Netflix/HBO: 5 undervurderte serier du må se


I skyggen av Breaking Bad, Homeland og de gamle HBO-klassikerne finnes et uttall andre tv-serier du ikke bør gå glipp av. Vi gir deg fem serier fra Netflix og HBOs hvelv.

Høst er serietid! Noe av det mer gledelige som har skjedd for oss seriefans det siste året, er at streaming-løsningene er blitt såpass bra at man ikke lenger trenger å ty til ulovlige nedlastninger i samme grad som før. Både Netflix og HBO sitt utvalg er slik at de kan holde deg med selskap gjennom mørketiden. Vi har i hvert fall ikke sett alt.

I hele år har vi guidet dere gjennom Netflix og HBOs arkiver:
Les mer: Netflix/HBO: Fem klassikere dere må se (med lenker til maaaange andre filmtips)
Les mer: Netflix: 5 serier du bør sjekke ut
Les mer: HBO: 5 serier du bør se
Les mer: Miniserier for folk i tidsklemma
Les mer: Miniserier for folk i tidsklemma (del 2)

Men vi har mer på lager, sjekk ut denne listen:

The Borgias (Netflix)
—Neil Jordan (mannen bak filmer som The Crying Game og Michael Collins, bl.a) sitt storslagne epos om den crazy Borgias-familiens grep om pavestolen i Roma på 1400-tallet har nok kommet i skyggen av Game of Thrones. Men George RR Martin hentet som kjent inspirasjon fra den virkelige verden da han skapte Westeros, og mye av det samme finnes her: Rikdom, maktkamper, vold og incest. Og hvem vil ikke se Jeremy Irons som pave? PS: HBO har sin konkurrerende franskproduserte versjon tilgjengelig, ikke sett.

Spooks (Netflix)
—I politisk korrekte USA er “spooks” et nedsettende ord for svarte, så der så jeg serien (i hvert fall de fem første sesongene) under tittelen MI5. Som dere skjønner handler det om britenes svar på PST, og Spooks var en enorm suksess i terrorkrigens tiår etter 11.september. Ikke en serie for dem som forventer Shakespeare-kvalitet, men hey, alt kan ikke være det. Et i Norge helt ukjent must-see for spioninteresserte.

John Adams (HBO)
—Dette er definisjonen på et bra historisk-politisk tv-drama. I løpet av seks episoder fortelles historien om USAs grunnleggelse – Boston-massakren, uavhengighetserklæringen, striden mellom federalistene og republikanerne osv. – sett fra landets andre president John Adams´ perspektiv. Legg til en sterk familiehistorie, fantastisk spilt av Paul Giamatti (Adams) og Laura Linney (Abigail). Og herlige biroller fra OP-5-favoritter som Tom Wilkinson og Stephen Dillane.

The Pacific (HBO)
—Mange var litt skuffet da “oppfølgeren” til klassikeren Band of Brothers forelå i 2010. Stillehavet var liksom litt langt unna, og sammenliknet med den tette fortellingen om Easy Company virket det hele litt sprikende. Men jo mer jeg har tenkt tilbake på serien, jo bedre synes jeg den er. Hver av historiene om de tre hovedpersonene blir faktisk utrolig gripende ettersom vi blir kjent med dem. Krigsskildringene er groteske. Og jeg lærte masse nytt om et kapittel fra krigen jeg visste lite om.
Asbjørns oppsummering finner du her.

Sons of Anarchy (Netflix)
—Jada, vi vet, både Asbjørn og jeg. At det er litt pinlig at vi ikke har sett Sons of Anarchy. Derfor anbefaler vi vår venninne @MSottini sin hyllest av serien: Tragedie på to hjul – en leserhyllest til Sons Of Anarchy.

Ok. TV-nerdene blant dere har sikkert sett mye av dette også. Noen andre anbefalinger?