Kampen om tungtvannet: Noen tanker om traileren

4.januar ruller NRK ut storsatsingen Kampen om tungtvannet. Vi har sett traileren og gjort oss noen tanker.

Dette gleder vi oss til! Selv om tungtvannsaksjonen er filmatisert to ganger før – en norskfransk produksjon fra 1948 der flere av heltene spiller seg selv, og Kirk Douglas-klassikeren Heroes of Telemark fra 1965 (der Hardangervidda er en eneste stor nedoverbakke) – er det på tide å lage en nyinnspilling. I det popkulturelle utviklingslandet Norge er selv de mest åpenbare historiene fra virkeligheten up for grabs.

Episk og stilig ser det også ut, og vi gjetter at minst 1 mill benker seg for å se dette på søndagskvelden. En trygg og sannsynligvis smaksrik dessert til lammesteken, dette. Men la oss gå litt inn i det vi får servert i traileren. Hva tror vi om det?

—Castingen: Tobias Santelmann som Gunnerside-boss Rønneberg (han spilte en annen tungtvannssabotør, Knut Haugland, i Kon-Tiki) virker som et åpenbart valg. Vi er nok spente på om Espen Klouman Høiner er rett mann til å gestalte Leif Tronstad, som lenge var den glemte hjernen bak aksjonen. Ikke et vondt ord om skuespilleren, men akademikeren Tronstad var i virkeligheten en slags farsfigur for operatørene i Grouse og Gunnerside. Mens de var i tjueårene, var Tronstad over førti. Om Klouman Høiner har pondus nok til å blande faderligheten og livsvisdommen Tronstad la for dagen vet vi ikke. Men glimtene vi ser av ham virker lovende nok, så en sjanse skal han få. Og har manusforfatterne skrevet inn den ekstremt dramatiske slutten på Tronstads krig?`Ikke for å spoile, men det ville være en perfekt epilog her.

—Joda, svastikaene draperer veggene, nazistene er onde og de allierte nøler ikke med å si ting som “the world will end as we know it.” I beste fall kan Kampen om tungtvannet bli en slags Band of Brothers, tenker jeg. Men tungtvannsaksjonen var en komplisert operasjon, med flere innsettinger og forskjellige lag. Når de flyktet – og der ligger uten tvil de mest dramatiske historiene i aksjonen – dro sabotørene i alle retninger. Klarer man å holde orden på hele bildet her? Trenden i Hollywood etter Band of Brothers har forøvrig vært å lage mindre entydige heltehistorier. I så måte virker dette å være et skritt tilbake til den klassiske norske fortellingen om krigen – det gode mot det onde.

—Og hva er vel galt med det? Under Kampen om tungtvannet ligger et tvilsomt premiss. De siste årene har flere bøker vist hvor langt unna tyskerne var å utvikle atomvåpen. I den oppsiktsvekkende historien til den norske spionen Sverre Bergh, møter Bergh den tyske dobbeltagenten Paul Rosbaud. På overflaten vitenskapsforlegger og nazist, i virkeligheten de alliertes kanskje viktigste mann på innsiden av forskningsmiljøene i Nazi-Tyskland. I boken Spion i Hitlers Rike (2006) forteller Bergh at nazi-regimet hadde gitt opp å framstille atomvåpen i 1942. Werner Heisenberg var en oppskrytt vitenskapsmann, etter Rosbauds mening. Å gjøre Heisenberg til hovedantagonist – slik traileren antyder – er tvilsom historiefortelling. Bergh konkluderte: “Men verken denne [tungtvannsaksjonen] eller de seinere aksjonene påvirket det tyske atomprosjektet på noen måte. Det var ikke mangelen på tungtvann som gjorde at Hitler aldri fikk noen atombombe.”

Beklager å være festbrems, altså, men flere andre kilder understreker akkurat det samme. Så kan man selvfølgelig si at dette er en popcornblockbuster, ikke noe historisk dokument. Greit nok, men synd for dem av oss som er lei av den glorifiserte norske motstandskampen. Men ok. Dette er en trailer. Vi benker oss uansett 4.januar. Og jadda, vi gleder oss også!

PS: Klarte ikke finne traileren på Youtube, i denne saken ligger den!