OFF TOPIC: 5 bøker om NFL du bør lese

4qrt_0715
Dette er Emmitt Smith. Historien om ham og Dallas Cowboys’ storhetstid er like vill som Mötley Crües The Dirt. Vi anbefaler 5 NFL-bøker før sesongstart.

Pust sakte nå, Asbjørn. Rolig. Det er nemlig under 24 timer til regjerende mester Seattle Seahawks tar imot Green Bay Packers for årets første kamp i NFL. Det brutale og effektive forsvaret som har gitt seg selv kallenavnet Legion of Boom skal møte gentleman-quarterback (ligaens beste spiller?) Aaron Rodgers, tacklingsmaskinen Julius Peppers og løpsfantomet Eddie Lacy i et – forhåpentligvis – heidundrendes åpningskamp.

Mens vi varmer opp til dette vakre, amerikanske spillet, vil jeg gjerne anbefale fem bøker om amerikansk fotball. Om du ikke føler deg nerd nok, ikke tenk på det. For bøker som Boys Will Be Boys og Best Game Ever gjør deg fascinert og fanget av denne rare idretten, og her handler det like mye om mennesker, hendelser og følelser som taktikk og tall.

PS: Jeg har et prosjekt med å lese én bok om hvert NFL-lag, så kom gjerne med tips i kommentarfeltet. En øl til den som finner en kul bok om Bills og Rams. Uansett, her er anbefalinger, med Amazon-lenker på alle sammen:

Boys Will Be Boys: The Glory Days and The Party Nights of the Dallas Cowboys Dynasty, av Jeff Pearlman
— Skandalebefengt og tabloid, men også grundig, sjokkerende og underholdende. Boys Will Be Boys ser tilbake på Dallas Cowboys’ storhetstid på tidlig 90-tall, da de vant tre Super Bowl med Charles Haley, Emmit Smith og Troy Aikman som noen av stjernespillerne. Det handler like mye om taktikk og matchplanlegging som kokain, prostituerte og strippeklubber. Les dette kapittelet om Charles Haley, så skjønner du hvorfor denne boken sammenlignes med Mötley Crües legendariske The Dirt-bio.

Monsters: The 1985 Chicago Bears and the Wild Heart of Football,  av Rich Cohen
— Chicago Bears’ 1985-lag – også kalt Monsters of the Midway – var en broket forsamling bråkebøtter, hippier, fotballnerder og utskudd. Sammen klarte de å gå hele veien til Super Bowl, dette er historien om hvordan det kunne skje og hvordan det påvirket en hel by. Laget skulle egentlig på mottakelse i Det hvite hus, slik tradisjonen tilsier etter Super Bowl, men på grunn av Challenger-ulykken ble det avlyst og aldri satt på presidentkalenderen igjen. Hva tror du Chicago-patrioten Barack Obama gjorde så fort han fikk makten i Det hvite hus? Jepp, det ble mottakelse. De spilte også inn sin egen sang:

The Best Game Ever: Giants vs. Colts, 1958, and the Birth of the Modern NFL, av Mark Bowden
— Mark Bowden er kanskje mest kjent for Black Hawk Down og Killing Pablo, to bestselgende dokubøker om krig og narko. Han er dog på sitt aller beste når han skriver lidenskapelig om den legendariske kampen mellom Baltimore Colts og New York Giants i 1958, kampen som gjorde at det amerikanske TV-publikummet fikk et dypt kjærlighetsforhold til amerikansk fotball. I bitende kuldegrader kjempet de to lagene langt inn i overtid, og 60.000 publikummere og 45 millioner TV-seere så to lag – inkludert 17 fremtidige Hall of Fame-medlemmer – kjempe til siste isbit var knust på banen i New York.

The Billion Dollar Game: Behind the Scenes of the Greatest Day In American Sport – Super Bowl Sunday, av Allen St. John
— Enormt interessant bok om hvordan det bygges opp mot Super Bowl, her møter vi TV-produsenter, partyfiksere, lageiere, spillere, publikum og alle andre som har en finger eller ti med i spillet når den største kampen av dem alle går ned. Boken følger oppladningen til kampen, planleggingen og forventningene, og ikke minst alle pengene som er i sving.

Collision Low Crossers: A Year Inside the Turbulent World of NFL Football, av Nicholas Dawidoff
— Forfatteren Dawidoff flyttet inn hos Rex Ryan og New York Jets i ett års tid, og Collision Low Crossers er et fascinerende innblikk i mentaliteten og kulturen som lever i et NFL-lag. Fra den dedikerte videoanalyseassistenten via de forskjellige hovedtrenerne til den nervøse rookien og den selvsikre veteranen. En av de beste bøkene som har kommet om NFL de seneste årene.

 • Geir Berge

  John Grisham – playing for pizza er obligatorisk!

 • NN

  A Few Seconds of Panic: A Sportswriter Plays in the NFL anbefales

 • NN

  Hadde vært gøy om du delte hele lista med bok pr. lag.
  Ville tro det var lettere å finne bøker om “The Greatest Show on Turf” enn f.eks nyere lag Jaguars, Titans eller Texans(spørs vel på hvordan du regner Houston Oilers).

 • Litt på siden av NFL – men boken “Those Guys have all the fun” forteller en sidehistorie om hvorfor fotball er så viktig. Dette er historien om ESPN – og hvordan dette ble et av de viktigste selskapene i amerikansk media. Derigjennom å skaffe seg NFL-rettigheter (etterhvert). http://www.audible.com/pd/Arts-Entertainment/Those-Guys-Have-All-the-Fun-Audiobook/B0051QYEL4/ref=a_search_c4_1_1_srTtl?qid=1409834665&sr=1-1

 • alekdg

  League of Denial eer envelsig bra skrevet bok om hodeskade problemantiken i ligaen. For de som ikkje vil lese helle boken kan man se PBS Frontline sinn dokomentar med bakrund i boken

 • Magnus

  Og hva kan vi håpe på av Cowoys i år? Michael Sam er vel et klassisk Jerry Jones pr-stunt? 🙂

  • Nei, tror nok Michael Sam er god nok for det forsvaret der. Forventer ingenting fra Cowboys, kanskje 7-9 i beste fall?

 • Lars Johnsen

  Interessant ref “The Best Game Ever” om en kamp i 1968: I boka “Summer of 68- The Season That Changed Baseball – and America – Forever” (http://www.amazon.com/Summer-68-Changed-Baseball-America-Forever/dp/0306821834 )skriver forfatteren om kampen mellom Raiders og NY Jets som siden bare er omtalt som “The Heidi Game”. Kampen tok lenger tid enn planlagt, og NBC gikk da over til å vise det oppsatte programmet, som var familiefilmen “Heidi”. Det førte til en storm av protester mot TV-kanalen. Det sa noe om hvor populært NFL-kamper på TV var blitt, og 1968 er året som anses som det siste da baseball var den viktigste idretten.

 • Petter

  Hei, har noen sett Draft day med Costner? Lurer på om det finnes noe litteratur som tar for seg denne spesielle dagen og spillet i kulissene?
  En annen ting; hvor får man sett NFL i Norge? Får man abonnert på ESPN i Norge? Har Get selv og det ser ikke ut til at de tilbyr ESPN dessverre…

  Mvh Petter