Hitchens for Dummies

Mange har spurt om hva man burde lese av Christopher Hitchens. Her deler OP-5 noen av sine favoritter.

Det er sjelden en forfatters død utløser så sterke følelser som da Christopher Hitchens døde på fredag. Skrivende over hele verden var i sorg, vi på OP-5 skrev i all ydmykhet også en Hitchens-nekrolog. Men hva var det egentlig med Hitch? Hvor skal man begynne i hans enorme forfatterskap?

1. God Is Not Great: How Religion Poisons Everything

Er du ute etter en polemisk og provoserende bok som er vintage-Hitch, er dette noe for deg. Veldig mange slående retoriske argumenter som passer å anvende i cafédebatter mot troende av alle slag. Her får både kristne, jøder, muslimer og buddister (!) passet påskrevet. Personlig holder jeg nok Dawkins´ The God Delusion enda høyere, og i Europa har ikke ateisme like stor provokativ kraft som i Statene. Men moro lell, og viktig, for all del.

Her er en time med “The Four Horsemen” – ateistene Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris og Hitchens.

2. Love, Poverty and War. Journeys and essays

Etter min mening den beste av de mange essaysamlingene Hitchens etterlot seg (den siste, Arguably, har jeg ikke lest i bokform) Tittelen spiller på gresk dydsetikk, der en manns liv er ufullstendig uten kjærlighet, fattigdom og krig. I Love-delen skriver Hitch fint om forfattere som har betydd mye for ham, og om landet USA. Poverty-seksjonen er en herlig samling infame personangrep, mot folk som Mel Gibson, David Irving og en legendarisk slakt av Michael Moore. I krigsdelen kan du lese alle debattene rundt 911, spesielt med Noam Chomsky. Anbefalt.

Teaser: Unfairenheit 911: The Lies of Michael Moore

3. The Trial of Henry Kissinger

Av de nyere bøkene i Hitchens forfatterskap, er det denne som best viser hans venstreradikale røtter. I motsetning til mye annet han har skrevet, er denne sober og nøktern i formen, som forsterker argumentet hans. Og det er kraftfullt nok: Hitchens tar på seg rollen som anklager og stiller Henry Kissinger for retten. Han argumenterer for at Kissinger har direkte ansvar for massedrap, kidnappinger og statskupp i land som Kypros, Vietnam og Chile.

Det finnes mye om dette på Youtube, her er en smakebit:

 • Geir M

  Jeg kost meg mye med mange av Hitchens bøker. Men etter 9/11 dro han sitt eget navn langt ned i søla. Han døde som en patetisk og dypt umoralsk chicken-hawk. En forfengelig, pompøs, sjarlatan av den sorten han brukte sitt unge liv på å avsløre.

  http://www.salon.com/2011/12/17/christohper_hitchens_and_the_protocol_for_public_figure_deaths/singleton/

  http://gawker.com/5868761/christopher-hitchens-unforgivable-mistake

 • Geir M: Den eneste eksakte vitenskap? Etterpåklokskapen! Skulle ønske jeg var bare det kvarte av hva Hitchens var, ingen har en plettfri -LANG karriere.
  Selv om jeg ser dine poenger, VAR han en STOR mann!

  • Geir M

   Han var en intellektuell begavelse av de helt sjeldne. Han skrev flere gode bøker og tonnevis med interessante artikler. Men la oss ikke late som at dette er en liten filleting. Hans blodtørstige forsvar for Irak-krigen er mer enn en liten ripe i lakken. Delvis fordi det er en horribel ting i seg selv, delvis på grunn av måten han gjorde det på.

   Hvis man først leser det han skriver om former for argumentasjon man skal være på vakt for i “Letters to a Young Contrarian”. Og deretter leser hans forsvar for Irak-krigen, er det umulig å trekke en annen konklusjon enn at Hitchens er en hykler. Selv når det var åpenbart at han hadde gjort en grov feil, klarte han ikke ta selvkritikk. Han var alt for narsistisk og selvgod til det.

 • Vegard Velle

  Her er en kommentar som godt beskriver hvor langt ut Hitchens tok den etter 9/11.
  http://coreyrobin.com/2011/12/18/yes-but-more-on-hitchens-and-hagiography/