Roger Stone: En ond Forrest Gump i amerikansk politikk

Dette er Roger Stone. Han hjelper Donald Trump, har Richard Nixon-tatovering og får nå også sin egen Netflix-dokumentar.

Forbered deg på møtet med den kroppsbyggende, Nixon-tatoverte, Hillary Clinton-hatende lobbyisten Roger Stone.  Get Me Roger Stone er 110 minutter fra livet til Donald Trumps mest bisarre medhjelper.

Det er fort gjort å bli fascinert av amerikansk politikk, enten det er gjennom endeløse timer foran amerikanske nyhetskanaler,  sterke bøker som Game Change eller gjentatte runder med Clinton-administrasjonshyllende West Wing. Så kan vi jo spørre oss om vi blir fascinert av amerikansk politikk eller historiene om den, men det får bli liggende til en kronikk noen sikkert vil skrive.

Les også: Politisk pølsemakeri – dokumentar om Anthony Weiner

Når Netflix nå slipper dokumentarfilmen Get Me Roger Stone, går den uansett rett inn i anbefalingsbunken bestående av dokumentarer som er like underholdende som de er skremmende. Navnet Roger Stone har streifet øret mitt når jeg har lest om Trump-kampanjen, men jeg skal ikke påstå å være noen ekspert på amerikansk politikk, så historien hans var relativt ukjent for meg.

Kort: Roger Stone var 19 år og Trump-medarbeider da han ble viklet inn i Watergate-saken, noe moren hans ble forskrekket over men han selv syntes var «kinda cool». 45 år senere er han en velkledd dandy med et hjerte av kull, en kroppsbyggende kåting med verdensklasse lobbytalent, en diskreditert republikaner med åpen mikrofon hos Alex Jones, og ikke minst: førstemann som så at Donald J. Trump kunne bli president. Dette var tilbake på siste halvdel av 80-tallet, da Stone ikke klarte å overtale Trump.

Les også: Harald Klungtveit anbefaler bøker om valgkamp i USA

Get Me Roger Stone følger hovedpersonen gjennom siste valgkamp, hvor Stones rolle hele tiden var litt utydelig. Var jan konsulent, hadde a fått sparken eller sagt opp, og hva var egentlig rollen hans når en tidligere partner ble kampanjesjef for Trump? At han var essensiell er hvert fall hevet over enhver tvil, akkurat slik han var viktig da siste blad Bush kuppet stemmeopptellingen i 2000 og slik han ble det da en sexskandale traff ham i 1996.

Historien som fortelles ligger hele tiden tett på Stone selv, og han serverer en miks av patetisk selvskryt, kyniske analyser og gang på gang: Richard Nixon-tatoveringen sin. Stone beskrives delvis som smart fyr med fingeren på den amerikanske pulsen, men også som en Forrest Gump-karakter som tilfeldigvis er tilstede når ting skjer i amerikanske politikk. Hvor stor innflytelsen hans egentlig er, kommer ikke helt frem, men at han er verdt 110 minutter dokumentar er hevet over enhver tvil. Get Me Roger Stone anbefales varmt, enten du er klar for å bli sint, kvalm, fnisete eller desillusjonert.