OP-5 intervjuer Jo Nesbø live. Bli med på Harry Hole-lansering?

jo_nesbø
Neste uke lanseres omsider Jo Nesbø sin nye Harry Hole-bok, Politi. På onsdag kveld er det lanseringsfest hos Tanum i Oslo, og OP-5 intervjuer hovedpersonen selv på scenen.

Neste uke kan du omsider få kjøpt Politi, den nye boken om norsk krims store detektiv, Harry Hole. Det er to år siden forrige gang vi traff Hole – da i Gjenferd – og forventningene til ny bok fra Nesbø er mildt sagt enorme.

Les også: Aslak gir terningkast til ALLE Harry Hole-bøkene

Så Tanum kjører opp et storslagent lanseringsarrangement på butikken sin på Karl Johan. Klokken 00:01 kan du få kjøpt boken, og Nesbø er tilstede for å signere rykende ferske bøker. Men først skal OP-5 i ilden, for vi skal ta en liten prat om Jo Nesbø og Harry Hole og deres betydning for norsk krim. Og jommen om ikke Nesbø blir med og prater også! Makan til stas, det tror vi blir en riktig så hyggelig aften i hovedstaden.

Les også: første intervjuet med Jo Nesbø om Politi

Så om du har lyst å komme innom og høre på oss bable på Tanum neste onsdag, setter vi enormt pris på det. Arrangementet er for øvrig gratis. Sjekk flyeren her:
tanum_nesbø

 • Roar Sørensen

  Ettersom det fremdeles er noen dager å vente, inviterer jeg herved alle kriminteresserte til å lese de første tre kapitlene av “Smertens aveny”, den krimromanen som har fått best kritikker av samtlige norske krimbøker hittil i år, bl.a. terningkast 5 i VG.

  http://issuu.com/roarwriter/docs/smertens_aveny

  • Heisann,
   Kult med gode anmeldelser. Men synes det er litt rart å poste reklame for seg selv på poster som handler om helt andre ting.
   Send oss boken? Hegdehaugsveien 14a, 0167 Oslo.
   Asbjørn

   • Roar Sørensen

    Ikke rart. Har dessverre ikke noe valg. Forlaget har ikke penger til en eneste annonse. Og jeg vil ikke at boka mi skal bli glemt og ignorert.

    Da er det vel snarere rart om man ikke benytter seg av alle lovlige “reklame”triks. (Kall det heller informasjon om en bok.)

    At dere ennå ikke har mottatt boka eller lest den, viser jo bare hvor viktig ærlig markedsføring som dette er. (Rart dere ikke vil kjøpe den engang.)

    Men jeg skal få forlaget til å sende et eksemplar. Selv sitter jeg i en liten toroms på Filippinene, og her har jeg sittet i 18 år og skrevet. Jeg kan ikke sende noe.

    Poenget mitt er at min bok, Smertens aveny, burde fått like stor oppmerksomhet som Nesbøs siste bok.

    Det får den ikke. Den røde løperen rulles ut overalt for Nesbø, og for ingen andre.

    Dette er voldsomt ødeleggende for hele bransjen. Ja, nærmest en tragedie for de fleste norske forfattere.

    Jeg har skrevet litt mer om dette her.

    http://roarsorensen.wordpress.com/2013/04/15/egenpromotering-og-usynlige-strukturer-i-bokbransjen/

    Artikkelen er delt 210 ganger på FB, så det er tydelig at temaet engasjerer.

    Men takk for interessen!

    • Roar Sørensen

     Her litt om forfattere som Nesbø og hvorfor de er et stort problem. Personlig mener jeg at Nesbø nesten burde trekke sin siste roman.

     http://roarsorensen.wordpress.com/2013/04/28/de-snille-og-gode-forfatterne/

     • Hei,

      Vanskelig å forholde seg til at noen mener en annen forfatter bør trekke boken sin.

      Uansett: Lykke til videre med lanseringen/salget/markedsføringen av Smertens Aveny. Ser jo ut som det er kommet mye positivt ut av det så langt. Skal sjekke den ut ved anledning, så det er ikke nødvendig å sende den. Spurte om det fordi jeg trodde boken ikke var kommet ut.

      Asbjørn

      • Roar Sørensen

       Ja, det viser jo bare hvor godt du følger med.

       Uansett godt gjort å tro at en krimbok som har fått de i særklasse beste anmeldelsene så langt i år, ikke er kommet ut ennå.

       Det får meg til å tvile på om du overhodet er seriøs.

       Men kanskje det er nettopp grunnen til at Nesbø muligens burde vurdere å trekke boka si, i solidaritet med de hundrevis av forfattere han og apparatet hans tar levebrødet fra. Når alt i bransjen graviterer mot én forfatter, gir det mange fullstendig tunnelsyn, til og med dem som skriver om krim.

       Det er jo ikke annet enn tragisk og demonstrerer bare hvor rett jeg har, dessverre.

       Og nå skjønner du kanskje hvorfor disse kommentarene er 100 % på sin plass under denne artikkelen, som jo bare er ren reklame for en forfatter som verken trenger det eller burde få det.

       • Hei Roar,
        Hyggelig med gode anmeldelser og sterkt digitalsalg. Lykke til med boklanseringen videre og forfatterskapet.
        Asbjørn

       • Jon Lien

        Analogien din blir her helt feil. I en konkurransesituasjon er det ikke du som er klokkeren. Regner det på presten så drypper det ikke nødvendigvis på presten i kirken i neste by. At Nesbø selger bra er da virkelig ingen grunn til ikke å gi ut boka si. Om noe er det da heller omvendt. Han bør publisere så lenge folk har et ønske om å lese dem.

        Selv kan jeg ikke si at jeg er kjempefan av hverken Nesbø eller annen krim, men det endrer da virkelig ikke det faktum at han leverer et produkt folk ser ut til å like. Da er det ikke bare økonomisk fornuftig å selge dem, men det er kulturelt fornuftig, da det får folk til å lese.

        Jeg må si jeg likte det første fremstøtet ditt på denne bloggen, da det var et litt kult markedsføringsstunt fra en forfatter jeg iallfall ikke har hørt om, men ettersom bitterheten over Slettemarks tilsvarende manglende kjennskap til deg og ditt forfatterskap vokser, så blir det bare et eksempel på en trist, bitter konkurransetaper. Gode kritikker eller ikke, du skulle nok avsluttet denne diskusjonen lenge før du gjorde.

        Jeg håper boka di selger bra, og at du fortsetter å skrive, men om du forholder deg til forlag og andre på samme måte som til Slettemark her, har du et mye større problem enn at Nesbø overskygger boka di. Geriljamarkedsføring er helt konge, men prøv å unngå den bitre tonen. Da får du så mye mer sympati.

        Jon

        • Roar Sørensen

         Nei, jeg skulle nok ikke ikke det. Og jeg er ikke ute etter sympati. Da hadde jeg verken drevet “geriljapromotering” eller skrevet at jeg mener Nesbø ødelegger for det meste i bransjen. Man får ikke “sympati” på den måten. Det vet jeg.

         Men alternativet er total stillhet,lammelse og stagnasjon på 3-400 solgte, der boka mi ligger i dag.

         Fordi ingen bryr seg. Fordi alle bryr seg om Nesbø. Slik er det blitt i bransjen, og det fører til armod, kunstnerisk og økonomisk, for hundrevis av forfattere.

         Så jeg har ingen verdens ting å tape. Ingenting.

         Jeg er ute etter at folk skal forstå litt av det som skjer, og det virker det som om du også så vidt har begynt å gjøre, selv om du raskt sklir over i arrogant hersketeknikk.

         Om dette fører til at noen “mister sympati”, er meg helt likegyldig. Det var sikkert noen som valgte ikke å lese Hamsun også da han hamret løs på Ibsen.

         Jeg kan ikke bry meg om sånt, og det gjorde selvsagt ikke Hamsun heller. Det er heldigvis god litteratur folk flest vil ha. Ikke kjendisslikkere.

         • Roar Sørensen

          Så jeg utfordrer gjerne folk. Les de første tre kapitlene av boka mi, Smertens aveny, og les utdraget av Politi som ligger ute.

          http://issuu.com/roarwriter/docs/smertens_aveny

          http://issuu.com/aschehoug/docs/jo_nesb___politi

          Så er det bare å gjøre seg opp en mening. Les så begge bøkene fra perm til perm, og spør dere selv om den ene forfatteren fortjener at den røde løperen rulles ut for ham overalt, og millioner av kroner brukes i markedsføring på ham over seks måneder, mens den andre får nada og ikke en krone brukes i markedsføring.

          Jeg frykter overhodet ikke folks dom, ikke når det er litteratur vi skal snakke om.

          Da kommer Nesbø raskt til kort.

          • Anders

           Har lest Politi og de første kapitlene av boka di. Min helt personlige vurdering er at de første kapitlene av Politi er omtrent tusen ganger bedre.

           Jeg tror ikke på den store konspirasjonen du presenterer. Bare den siste måneden ser man tidligere forlagsdirektører (“Vera Lie”) som ikke antas, at bøker utgitt uten særlig mye PR selger godt, og det er en kjent sak at Nesbø ble antatt under pseudonym.

           Her er det ingen mørke krefter som har bestemt seg for at de skal satse på Nesbø og ignorere deg. Forlagene satser på kvalitet. Ikke alltid, men de prøver.

           Jeg er en leser som ganske ukritisk sluker det jeg kommer over av krim, og hadde i utgangspunktet ingen fordommer mot deg eller boka di. Jeg er alltid interessert i ny krim.

           Resonnementene dine over henger imidlertid ikke på greip, og bitterheten din gjør at jeg aldri kommer til å ville bruke en krone på noen av dine bøker på grunn av hvordan du fremstår. Det hjelper ikke at setningene var klisjépregede og at språket var flatt heller, særlig etter at du har lagt lista relativt høyt gjennom heftig kritikk av andre forfattere.

           Hilsen en helt vanlig krimleser.

          • Roar Sørensen

           Du er nok ingen “vanlig krimleser”, men en typisk anonym drittsekk som det går tretten av på dusinet i disse kommentarfeltene.

           Jeg kjemper for boka mi, med alle lovlige midler. Og jeg tillater meg iblant å banne i kirka og utfordre Nesbø og PR-maskinen hans litt. Boka mi har fått bedre anmeldelser enn Politi, og en del som har lest begge bøkene, mener min er bedre.

           Hva en anonym “person” som deg måtte mene om dette (antakeligvis er du vel bare en misunnelig “konkurrent” med en personlighetsforstyrrelse), er ganske uinteressant.

           Folk får lese og dømme selv.

           Tror heller de fleste har stor forståelse for den nerverdigende og ydmykende prosessen det er for en forfatter når forlaget overhodet ikke vil bruke penger på en roman. Enten må man til med selvpromotering, enda så tøft det er (man må for eksempel regne med reaksjoner som din), eller så dør boka etter noen uker eller måneder.

           Jeg har valgt den nest siste varianten. At du ikke skjønner noe av dette, er vel egentlig bare verst for deg selv, siden du går glipp av en god krimbok.

           De som er mer opptatt av god litteratur enn av hype og kjendissnakk, og stygge kommentarer, kan kjøpe boka via Haugenbok:

           http://www.haugenbok.no/resverk.cfm?st=free&q=smertens%20aveny&p=1&r=2&cid=247026

           Klikk gjerne på lenkene.

           God lesning.

          • Roar Sørensen

           Sammenlikn for eksempel Bergens Tidendes anmeldelse (Gro Jørstad) av Politi og hennes anmeldelse av Smertens aveny. Det er ingen tvil om at hun har likt Smertens aveny bedre. Hun er veldig kritisk til Nesbøs voldsbruk og sjangerklisjeer. Om min bok har hun bare positive ting å si.

           Sammenlikn så Geir Tangens anmeldelse av boka mi med Lerums nærmest hysteriske, belieberaktige VG-anmeldelse av Politi, en anmeldelse ingen kan ta alvorlig. Det er tross alt grei kiosklitteratur hun prøver å gjøre til verdenslitteratur.

           Smertens aveny vinner på alle punkter. Problemet er bare at mange store aviser har valgt å tie den i hjel og ignorere den.

           Det er ikke min skyld.

           Folk som Slettemark får ta noe av skylden for det.

          • Roar Sørensen

           For dem som vil vite mer om meg, og boka mi, anbefaler jeg dette intervjuet som er gjort av Bokelskerinnen:

           http://bokelskerinne.blogspot.com/2013/03/bokelskerinnen-intervjuer-roar-srensen.html

           De som vil vite litt mer om meg, kan lese her:

           http://roarsorensen.wordpress.com/

          • Roar Sørensen

           For øvrig har jeg aldri skrevet noe negativt om norske forfattere (jeg kjenner ingen; jeg har ikke vært i Norge på 20 år…), bare om 2-3 bøker, som jeg har anmeldt, grundigere og bedre enn de fleste.

           En av disse anmeldelsene kan leses her:

           http://www.litteraturbloggen.no/roar/2013/01/so-you-think-you-can-write/

          • Anders

           (Takk for at du understreket poenget mitt, men det er jo ironisk at du skriver at hva jeg måtte mene om dette er ganske uinteressant, etterfulgt av tre kommentarer til. Jeg har aldri kommentert i nærheten av deg tidligere, har ingen utpregede personlighetsforstyrrelser og er heller ingen “konkurrent”.)

           Jeg oppfordrer deg simpelthen til å revurdere 1) PR-strategien din og 2) om det er en mulighet for at boka ikke er så bra.

           Det er ikke Slettemarks skyld at du ikke selger bøker. Det er faktisk ingen universell rettighet å selge krim, selv om man føler at man har fortjent det. Det er ingen kake som skal deles. Dette virker sikkert urettferdig for deg, som har jobbet hardt og er stolt over ditt eget produkt.

          • Roar Sørensen

           Tror du bare skal slutte med denne leken din. Jeg har ikke lest hele Politi, men av det jeg har lest av Nesbø tidligere, ikke mye, men litt, så ville jeg blitt sjokkert om Politi var i nærheten av Smertens avenys nivå.

           Det blir som å sammenlikne god kiosklitteratur med virkelig litteratur.

           Og hva som er rettferdig eller ikke, vet du svært lite om. Jeg kjemper ikke bare for boka mi, men for meg og mine. Folk som er helt avhengig av meg. De lider pga. Nesbø-maskinen som ødelegger markedet og fratar andre levebrødet.

           Det er på grensen til kartellvirksomhet og direkte kriminell atferd. Urettferdig er bare fornavnet.

           Det er helt greit med Slettemark; han vet han har mistet all integritet ved å drive ren reklame for Nesbø og koseprate med ham i PR-øyemed på den ene siden, og så leke “anmelder” av boka hans på den andre.

           Slik driver andre “anmeldere” på også, som Lerum, som løper rundt som en fylleskrulle om nettene på Facebook og legger seg i alle forfatteres kommentarfelt, går på fester, og kjenner alle og deler ut seksere bare så hun kan se navnet sitt ved siden av terningen hver dag i avisene de neste årene.

           Totalt og fullstendig uten integritet.

           Men selv Slettemark må medgi at Politi ikke er noe bedre enn Smertens aveny, som han aldri hatt hørt om en gang…:

           “Kjempespennende ny bok fra hele Norges Jo Nesbø! Velskrevet og overraskende, sterkt og brutalt plott som tar litt vel av på slutten, men alt i alt en bok du virkelig kan kose deg med på stranden i sommer. Harry Hole skuffer ikke. Terningkast 5!”

           Barnslig og bare tull.

          • Roar Sørensen

           Hva med å intervjue Sputnik neste gang og hylle ham som den nye Beethoven?

          • Roar Sørensen

           Fortell meg hvor Nesbøs “Politi” har fått i nærheten av anmeldelser som dette:

           Smertens aveny – årets påskekrim i særklasse?

           Romanen har bare vært i handelen i et par uker, men superlativene og skamrosen drysser allerede inn fra lesere, bloggere, forfattere og anmeldere. Moderne naturalisme … Kort oppsummert så er det akkurat det Smertens aveny av Roar Sørensen er. Store ord … Ja, så absolutt, men … denne boken har alle naturalismens kjennetegn klistret til sidene med blod, galle og bunnløs fattigdom … Selv om det er en klassisk kriminalfortelling, så er det kanskje først og fremst en naturalistisk skildring av livet i et typisk filippinsk horestrøk. Det er så sterkt beskrevet, og med så mange motbydelige detaljer at jeg flere ganger måtte legge boken fra meg. Det ble for nært og mektig til at jeg klarte det i store mengder.

           Boken oser av bitende samfunnskritikk fra første bokstav. Mot et pill råttent og korrupt system på Filippinene, men også mot en norsk, fordømmende selvforherligelse som jeg ikke har sett maken til. Roar Sørensen er modig. Han sier alt det vi andre knapt tør tenke. Han våger å være kontroversiell. Ikke fordi det selger bøker, men rett og slett fordi han dyrker ærligheten …

           Dette er OGSÅ en knallgod kriminalroman. Boken er en testosteronbombe av de helt sjeldne. Den er så maskulin i språk, form og uttrykk at ballehåra gror helt oppunder armhulen. Dette er hardkokt krim, et godt plott, og spennende lesing fra start til mål. Den er sterk, rå, brutal, tankevekkende, ekstremt provoserende og usminket i all sin realisme. Rett og slett et stykke forfatterkunst.

          • Roar Sørensen

           Hele dette Nesbø-hysteriet er sykelig og bare en stor skam for norsk litteratur og alle ærlige forfattere.

          • Roar Sørensen

           Når Politi selger 300 000 og en roman som Smertens aveny, som har fått bedre anmeldelser og i hvert fall ikke er en dårligere krimbok, bare selger 500, og ikke får noen annen oppmerksomhet enn den jeg greier å lage selv (jeg har gjort alt på egen hånd), er det ikke tegn på “sunn konkurranse”, eller “sunn popularitet”, eller noe “noen har jobbet hardt for” og “fortjener” – det er utelukkende et tegn på at noe er fullstendig knust og ødelagt i bransjen, en samvittighetsløs og hemningsløs penge- og markedsmaskin som gjennom flere år har pulverisert og drept nesten all “motstand” (god litteratur) i bransjen og har lagt liv og karrierer øde.

           Når det attpåtil blir betraktet som dårlig kutyme å kritisere dette apparatet, og de som gjør det med en gang blir anklaget for å “sutre” eller blir rådet til “endre strategi”, eller anklaget for å være “misunnelige”, minner det stygt om liknende apparater som er blitt brukt mot minoriteter og undertrykte lag av befolkningen andre steder i verden. Skremmende er bare fornavnet.

           At Slettemark velger å suge og slikke denne Nesbø-karakteren og dette apparatet, og bruke ham til gud vet hva, få flere folk til bloggen sin, det er bare et tegn på ynkelig svakhet og fjortisbelieberi og svært lite annet.

 • Pingback: Forbereder morgendagen – ny Harry Hole-bok er i hus | OP-5()

 • Pingback: 5 grunner til Harry Hole-seriens ufattelige popularitet | OP-5()