Julegavetips del 1 – fem norske bøker

cof

Vestkantleger og vestlandsjenter. Norske nazister og nordmenn i nazi-Berlin. Vikingkonger og tornekroner. Hvem skal få hva under juletreet? Vi tipser.

Det nærmer seg den flotteste tiden av den alle: ukene da vi feirer Jesu’ fødsel med gløgg, pinnekjøtt, mørkt øl og falsk sang i hellige rom. Skulle nesten tro vi stammet fra hedninger, alle mann.

Jul betyr også gaver, og etter flere år med nesten bare små, flate, harde pakker, går jeg i år helt inn: hele julegavebudsjettet går til bøker. Så om du er i slekt med meg eller kjenner meg veldig godt, er denne saken full av spoilers for 24. desember, for disse bøkene skal handles og pakkes inn.

Her er årets første runde julegavetips fra oss til deg, vi begynner med en runde norske forfattere:

Alt er mitt
av Ruth Lillegraven:

Gone Girl møter Helga Flatland

Handling: Clara jobber i justisdepartementet, og får avvist et lovforslag hun har jobbet med døgnet rundt, om beskyttelse av overgrepsutsatte barn. Ektemannen Haakon er lege  på Ullevaal, og får døden så altfor nært på livet da en 4-åring dør etter han ankommer akutten, kraftig forslått. Kort tid etter blir 4-åringens far drept på sykehusets bønnerom, og det store mysteriet bretter seg ut: er det han eller henne som har en finger med i spillet?

Endelig har Ruth Lillegraven debutert i spenningsbransjen.
Etter en jevn flom av diktsamlinger, barnebøker og teaterstykker, er Alt er mitt debuten som thrillerforfatter. Endelig, vil jeg si. For her har Lillegraven levert et lite kunststykke av det amerikanerne kaller en  slick thriller med røffe kanter. Historien om vestkantlegen Haakon og vestlandsjenten Clara er en tett miks av god plotting og Lillegravens falkeblikk for mellommenneskelige detaljer, og tilfører den norske krimlitteraturen et ekstra psykologisk lag. Det enkle grepet å skrive Claras kapittel på nynorsk og Haakons på bokmål gir også Alt er mitt et ekstra løft.

Kjøp til:  familiemedlemmet som digget Gone Girl og The Girl on the Train, eller han rare onkelen som syntes det var for få drap i Helga Flatlands En moderne familie.

Hvitekrist av Tore Skeie:
Game of Thrones med vikinger,  bare på ekte

Handling: Olav Haraldsson, som etter sin død ble kjent som Olav den Hellige. Olav sto mellom den ambisiøse danekongen Knut og angelsaksernes konge Æthelred, som styrte et England sprengfullt av gullmynter, men uten solid sentral styring. Det geopolitiske dramaet som utspilte seg rundt Nordsjøen mellom de tre skulle både skape og knuse konger og riker.

I historieboken  Hvitekrist skriver Tore Scheie om  engelsk politikk, nordisk maktkamp, altfor lange jobbreiser til Sør-Europa og smarte familieallianser, men også om hedninger som danser i kvinneklær, skarpe sverd, sleipe kristne, slaktede bønder og plyndrende vikinger. Hans historiske fremstilling av Olav Haraldsson liv og virke er lettlest, fengende og vilt spennende. Når alle allianser er ferdigforhandlet, slekter utryddet, landsbyer plyndret og Olav går sammen med lillebroren Harald inn i slaget på Stiklestad , leverer også de siste sidene av Hvitekrist årets drøyeste cliffhanger, selv om vi vet hva som skjer. Hvitekrist er første bok i en serie på fem om de norske vikingkongene.

Kjøp til: tenåringene i huset som digger Vikings på HBO, nerdekonen som elsker Game of Thrones., svigerfar som tror han har lest alle historiebøker som trengs, deg selv.

Krigernes fred av Lasse Gallefoss:
Som en krimlitteraturens Marte Michelet

Handling: Eks-NS-medlemmet Storm Steinseth jobber i Oslo-politiet rett etter krigen, men har mistet både forlovelse og venner på grunn av fortiden. Ingen av dem kunne få vite at han jobbet og jobber for den hemmelige motstandsgruppen XU, og at NS-medlemsskapet var dekke for virksomheten. Når tidligere kolleger fra nazipolitiet Stapo blir drept, må Steinseth gå dypt inn i krigens skjulte hemmeligheter såvel som krigsoppgjørets etablerte sannheter.

Lasse Gallefoss skriver i denne debutromanen at i krig er alt svart hvitt, det er etterpå det blir vanskelig å skille venn fra fiende. Måten han setter krigsoppgjøret inn i en krimsetting er strålende håndverk, og selv om Krigernes fred  er noen sider for lang, er den et friskt pust i den store krimsubsjangeren som er krigshemmeligheter. Som en skjønnlitteraturens Marte Michelet pirker han i etablerte sannheter, og fremstår som en debutant som går rett inn og forsterker norsk krimlitteraturs førsteellever.

Til Berlin faller av Erle Marie Sørheim:
Nordmenn, korrespondenter og en nazistdatter

Handling: Tidlig i april 1940 får Aftenpostens Berlin-korrespondent Theo Findahl nyss om at Tyskland skal invadere Norge, men meldingene han sender hjem blir ikke tatt på alvor. Denne boken handler om hans og andre nordmenns liv – blant andre Sverre Bergh, som spionerte for de allierte – i i den tyske hovedstaden under annen verdenskrig.

Det er ikke akkurat mangel på litteratur om 1940-45 i bokhyllene, men det er alltid moro når det kommer bøker som tar for seg nisjer og hendelser med grundigheten og innlevelsen Erle Marie Sørheim gjør i Til Berlin faller. Boken er solid researchet, lett og ledig skrevet, og skjebnene og menneskene hun bretter ut over sidene blir tredimensjonale og interessante. Om du ikke kjente til Wanda Heger, antinazist og datter av en norsk nazist som har falt i unåde hos Riket, er det alene grunn nok til å lese Til Berlin faller.

Kjøp til: pappa som leser alt om WW2, kulturtanten som bare eeeelsker å dra på museumshelg i Berlin, 13-åringen som tror jøde er et godkjent skjellsord.

Codex av Tom Egeland:
Hjelp, vi har funnet en tornekrone!

Handling: I en nesten 2000 år gamle sarkofagen finner arkeologer restene av den mystiske Pave Lucas og Codex Christi, en tekstsamling som gir helt ny innsikt i Jesu historie. I hendene har paven også en tornekrone. Professor Bjørn Beltø og kollegene William Windthorpe og Felix Blunt har funnet tornekronen som Pontus Pilatus satte på Jesus før han ble korsfestet. Når Vatikanet blander seg inn i utgravingen, og truer med at Beltø ikke får undersøke tornekrone eller kodeks, stikker trioen av med hele funnet. 

Bjørn Beltø har for vane å rote seg borti Jesus, og nok en gang sender Tom Egeland albinoarkeologen inn i et vepsebol av politikk, religion og historie. Codex er klassisk Egeland, akkurat så eventyrlig, spennende og interessant at du bruker en halv dag på å google diverse paver og okkulte tekster etterpå.

Kjøp til: kompisen som ikke har lest bok siden Da Vinci-koden ble sluppet i paperback, bloggevenninnen som skal på sponset ferie og trenger spennende lesestoff til strandbildene, den kristne onkelen som også synes det er gøy med verdslige ting som sudoku og quiz.

For ordens skyld: kollega/venn Aslak Nore har vært redaktør for bøkene til Erle Marie Sørheim og Ruth Lillegraven. Jeg har ikke hatt noe med dem å gjøre, og han har ikke anelse om at jeg har skrevet denne saken.