Hvilke er de beste filmene om krigskorrespondenter?

MSDSALV EC009
Vi anbefaler tre filmer om journalister som dekker krig og elendighet.

Krigskorrespondenter har fått mye
oppmerksomhet de seneste månedene. Enten det er Sidsel Wold og Fredrik Græsvik, som anklages fra mange kanter for partisk rapportering og agenda, eller det er James Foleys tragiske endelikt etter årevis i fangenskap i Syria.

Det er nok av nettsteder der ute som dekker Foley og Midtøsten på seriøst og grundig vis, så vi skal bare gjøre det vi pleier: anbefale noen filmer om et aktuelt tema, altså krigskorrespondenter. Om dere har noen andre tips, kjør gjerne på i kommentarfeltet. Sett opp din liste over beste krigskorrespondentfilmer.

Salvador (1986)
— James Woods i suveren rolle som den ivrige og selvrådige fotografen Richard Boyle, som dekker borgerkrigen i El Salvador sammen med kompisen Doctor Rock, en livsnytende DJ spilt av Jim Belushi. De ser for seg at en tur til El Salvador skal være en blanding av fyllekule, moro og lettjente penger, men når de ser en student blir drept av regjeringsvennlig gerilja, blir det fort alvor. Salvador lener seg tungt mot venstre, og er kritisk til USAs bidrag til uro sør for Mexico, men viser også adrenalinet krigskorrespondenter så ofte snakker om. Heseblesende film, perfekt skrevet av Oliver Stone, som ble Oscar-nominert for jobben.

Tusen ganger god natt (2013)
— Erik Poppes Amanda-vinnende film er både rørende og vakker og spennende. Juliette Binoche spiller krigsfotografen som ikke klarer å håndtere jakten på verdens elendighet samtidig som hun skal være familiemor og kone. Nicolaj Coster-Waldau er meget god som mannen hennes, og Lauren Canny fikk fortjent Amanda-nominasjon for rollen som Binoches datter.

The Quiet American (1958)
— Fin filmatisering av Graham Greens mesterlige, subtile krimroman fra Den første indokinesiske krig. Journalist Thomas Fowler og synseren Alden Pyle blir – på et underlig vis – venner  i Ho Chi Minh, men den unge Phuong kommer mellom dem. Og hva holder Pyle egentlig på med, hva er agendaen hans når han drar til fronten for å fortelle Fowler at han skal gifte seg med Phuong? Romanen fra 1955 regnes som en av tidenes spionromaner. Graham Greene var selv skeptisk (les: rasende) til denne filmen, som han mente fjernet antikrigsbudskapet hans.

BONUS: Generation Kill (2008)
— Strålende HBO-miniserie om en journalist som er innlemmet i en av de første amerikanske bataljonene som kommer til Bagdad. Basert på Rolling Stone-journalist Evan Wrights bok med samme navn. Der boken er mer dokumentarisk, er serien hbofisert til å bli både morsom og tankevekkende og spennende.