Netflix/HBO: 5 filmer fra 1990-tallet du må se (igjen)


Vi graver videre i Netflix og HBOs arkiver. Denne gangen har vi funnet noen perler fra 90-tallet til dere. Les mer!

90-tallet! Ikke bare falt tiåret sammen med min og Asbjørns ungdomstid; det var objektivt sett en fet tid. Muren var revet, verden var uendelig og terrorister hadde ikke begynt å styre passasjerfly inn i skyskrapere, med alt det medførte av faenskap. Live Forever, sang Oasis. Det oppsummerte egentlig det hele.

Ikke minst ble det laget mye kul film på nittitallet. Det var tiåret da indiefilmen virkelig tok av og de beste folka fremdeles hadde tro på Hollywood. I dag er de jo ofte i tv-bransjen. Uansett. Vi har valgt ut noen filmer du bør sjekke ut. Noen har dere sikkert sett både en og ti ganger, andre er kanskje mer ukjente. Og jadda, de lagde ofte litt storslått og pompøse ting på den tiden. Strykeorkesteralarm, liksom. Det er vi ikke flaue over å like.

Her er mange, mange andre Netflix-tips:
Del 1: Blant annet en moderne fjellklassiker
Del 2: Tom Cruise og Michael Connelly med flere
Del 3: Hillbillies og undercoverpurk
Del 4: Paranoid Gene Hackman og Kevin Costner i storform
Del 5: George Clooney stopper terror i Midtøsten og Ben Affleck raner banker i Boston
…og her anbefaler vi 5 serier hos Netflix
…mens her får du 5 dokumentarer som er verdt å sjekke ut
…Her gir vi dere fem klassikere fra Netflix/HBO
Og her anbefaler vi 5 filmer på HBO, bl.a. 90-tallets beste politiske drama.

1. The Talented Mr. Ripley (Netflix)

—I ettertid er det lett å slå fast at Jude Law peaka i 1999. Kulere enn han var mens han spankulerte solbrun rundt i San Remo som overklassegutten Dickie Greenleaf ble han aldri. Skumlere enn Tom Ripley har Matt Damon heller aldri vært. Etter min mening er dette en sensasjonelt god thriller, som bygger på Patricia Highsmiths like fantastiske roman. Alt stemmer: Tett plott, fantastiske skuespillere i alle roller. Og veldig, veldig mørkt.

2. The Shawshank Redemption (Netflix)

—Filmen som mer enn noe annet definerte hva en god kveld med VHS-kasetten fra den lokale videosjappa var. The Shawshank Redemption var faktisk ingen stor kinosuksess, men har vokst siden og holder vel fremdeles førsteplassen på imdb top 250. Det er mildt sagt sterkt. Tim Robbins leder an i historien om urettferdighet og håp i fengselet. FIlmen definerte også Morgan Freeman som den snille og tenksomme gamle duden på lerretet. Stereotypt og klisjefullt sier du? Nei, dette er klassisk og tidløs historiefortelling.

3. The English Patient (Netflix)

—Når jeg i blant snakker med folk om denne filmen, er det ofte sånn at gutta misliker den. Kjedelig, langsom, klissete osv. Men damene elsker den alltid! Kanskje skyldes det at Ralph Fiennes er temmelig kjekk i ørkenoutfiten sin, men jeg tar uansett kvinnenes side. Jeg elsker storslått ørkenromantikk, og jeg digger settingen under krigen. Lenge før MILFs ble et begrep, hadde jeg en crush på både Juliette Binoche og Kristin Scott Thomas. Som følge av denne filmen.

4. Silence of the Lambs (HBO)

—Mange år siden jeg så denne, men den skremte vettet av meg i alle fall. Mer enn noen annen har Hannibal Lecter blitt selve synonymet på den hyperintelligente og syke seriemorderen som har dukket opp i litt for mange krimbøker siden den gang. Anthony Hopkins er fantastisk i rollen, og det gnistrer i samspillet med Jodie Foster, som gjør sin beste rolle siden Taxi Driver. Den slutten nede i kjelleren er skikkelig guffen.

5. God Afton, Herr Wallenberg (HBO)

—Ok, denne filmen er kanskje ikke på nivå med klassikerne over, men samtidig er dette en film man kanskje ikke har sett. Stellan Skarsgård spiller Raoul Wallenberg, en rik svenske som reddet tusenvis av jøder i Budapest under krigen. Kall meg gjerne morbid, men jeg har alltid vært fascinert av filmer med Holocaust-tematikk. Og her er det mye grusomheter. Men mest av alt er dette en fortelling om hvordan de største heltene ofte er folk uten egentlige idealistiske motiver. En slags forløper til Schindler´s List, som kom noen år etterpå.