Hvem er den beste Carl Hamilton på film?


Mikael Persbrandt har inntatt rollen som Carl Hamilton, og følger med det i en stolt svensk tradisjon. Men hvem var den beste Carl Hamilton før Persbrandt?

I helgen hadde Hamilton: I nasjonens interesse premiere på norske kinoer. Vi skrev en lang anmeldelse av filmen her på OP-5 (les den her, solide greier), og stort sett får Mikael Persbrandt godt skussmål fra kollega Aslak Nore for sin kalde tolkning av vår alles favorittorlogskaptein.

For å spille Carl Hamilton er viktig, det er en slags skandinavisk James Bond-prestisjerolle. Hvem har vært innom rollen, og hvem har fungert best?

Sjekk Hamilton på TV/film her

Stellan Skarsgård
Coq Rouge (1989), Forhøret (1989) Den demokratiske terroristen (1992)
— En noenlunde ung Stellan Skarsgård spilte Hamilton i to filmer og en tv-produksjon. Selv har jeg bare sett Coq Rouge og Den demokratiske terroristen. Skarsågrd er jo alltid på ballen som skuespiller, men i rollen som Hamilton blir han for…sosialdemokratisk. Hamilton skal selvsagt være rotet i det skandinaviske miljøet han er formet av, men samtidig er han larger-than-life, aristokratisk, kynisk og kontrollert voldelig. Det er ikke kvaliteter Skarsgård formidler.

Peter Haber
Fiendens fiende (1990), Kvällspressen (1990)
Fiendens fiende står fremdeles som den mest vellykkede filmatiseringen av Hamilton. TV-serien er selvsagt rimelig datert, men det er jo hele kald krig-tematikken i denne glimrende romanen. Og Haber spiller Hamilton med coolness, arroganse, litt anger og samvittighet, og den sterke indre drivkraften vi kjenner fra bøkene. Når noen prøver å fucke med Hamilton, viser han hvor unfuckablewith han egentlig er. Begjæret om hevn er en viktig nyanse på Hamiltons fargekart, og Haber – som vi senere ble kjent med som Beck – gjør det på en strålende måte.
PS: Jeg har ikke sett Habers lille innsats i Guillou/G.W. Persson-serien Kvällspressen. Gi gjerne tilbakemelding dersom du har sett serien, eller aller best: har den liggende på VHS et sted.

Stefan Sauk
Vendetta (1995), Tribunal (1995)
— Etter Peter Habers innsats i Fiendens fiende var jeg skeptisk til Stefan Sauk, noe som sikkert farget meg da jeg så Vendetta, både TV-serien og filmen. Jeg vet at mange holder han som den beste, men for meg ble han litt for endimensjonalt macho-svenske-med-skinnjakke-og-kjappe-replikker. Jeg savnet den bittelille sårheten som Haber viste, du vet den samvittigheten som han viser glimt av. Vi snakker tross alt om en karakter som slår i hjel sin polske kjæreste ved en feil (går det an, egentlig?), og må leve med det på et eller annet vis.
Men når det er sagt, så har Sauk actiongenet som gjør at han driver Vendetta bra fremover. Her er det jo mafia, biljakter, internasjonal pow-wow-action og blodhevn det handler om, og Sauk gjør til slutt jobben.

Peter Stormare
Hamilton (1998)
— Det var vanskelig å se Peter Stormare som Hamilton etter hans retarderte Hollywood-gjennombrudd i Fargo, men som actionhelt er Stormare enkelt og greit briljant. Jeg savner noe dybde og tredimensjonale karakterer, men når Harald Zwart sitter i registolen er vel det språket for nordkoreansk dialekt å regne. Godkjent fra Stormare i en litt retningsløs film.

Så rangeringen min blir da:
1. Peter Haber
2. Stefan Sauk
3. Peter Stormare
4. Stellan Skarsgård

En vaskekte krimjournalist synser om Hamilton

Fredrik Wikingsson fra Filip och Fredrik snakker om Persbrandt som Hamilton

Så hva synes du om Hamilton-tolkningene? Brutalt uenig, eller rørende enighet? Slipp deg løs i kommentarfeltet.

 • Anonymous

  Persbrandt er fantastisk som Hamilton, jeg syns også Stefan Sauk er awesome!

 • Minnes nok Haber mest. Men kan fort være fordi det var mitt første møte med Hamilton på TV (så vidt jeg kan huske). Har faktisk litt trua på Persbrandt.

 • Har bare sett Sauk og Stormare,og da må eg gå for Stormare sjøl om filmen i seg sjøl mangler endel…Tv-serien som blei laga basert på extended scenes var jo om mulig det verste mølet tv2 har sendt da kun slått av det der bråkeprogrammet som gjekk i sommer.
  Men skal vel sjå at dei her gamle klassikerene dukker opp på dvd/bluray nå da,er iallefall lov å håpe.Ei egen lita Hamiltonhylle er jo ikkje å forakte.

 • Oyvind

  Peter Stormare er fantastisk i rollen når han blir utspørt av kona (Lena Olin). Stefan Sauk er uansett min favorit. Venter spent på å se M. Persbradt i rollen.

 • Anonymous

  Peter Stormare formidler ikke bare action-Hamilton briljant, han varsler også hva som er i gjære inne i soon-to-be-splitter-pine-gale-Hamilton. Hrrr! Min absolutte favoritt.

  Tristeste portrettering står Stellan Skarsgård for i Den demokratiske terroristen. Boka har et av de beste (moralske) plottene i Hamilton-serien, men poenget forsvinner fullstendig i filmen. En kjempeskuffelse.

 • Det er veldig vanskelig å sammenligne dette. For jeg synes at Zwart var ute etter å først og fremst lage en actionfilm, mens de andre forsøker å lage TV-serier som følger bøkene.

  Zwart er mest vellykket der, og Stormare best som actionhelt.

  Men skal man følge bøkene og Hamiltons dybde, er jeg enig i at Haber kommer høyt opp. Jeg er derimot ikke enig i at Sauk er på annen, han synes jeg falt igjennom – for å bruke forfatterens uttrykk – han ble for “sosialdemokratisk”.

  Skarsgaard skulle spilt Hamilton som han spilte Tupolev i Jakten på Rød oktober, da hadde han toppet!

 • Erik

  Stormare er favoritten som “action-helt” Hamilton, men den som er mest Hamilton i mine øyne er Haber min favoritt. Skarsgård er også god, og Sauk gjør en fin jobb i Vendetta, men kommer likevel sist i min vurering. Han er også den som ligner minst på Hamilton slik jeg ser ham for meg i mitt hode.
  Er veldig spent på å se hvordan Persbrandt gjør det, tror det kan bli veldig bra.
  Har sett alle de filmene og seriene som nevnes her unntatt Kvällspressen.

 • Pingback: Asbjørn gjør seg opp fem tanker om «Hamilton – I nasjonens interesse» | Filter()

 • Pingback: Vår guide til Jan Guillous Hamilton-serie | OP-5()