Homeland s03e09: Fra Virginia til Teheran

homeland_e109 av 12 episoder er unnagjort. Hvor går Homeland 3?

Homeland ruller hektisk inn mot sesongavslutning, og i ukens episode skjedde det både overraskende ting og noen uunngåelige hendelser. Her er vår oppsummering av episoden:

— Carrie ligger på sykehus etter å ha blitt skutt, Brody er på detox for å kvitte seg med morfinen i kroppen, Saul fortsetter maktkampen mot Senator Lockhart samtidig som han har satt opp et nytt spionspill mot Iran, og Dana har funnet sin plass i livet som vaskedame på et motell.

— Jeg liker veldig godt retningen Homeland har tatt i de seneste episodene, med klassisk spiondrama, wilderness-of-mirrors, spill i kulissene og Saul som edderkoppen som vever sitt rike nett fra USA til Midt-Østen. Den tendensen fortsatte strengt tatt nå, men jeg synes mye av det blir devaulert av den overforenklede inntredenen til Brody.

— At Saul hadde en plan for Brody, tok jeg for gitt. og jeg kjøpet til en viss grad planen hans for økt amerikansk innflytelse i/kommunikasjon med Iran. Men det er jo helt hjernedødt at Brody skal få a) dra på biltur på dagtid med den ustabile løgneren av en CIA-agent Carrie Mathison, b) få stikke av fra Virginia-basen noen timer før avreise til topphemmelig oppdrag i Iran for å henge ut med datteren på et motell eller c) jogge rundt i skogen med noen army dudes.

— Jeg er ikke neødvendigvis motstander av å kutte noen svinger her og der for å skyve en serie fremover, men i dette tilfellet settes det side om side med et rimelig sobert maktspill og interessante politiske utfordringer, da blir det så tydelig at det ikke har noe i virkeligheten å gjøre. Utfordrende, det der.

— Når det er sagt, er det ganske intenst. Hva skjer i Teheran? Hvilken side er Dar Adal egentlig på? Hva skjer med Quinn? Hva skjer med barnet til Carrie (hun sigger, er det en drøy form for selvskading)? Osv osv. Men det blir mye reising for Brody da, fra Caracas til Teheran med mellomlanding i Virginia? Skulle gjerne sett bonuspoengutskriften hans for november!

— Personlig tror jeg det blir en drøy showdown i Teheran (selvsagt ikke filmet der, er vel ikke laget amerikansk film der siden de ambassadeansatte filmet hjemmevideoer i 1979), men også noe som kommer ut av det blå på hjemmebane. Er det andre sneaky folk i spillet enn Lockhart? Er han virkelig den eneste fienden Saul og gjengen har? Kan ikke fatte og begripe noe annet enn at det er mektigere aktører som ruver enn en sånn passe smart senator.

— Jeg regner også med at det skjer noe episk og stort i de tre siste episodene. De to forrige sesongene har ført til selvmordsvesten i bunkeren og bombingen av CIA-begravelsen, forventer noe av samme skala før sesongen er slutt.

— For øvrig kunne jeg gjerne tenkt meg en Mitch Rapp-karakter i neste sesong av Homeland. En CIA-agent som har beinhard lojalitet til seg og sine, men samtidig er et resultat av moderne terrorisme. En karakter som tenker større politisk enn Carrie, men samtidig ikke er så old school som Saul. Kanskje Quinn kan bli en slik karakter når han får ristet den dårlige samvittigheten av seg?

Hva tror du om avslutningen, blir det showdown og galskap eller lavmælt og mystisk? Kommentarfeltet er åpent!

Les mer: oppsummering av episode 1
Les mer: oppsummering av episode 2
Les mer: oppsummering av episode 3
Les mer: oppsummering av episode 4
Les mer: oppsummering av episode 5
Les mer: oppsummering av episode 6
Les mer: oppsummering av episode 7
Les mer: oppsummering av episode 8

 • Anonymous

  Hjerteskjærende å se Brody bruke så mye tid og krefter på å få snakke med Dana uten å levne Chris en eneste tanke

  • Anonymous

   Det vet vi vel ingen ting om? Han ble jo kjørt til p-plassen ved motellet i håp om å sette i gang en reaksjon.

 • Bjørnar

  Den treningsmontasjen fra leiren i Virginia gikk ‘we need a montage’ – scenen fra Team America en høy gang. Parodisk og helt utrolig lite troverdig. Men jeg hopper ikke av, det er for spennende!

  • A MOTHERFUCKING MONTAGE! Hehe, tenkte på den scenen. Det går ikke an å lage seriøs montage etter Team America.

 • Dennis

  Ganske skuffende episode, i alle fall med tanke på hvor nærme sesongavslutningen vi er nå. Selvfølgelig legger denne episoden til rette for at interessante ting skjer i Teheran, men innholdet i denne episoden var rett for dårlig. Er det ingen serieskaper/kreativ sjef som ikke ser at dette blir for latterlig?

  1. Rehab-opplegget til Brody, der Dar sier “There is another option”, og nevner en slags superkur mot avhengighet(basert på en Nigeriansk plante?), og i tillegg når den ene treningskameraten til Brody protesterer med at stoffet er ulovlig? Jeg skjønner at dette stoffets bivirkninger gjør at manusforfatterne kan vise frem Brodys hallusinasjoner av Tom Walker, og dette er godt med på å bygge opp under at Brody sliter med seg selv, men disse hallusinasjonene kunne jo like godt oppstått under en vanlig cold-turkey? Jeg hadde i alle fall ikke stusset på det. Hvorfor skal de gå omveien med verdens mest klisjefylte replikk(there is another option), og et ulovlig(som om det betyr noe) stoff. At Brody er langt nede psykisk er jo selvfølgelig bare å forvente etter de siste ukene i Caracas, samt hele jævla serien.

  2. Treningsscenene. Jeg får assosiasjoner til Rocky IV, du husker, på fjellet der? Litt Rocky, og litt spionfilm. Ingen av delene hører hjemme i Homeland. Den greia med å memorere kort er liksom for å vise at nå er Brody helt fin igjen i topplokket. Han prøvde jo liksom å ta livet sitt et par uker før med en stol og så å la seg drukne. For all del, gi han full tilgang til våpen, og la han løpe i skogen, for å så sende han på typ tidenes militære oppdrag i moderne historie.

  3. 16 dager senere-overgangen 3/4 inn i episoden. Billig. Føler Homelandepisoder generelt går over korte tidsrom, og maktspillet i CIA med Saul og co har plutselig tatt ferie i 16 dager? Så presset situasjonen er rundt Saul, senatoren osv. blir dette bare dumt, selv om Saul kjøpte seg tid med bildene av han kameraten til kona.

  4. Oppdraget i Teheran. Dette blir altså en game changer for verdensfreden, og antageligvis en for historiebøkene. Jeg syns selve plottet er kjempespennende, men samtidig har det gått for langt. Denne serien har nå gått fra å være en irriterende spennende serie om potensiell terrorfare fra “en av våre egne”, til å bli en generisk CIA-thriller. Kunne sett for meg dette plottet som en kinofilm med en generisk muskelskuespiller i hovedrollen(Brody i dette tilfellet).

  Jeg håper de avslutter serien etter neste sesong, og drar plottet og stemningen litt mer tilbake til der vi var i sesong 1 og 2. Dette er akkurat det samme som skjedde med Heroes. En helt tåpelig bra førstesesong, så bare gikk det nedover.

  • Enig med deg på alle innspillene her, mye som er for enkelt. Men de to siste episodene har vært solide, synes jeg. Så jeg henger med videre.

  • Gjest Bårdsen

   1. Ibogain som ble brukt, er vesentlig bedre en “cold turkey”, men kan være risikofylt. Vellykket bruk av Ibogain tar under to døgn og er dermed langt mer effektivt enn andre metoder (http://no.wikipedia.org/wiki/Ibogain).

   2. enig,

   3. Jeg reagerte egentlig ikke på dette hoppet. Saul kjøpte seg tid med bildene og mange tråder var nøstet opp på dette tidspunktet. Så ville fort blitt tomgang hvis man skulle brukt mer tid til oppbygging. Mener faktisk det var litt befriende at man hopper videre til neste oppdraget.

   4. Hvor mange “indre fiender” kan man egentlig grave opp. Jeg mener maktspillet i CIA og kampen mot Iran har vært det som har berget sesongen. Carrie har jo bare vært jævlig irriterende hele sesongen og familien til Brody har også vært et sidespor. Saul er “the man” i denne serien!

   Må si meg enig med Asbjørn i at de to siste episodene har vært bra og jeg håper at sesongavslutningen blir kanon.

   • Dennis

    Forsvarte ikke cold turkey ift. Ibogain med tanke på effektivitet. Jeg synes bare serien presenterte Ibogain på en litt døv måte.

    Hoppet i tid synes jeg egentlig ikke hører hjemme i TV-serier av denne typen, presentert på en så direkte måte. Er imidlertidig en annen sak hvis det hadde vært mellom to sesonger el.

    Er forsåvidt enig med det du nevner har berget denne sesongen. Definitivt Sauls sesong. Har ikke plaget meg med mindre Carrie eller familien Brody for den saks skyld. Min kritikk gikk mer på hvordan plottet har forandret seg så mye på kun en sesong. Jeg synes plottet slik det er nå, føles som en unaturlig utvikling fra hvordan denne gode serien startet. Denne serien hadde virkelig sjansen til å bli en god terrorthriller, drevet av spennende karakterer. Denne sesongen virker det for meg som om fokuset på karakterene har blitt satt litt til side for å lage et plot fylt av unødige tvister til å drive historien fremover. Den eneste karakteren jeg føler vi har fått bedre kontakt, og en bedre forståelse av er Saul.

    Serien er fortsatt god nok til å følge videre med på, for jeg vet at denne serien er jævlig bra på sitt beste. Tipper vi kommer til å få tre gode episoder nå på slutten.

 • Anonymous

  Homeland sesong 3 må vel være årets nedtur og årets mest skuffende serie. Hva har skjedd? All spenning og kvalitet fra sesong 1 og 2 er borte. Nye manusforfattere og regissør? Triste greier.

  • Synes ikke det er så ille, men det er – som andre påpeker – blitt mer av en generisk CIA-serie enn den sjokkerende gode fortellingen det var i starten.

   • Anonymous

    Ja du har sikkert rett. Men jeg klarer ikke å unngå å sammenligne med de 2 første sesongene – og da er årets sesong en skikkelig nedtur. Dessverre. Og jeg er fortiden veldig lei av “generiske” CIA-serier. 🙂
    Bra du fremhever serien Broadchurch – den er kanonbra! Årets beste.

 • Anonymous

  Joggeturen til Brody skjedde inne på Dam Neck – treningssenteret til marinen, altså ikke hvilket som helst skog.

  Forøvrig en god episode (9).

 • Pingback: Homeland s03e10: Touchdown for Brody? | OP-5()

 • Pingback: Homeland s03e11: – Let’s get it done | OP-5()