Det er så åpenbart konstruert for å forvirre oss. Litt mer gammaldags Agatha Christie, whodunnit, det er det jeg savner. At alt virker innlysende når oppklaringen kommer, som om vi ikke skjønner hvordan vi kunne overse det. LØsningen i Forbrytelsen 1 er av en slik art, den er perfekt. Her er det mer action og blod enn kløkt i så måte. Men alt i alt veldig bra selvfølgelig. Kvalitet og stil. Fantastisk foto.

  • Heidi Jeanette Karlsen

   Ingen serie blir noengang så perfekt som Forbrytelsen 1.

 • Maja

  Den scenen med Gertrud med videokamera og mannen i bakgrunnen, minnet meg litt om Zoobrist i Dantes Inferno, tror forfatteren har lest litt av den gitt

 • Anonymous

  Jeg er enig med alle som sier at toalettscenen var bra.

  Men: Det ble rett og slett for usannsynlig at Camilla, Martin og Saga gikk inn på hotellet for å lete etter Victoria UTEN gassmasker e.l. De visste jo nettopp at Victoria omsider kom til å hoste blod, og når det først kom til å skje så ville helvete være løs. Camilla, Martin eller Saga kunne derfor risikere å finne Victoria liggende i en pøl av blod på f. eks toalettet, og da ville jo alle bli smittet umiddelbart. Sånn sett var det ren og skjær flaks at Camilla fant Victoria på toalettet før hun hadde begynt å hoste.

  Tross god regi på scenen, er premisset for at den scenen kunne bli lagd så dårlig at jeg ikke klarer å glede meg over den gode regien.

 • Pingback: November leverte! Mest leste saker | OP-5()