No Man’s land: Sterk IS-Serie på HBO Nordic

No Man’s Land er ikke crack, men metadon for oss med «Le Bureau»-abstinenser.

Når fremtidens historikere engang skal oppsummere 2010-tallet, vil de trolig undres over at det kunne oppstå en gruppering så oppsiktsvekkende grusom som den Islamske Staten (IS). Enda mer vil de lure på hvorfor denne ørkenbaserte dødskulten rev med seg skarer av unge menn (og kvinner!) fra rike europeiske land, som brant passene sine for å bygge kalifatet.  

Når 2020 går mot slutten har verden heldigvis fått andre ting å bekymre seg for enn det oppløste kalifatet. Til tross for sitt middelalderske verdenssyn, var IS alltid et produkt av 2000-tallets populærkultur. Det gikk i grafisk vold man stort sett kjente fra videospill og splatterfilmer. Spørsmålet er derfor om vi trenger tv-serier som minner oss på hva IS var.

https://youtu.be/4oF92lXFpTM

Den nye serien No Man’s Land på HBO Nordic prøver å fange historiene bak kalifatet. I en flerspråklig og ambisiøs fortelling følger vi franske Antonie som leter etter søsteren under den syriske borgerkrigen. 

Men det vi tror er et nokså intetsigende fransk familiedrama tar snart noen virkelig overraskende vendinger. Når No Man’s Land kommer anbefalt, og spennende blir det, skyldes det at serien tar for seg to typer fortellinger som vil stå igjen som typiske fra denne tiden. 

Her er den klassiske historien om de tre kompisene fra Øst-London, to med innvandrerbakgrunn og en konvertitt, som ender i kalifatet med forskjellig motivasjon. En er hellig overbevist, en annen savner sønnen sin, og den tredje går rundt med et konstant nervøst blikk, som om han har noe å skjule.

På motsatt hold følger vi kurderne som bekjemper IS. Representert ved de tapre kvinnelige militssoldatene som ble verdens helter, og den brokete forsamlingen av internasjonale frivillige som kjempet mot kalifatet. Antonie blir en sånn. Naiv som få, men sånn tror jeg flere av dem var. Og bakom lurer kyniske spioner, fra MI6…eller var det Mossad? 

No Man’s Land har flere gode krigsscener, men det som gjør serien, er når veiene til kurderne og IS-krigerne fra London uunngåelig møtes på slutten. For hvem skal vi holde med da? Valget er egentlig enkelt. Men fordi vi har brukt timene på å skjønne at også jihadister er mennesker, blir det ikke så enkelt likevel. En serie som får frem det, fortjener oppmerksomheten vår. 

Metadon for folk med Le Bureau-abstinenser.

Noen bonustips om Kalifatet:

Le Bureau (NRK) sesong 2-3
— Sesong 2-3 er ikke bare høydepunktet i den franske spionserien, det er to av de mest elektriske sesonger spenning som noen gang er vist på tv. Punktum finale. Jeg misunner dem som ennå ikke har sett dette.

Kalifat (Netflix)
— Aldeles utmerket svensk serie, der skjebnene til noen ungjenter veves sammen. Vi følger radikaliseringen av noen tenåringsjenter, men det som virkelig gjør inntrykk er skildringen av dagliglivet i IS-hovedstaden Raqqa.

Det svarte flagget (podcast, NRK)
— Gjennom fem episoder får vi historiene om noen nordmenn som av ulike grunner havnet i kalifatet. Om forelskede ungjenter, bortførte konvertitter og den drapsdømte faren som reiser til kalifatet for å hente sønnen. Sterk kost.