Netflix/HBO: 5 undervurderte serier du må se


I skyggen av Breaking Bad, Homeland og de gamle HBO-klassikerne finnes et uttall andre tv-serier du ikke bør gå glipp av. Vi gir deg fem serier fra Netflix og HBOs hvelv.

Høst er serietid! Noe av det mer gledelige som har skjedd for oss seriefans det siste året, er at streaming-løsningene er blitt såpass bra at man ikke lenger trenger å ty til ulovlige nedlastninger i samme grad som før. Både Netflix og HBO sitt utvalg er slik at de kan holde deg med selskap gjennom mørketiden. Vi har i hvert fall ikke sett alt.

I hele år har vi guidet dere gjennom Netflix og HBOs arkiver:
Les mer: Netflix/HBO: Fem klassikere dere må se (med lenker til maaaange andre filmtips)
Les mer: Netflix: 5 serier du bør sjekke ut
Les mer: HBO: 5 serier du bør se
Les mer: Miniserier for folk i tidsklemma
Les mer: Miniserier for folk i tidsklemma (del 2)

Men vi har mer på lager, sjekk ut denne listen:

The Borgias (Netflix)
—Neil Jordan (mannen bak filmer som The Crying Game og Michael Collins, bl.a) sitt storslagne epos om den crazy Borgias-familiens grep om pavestolen i Roma på 1400-tallet har nok kommet i skyggen av Game of Thrones. Men George RR Martin hentet som kjent inspirasjon fra den virkelige verden da han skapte Westeros, og mye av det samme finnes her: Rikdom, maktkamper, vold og incest. Og hvem vil ikke se Jeremy Irons som pave? PS: HBO har sin konkurrerende franskproduserte versjon tilgjengelig, ikke sett.

Spooks (Netflix)
—I politisk korrekte USA er “spooks” et nedsettende ord for svarte, så der så jeg serien (i hvert fall de fem første sesongene) under tittelen MI5. Som dere skjønner handler det om britenes svar på PST, og Spooks var en enorm suksess i terrorkrigens tiår etter 11.september. Ikke en serie for dem som forventer Shakespeare-kvalitet, men hey, alt kan ikke være det. Et i Norge helt ukjent must-see for spioninteresserte.

John Adams (HBO)
—Dette er definisjonen på et bra historisk-politisk tv-drama. I løpet av seks episoder fortelles historien om USAs grunnleggelse – Boston-massakren, uavhengighetserklæringen, striden mellom federalistene og republikanerne osv. – sett fra landets andre president John Adams´ perspektiv. Legg til en sterk familiehistorie, fantastisk spilt av Paul Giamatti (Adams) og Laura Linney (Abigail). Og herlige biroller fra OP-5-favoritter som Tom Wilkinson og Stephen Dillane.

The Pacific (HBO)
—Mange var litt skuffet da “oppfølgeren” til klassikeren Band of Brothers forelå i 2010. Stillehavet var liksom litt langt unna, og sammenliknet med den tette fortellingen om Easy Company virket det hele litt sprikende. Men jo mer jeg har tenkt tilbake på serien, jo bedre synes jeg den er. Hver av historiene om de tre hovedpersonene blir faktisk utrolig gripende ettersom vi blir kjent med dem. Krigsskildringene er groteske. Og jeg lærte masse nytt om et kapittel fra krigen jeg visste lite om.
Asbjørns oppsummering finner du her.

Sons of Anarchy (Netflix)
—Jada, vi vet, både Asbjørn og jeg. At det er litt pinlig at vi ikke har sett Sons of Anarchy. Derfor anbefaler vi vår venninne @MSottini sin hyllest av serien: Tragedie på to hjul – en leserhyllest til Sons Of Anarchy.

Ok. TV-nerdene blant dere har sikkert sett mye av dette også. Noen andre anbefalinger?

 • Richard Paulsen

  Jeg vet at dere ikke er fans av Boardwalk Empire, men jeg anbefaler dere sterkt å se Hell on Wheels. Den klaffer på alle punkter; original, men historisk riktig manus. Drivende stoorylines. Flerdimensjonale karakterer og endelig en cowboy som går utenpå klisjeen. Faktisk blant mine topp tre serier.

  • Hell on Wheels sleit jeg veldig med i starten. Det var litt for mye som fikk meg til å tenke på Deadwood, og heller gå å se på den istedenfor (en serie som er langt bedre skrevet og har flere hakk bedre skuespillere). Ikke for å virke som jeg flår serien så synes jeg den har tatt seg godt opp. Spesielt ved slutten av sesong 2 som var utrolig kul måte å sende serien i en litt ny retning. Hva de også gjorde med flere karakterer i sesong 2, spesielt The Swede og Durant var kult.

   • Richard Paulsen

    Ja, enig, den må bygge seg opp, men liker manuset. Sesong tre begynner veldig bra 🙂

   • Beolloydern

    Hei! Heilt uenig at HOW er noko i nærleiken av Deadwood, dei er så ulike så det gjeng an. Deadwood er bra, men ganske utypisk som western med lite action, lite skyting men desto meir dialog, alliansebygging og politikk. HOW er mykje meir driv og guts i, sjølv om eg held begge to veldig høgt. Supersynd at VOX har bestemt seg for å ikkje sende sesong 3….liten skandale det! For alle westernfans som ikkje har oppdaga Hell On Wheels….løp og kjøp! Grisebra! Og pluss for herleg dame….(Lilly of the west)

   • dabbe_dolly

    Jeg sliter enda med den, så to episoder av sesong tre etter å ha sett alt før det, men det er liksom ingenting der som driver meg til å se neste episode. Det er egentlig ingen store cliffhangere, verken dramatisk eller historiemessig i mitt syn. Det eneste jeg liker godt er karakterene, men de er bare interessante, de er ikke så unike som i mange andre serier.

    Når du først nevner Deadwood så foretrekker jeg absolutt også den, men det er jo karakterer på noen hakk over Hell on Wheels.

 • Vet ikke helt om jeg vil kalle Sons of Anarchy relativt ukjent serie. Ikke ukjent i det heletatt kanskje, isåfall blir jo Homeland det samme. SoA er en av de mest nedlasta seriene her i Norge, og den går på norsk tv ganske kort tid etter USA (som kan bety at den går bra på tv her i Norge til at TV2 Zebra forsetter med det).

  The Pacific har jo grei popularitet som Band of Brothers, forskjellen er bare at BoB selger mer og diskuteres kanskje mer. Men jeg vil ikke helt kalt den like ukjent som The Borgias eller John Adams.

  • Aslak Nore

   Joa, du har nok rett. Men håper det er noe for BÅDE serienerder og folk som ser en serie i året der. Det var tanken i alle fall.

   • Da kunne du putta inn Game of Thrones også. 🙂

    • Aslak Nore

     Jo, men den har vi skrevet om et uttall ganger. Poenget med denne posten var å dra fram serier vi ikke har skrevet så mye om. Enjoy!

 • SuperSiri

  twin peaks, på netflix. fantastisk rar, forvirrende og overraskende både på godenog dårlige måter.

  • Jøss, ligger den på Netflix? Det er kult. Har gått noen år siden vi så den sist.

 • Ken-Tore Eriksen

  Kjempebra serie som er både spennende og actionfylt er Strike Back. Du finner den bl.a på HBO Nordic. Er nå inne i sin tredje sesong er virkelig anbefalt!

 • Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  🙂

 • Nicolai

  Hvordan går det an å ikke nevne Orange is the New Black fra Netflix? Serien har blitt hyllet etter den ble sluppet…
  Kan være litt kjedelig og virke som en jenteserie med det første, men dialogene og historiene er helt utrolige…

  • Ja, vi har anbefalt den flere ganger her på bloggen. Men denne gang var det undervurderte og kanskje litt oversette serier vi ville anbefale.

 • Ulla Gundersen

  Jeg anbefaler absolutt The Borgias. Likeledes er The Good Wife mye bedre enn titelen kan tyde på. Det skal godt gjøres at man klarer å se bare EN episode hvis man har en hel sesong. Jeg og mannen min ser 3-4 i slengen og er skikkelig deppa når vi nå har sett fjerde sesongen til ende. Produsentene klarer å holde interessen oppe hele tiden med bakgrunnshistoriene, i tillegg til veldig spennende saker som avsluttes i hver episode. Serien er intelligent laget, men oversettelsen til norsk er veldig ujevn. Oversetter mangler en dypere forståelse for ord og uttrykk. Når over taxed blir oversatt med over(be?)skattet når det egentlig her betyr overbelastet eller kjører deg for hardt … Bør bruke ordbok med mye større forsiktighet og støtte seg til en stor dictionary i tillegg. Det er alt for mange slike tilfeller.

 • Anonymous

  Ok at det er en del gode serier via Internett-tilbudene som nå kommer. Den beste serien kan du faktisk se gratis på NRK1 allerede i kveld, mandag 23. september og 10 mandager framover. BROEN2 er verdt å se<!

  http://www.vargas12.com/2013/miley-cyrus-nye-nakenvideo-satte-nye-rekorder/

 • Guest

  Glem Borgias ;P, Vikings er mye bedre!

 • Guest

  Vikings er bare å se.

 • Anonymous

  Vikings anbefaller jeg å se.

 • Patric

  Jeg må innrømme at jeg ble helt oppslukt av BOSS, med fantastiske Kelsey Grammer i hovedrollen. Finnes riktignok kun én sesong ute på Netflix, men den synes jeg folk skal få med seg. Hva synes dere om serien, Aslak og Asbjørn?

 • Alexander Hofset

  Continuum, Strike Back og Banshee hos HBO kan jeg anbefale på det sterkeste!
  Og ikke minst Bored to Death!

  • Bored To Death er funny! Synes Banshee var litt kjedelig etter noen episoder, ble det bedre?

   • Erlend Sørensen

    Banshee ble *litt* bedre etterhvert, men først og fremst på grunn av fargerike bikarakterer (danske Ulrik Thomsen gjør en ganske kul rolle som ex-Amish-gangsteren Kai Proctor). Hovedpersonen selv var sur, selvhøytidelig og usympatisk. Og slike protagonister vil ikke jeg ha 🙂

    • Ja, enig ang hovedpersonen. Var derfor jeg falt av, følte ikke noe sympati med karakteren hans.

 • Aslak Nore

  Hei dere!

  Supermoro med masse besøk! Mange som spør hva vi synes om den og den serien her nå. Merk at dere lett kan søke på bloggen. Bruk søkefunksjonen oppe til høyre, så finner dere MYE – Boss, Vikings, Orange is the New Black osv osv. Dere kan også klikke på tags under hver artikkel, så blir søkene litt mindre omfattende.
  Ingenting gleder oss mer enn folk som snoker rundt i arkivene våre 🙂

  • Gaute

   Gleder meg til dere kommer med en vurdering av Hell On Wheels, kan ikke tro annet enn at dere vil digge den. Har lenge ventet på en god westernserie, etter at Deadwood sluttet altfor tidlig.

 • Anonymous

  Haven er en etter min mening sterkt undervurdert serie, med noen likhetstrekk med 24 ( i innhold, om ikke i stil og oppbygging) http://www.imdb.com/title/tt1519931/

 • Endre

  House of cards

 • Snorre Ellefsen

  Falling Skies er en serie jeg vil anbefale. Dette er en scifi/katasrofe-serie hvor handlingen bygger på at jorden er invadert av aliens. Den type handling har vi sett før, men det fungerer her. Min samboer og jeg var veldig kjapt igjennom de tre sesongene av denne Spielberg-produserte serien. Ny sesong er på trappene.

 • Motörkent Julnes

  whitechapel.

 • Anonymous

  Hva er Shakespare-kvalitet? Er det dialoger med Shakespare-rytmer? Er Spooks ukjent for nordmenn? Nei, Spooks er ikke ukjent for nordmenn. Vi som er over 17 husker at Spooks gikk på norsk tv allerede for mange år siden – det var der Matthew Macfadyen ble kjent. Og vi husker også at Spooks var noe av det beste som har gått på tv. Kanskje journalisten skal overlate pennen til noen som har kunnskaper om film og tv?

  • Shakespeare-kvalitet = poetisk, dramatisk og episk av ypperste slag.
   Spooks er kanskje kjent for noen, men sammelignet med de største og mest kjente er den både undervurdert og oversett. A Family At War er bra, men ikke bedre enn det jeg mener er Den Beste TV-serie Noensinne. Nemlig West Wing.

   • Anonymous

    Spooks er sikkert oversett av mange, men den er ikke undervurdert. Sjekk imdb så ser du at den er veldig ikke undervurdert. West Wing er veldig bra. Men den kan ikke sammenlignes med Family at war. Det blir som å sammenligne Star Wars med A room with a view. Begge er like bra for de som liker genreuavhengig kvalitet.

   • Kent Furnes

    West wing er tidenes beste Tv-serie! Du ble akkurat min referanseperson på tv-serier. Pokker så irriterende og uforståelig at den ikke er kommet på blu ray ennå.

    Aaron Sorkin er forøvrig i ferd med å gjøre underverker i The Newsroom og. Stiger raskt på favorittlista mi.

 • Ruoko Palasokeri

  Serien “Vegas” fra CBS synes jeg var en overraskende bra serie. Den handler om Ralph Lamb (Dennis Quaid), en tidligere militærpoliti som blir sheriff i et blomstrende Las Vegas på 60-tallet. Et Las Vegas som er gjennomsyret av korrupsjon, og som er kontrollert av mafiaen. Michael Chiklis spiller mafiabossen Vincent Savino som kommer fra Chicago for å styre Savoy Hotel og Casino. CBS kansellerte dessverre serien, men alle de 21 episodene er likevel verdt å få med seg.

  http://www.tvrage.com/Vegas

 • Aina Iren Nybrott Forsell

  Vi begynte å se Borgias i HBO sin versjon, og opplevde første sesong som utrolig fascinerende. Den underliggende følelsen av fanatisk religiøsitet mikset sammen med alle andre elementer gjorde den til en opplevelse. Da vi skulle begynne på sesong 2 fikk vi se Netflix sin utgave,(tabbe!) og ble nesten lamslått av skuffelse! Ikke fordi det var dårlige skuespillere, men alt som ga den sterke nerven var totalt fraværende. Lykkelige oss da vi oppdaget tabben…

  • Hehe, dere skrudde dere tilbake på den originale?

   • Aina Iren Nybrott Forsell

    Helt klart, og lettelsen var stor! 😉 Ser noen kommenterer at “Vikings” er bedre enn “Borgia”, så kanskje vi må sjekke den ut.. Tviler dog på at den fenger oss på samme måte. Vi ser også Falling Skies, Game of Thrones, True Blood og litt på Newsroom, men nå er det venting på nye episoder på de fleste, så disse anbefalingene var perfekt! Mye spennende for mørke høstkvelder i armkroken til kjæresten!

 • Marius Johnsen

  Anbefaler at dere tar en titt innom serien “The League”. sykt orginal og komisk serie!

 • May B-L

  Orphan Black er vel verdt å nevne, første sesong ligger på Netflix.
  Tatiana Maslany i hovedrollen(e) gjør en imponerende jobb, som hun også har fått en drøss priser for. Kort sagt handler den om svindleren Sarah Manning som ser ei dame hoppe foran toget, og dama er klin lik henne selv.
  Vi snakker gammal gruff og kloning, religiøse fanatikere og kyniske forskere, en borderline soccer mom, en genetikk-nerd (flere, faktisk), en suspendert politietterforsker, en (svært) irsk fostermor, en überhomo sidekick/bror og en velmenende politikollega.
  Også sitter man igjen og tenker tanker om identitet og kloning av mennesker, arv og miljø og om dette i det hele tatt er greit.
  Godt laget, gleder meg til sesong 2 som kommer i mai 2014!

 • Asle Vatn

  Sjekk ut den tyske Unsere Mütter, unsere Väter. Knallbraserie fra tysk krigshistorie. Boss er helt klart undervurdert, og dere nevnte heller ikke Deadwood. Top of the lake var en positiv overraskelse. Britiske The Hour var også positiv. Spionthriller fra innsiden av BBC under den kalde krigen. Den andre Borgias var en stor skuffelse. Trodde et lite øyeblikk at det var sesong to av Jeremy Irons sin, men den franske (?) ble skrudd av etter en halv episoden

  • Boss har vi skrevet mye om her på bloggen. The Hour også. Unsere så jeg en episode av da jeg var i Tyskland i vår, så veldig bra ut.

 • Marius

  Kå med Luther med Idris Elba i hovudrollen. Du finn den på Netflix?

  • Marius

   Du finn den på netflix. Utan spørsmplstegn. 🙂

 • Øyvind Moss-Iversen

  En personlig favoritt blant “glemte” serier er This is England 86 og julespesialen 88. Bra serier som nok er litt lost i seriejungelen. Anbefales og fordi det er en begynnelse og slutt. Slik blir man ikke sittende med blodskutte øyne og cheeze doodles ånde søndag etter søndag ( det kan være digg det og altså). Har fått sett “top of the lake” som dere anbefalte. Digger alt med serie, spesielt åpningssekvensen! Begynte nettopp på broadchurch og det virker lovende. Gode tips!

 • Morten

  Dere glemmer White Collar, sesong 1 og 2 på netflix, sesong 3 på amerikanske netflix.

 • Snekker Sletten

  Carnivale. Herlig liten serie på to sesonger ^_^

 • Randi S Gilles

  ‘Legend of the seeker’ (2s på Netflix) er en virkelig god fantasy-serie for både han og henne 🙂 Og ‘White Collar’ skulle gjerne hatt flere sesonger tilgjengelig. Netflix har kun de 2 første.

 • dabbe_dolly

  Sons of Anarchy sin siste sesong er på høyt høyt nivå, men du finner ikke den på Netflix dessverre.

 • Geir Jensen

  Fringe er en kanonserie. 4 sesonger ligger på nettflix og hver sesong er 23 episoder! Anbefales 🙂