KRIMTIPS: Med blodig forsett – sterk start på krimåret

Hvorfor har 17-åringen Roddy Mcrae slaktet tre naboer? Graeme Mcrae Burnet graver i egen slekt, og lager en overraskende hit av skotsk oppvekst, historisk krim og thrillervennlig psykologi.

Skottland, 1869: Tre drap, en 17-åring som innrømmer alt, og en tidlig utgave av FBI-profileringen vi nå ser i Mindhunter og Manhunt. Det er all grunn til å gjøre Med blodig forsett til den første krimromanen du leser i 2018.

Med blodig forsett dukket plutselig opp på Kindlen min da jeg skulle finne noe ulest i romjulen, da under den engelske originaltittelen His Bloody Project: Documents relating to the case of Roderick Macrae. Sannsynligvis har jeg kjøpt og lastet ned boken i løpet av 2016 eller 2017 fordi den dukket opp på shortlist til Man Booker Prize, hvor det av og til dukker opp noen krimbøker å sjekke ut.

Å begynne på boken uten å vite noe om innholdet var som å se første episode av The Office uten kontekst. Er dette ekte? Eller lett fiksjonsvariant av noe som faktisk har skjedd? Er alt påfunn, eller har faktisk forfatteren Graeme Mcrae Burnet slektskap til drapsmannen Roddy Mcrae? Stemmer det, som han skriver i introen, at Roddy Mcrae skrev ned historien sin da han satt i fengsel? Forvirringen ga ekstra krydder til leseopplevelsen, men det skader heller ikke å vite hvordan det henger sammen. Med blodig forsett er uansett en riktig så stor leseopplevelse.

Boken åpner med en introduksjon og en skildring av et grusomt trippeldrap i den skotske landsbyen Culdie på slutten av 1800-tallet. Her tilstår også 17-åringen Roddy McRae drapene, og i neste del får vi den omfattende tilståelsen han selv har skrevet. Det vil si, det er mer en tilbakeskuende dagbok enn tilståelse, og vi får et nydelig fortalt innblikk i Roddys knallharde oppvekst. Hverdagen besto av knugende religion, knallhardt arbeid og strenge landlords (hva er det norske ordet, storbonde dekker vel ikke helt?) blir enda verre da familiens kjipeste og mest maktsyke nabo får det lokale ansvaret for å følge opp regler og arbeid.

Scenene da Roddy og faren møter det nye hegemoniet byr på Kafka-aktige absurditeter og vanskeligheter. De sanker sjøgress for å bruke som gjødsel, men får beskjed om å lagge det tilbake siden det er mot reglementet å hente sjøgress. Da de spør om å få se reglementet, får de beskjed om at det ikke eksisterer, for alle kjenner til det. Og dessuten er det bare folk som vil bryte reglementet som spør om å få se reglementet. For hver lille hendelse får man litt mer forståelse for hvorfor Roddy grep etter nærmeste verktøy for å drepe.

Fra første side vet vi hvem som er drept og hvem som drepte, så spenningen ligger i det evige spørsmålet hvorfor. Dette tas med videre i de neste delene, hvor vi får rapporter fra Roddys advokat, samt en rapport fra fengelsdoktoren James Bruce Thomson (ekte figur!) og hans tanker om «den kriminelle klasse». Det dukker også opp en omreisende kriminalpsykolog – ivrig i sving med en fargerik miks av frenologi og profilering – og til slutt får vi klimakset hvor alle figurene samles: rettssaken. Skal Roddy erklæres sinnssyk i gjerningsøyeblikket? Viser nyere forskning at han var manisk uten ytre tegn? Kan drapet forsvares som klassehandling? Og ikke minst: hvor mye av Roddys historie skal vi tro på?

Med blodig forsett kunne blitt en komplisert affære med de forskjellige synsvinklene og fortellerstemmene, men Graeme Mcrae Burnett komponerer historien på en elegant og fengende måte. Nøkkelen ligger muligens i den enkle løsningen: I stedet for å dele historiene opp og veksle mellom fortellerstemmer, lar han de fortelle seg ferdig før vi får høre neste informasjonspakke.

Hver eneste opplysning skyver saken fremover, og gir samtidig leseren nye spørsmål. Samtidig er Roddys historie gripende som ungdomshistoriene i Les Misérables og andre klassikere, og forfatteren tar en rekke smarte grep for å få leseren inn i den tunge hverdagen han og landsbygden lever i. Det er for eksempel aldri storslagne beskrivelser av vakkert postkortlandskap eller annet turistvås. Roddys lille verden handler kun om familie, arbeid og utfordringer, og derfor skildres livet hans gjennom nettopp det.

Les for øvrig også en blogger som var tidlig ute med å skrive om His Bloody Project

Med blodig forsett strekker seg sjangermessig i flere retninger, men slipper aldri hovedhistorien av syne: Roddy. Boken er både skotsk oppvekstroman, nervepirrende rettsal-thriller og dyptpløyende psykologisk krim, kokt sammen med oppskriften hentet fra  Blair Witch Project. Rett og slett en meget god start på leseåret, og en bok jeg tror kan pløye seg helt inn til hjertet av det norske bokmarkedet.