PÅSKEKRIM – Topp 5 True Crime gjennom tidene


Dette er en liste vi har ventet lenge på å lage. For etter OP-5-redaksjonens mening finnes det knapt noen bøker vi digger så mye som true crime-bøker i mesterklassen. Her er vår Topp-5 – EVER!

“You couldn´t make that shit up” er en vanlig formulering når man snakker om syke hendelser fra virkeligheten. For la oss si at Mr. Krimforfatter dukket opp på forlaget med ideer som at en blond vestkantgutt gikk rundt på AUF-sommerleir og henrettet ungdommer, eller at terrorister styrte jetfly inn i World Trade Center mens mannen som var på sporet av dem løp opp trappene i samme bygning. Eh, nei, det blir litt mye…

Men virkeligheten kjenner ingen sånne begrensninger. Der kan alt skje. Er det noe listen vår har til felles, er det at disse historiene tøyer grensene for hva mennesker kan gjøre mot hverandre. De aller, aller beste gjør også noe mer. De løfter krim- og dokumentarlitteraturen opp og inn i kunsten.

Hvordan velge ut fem titler? Asbjørn og jeg har lest mye true crime og thrillere fra virkeligheten opp gjennom årene. Dette er nok den krimsjangeren vi har best oversikt over. Her er mye vi kunne valgt ut, la oss kalle dem boblere: Vi kunne tatt med Peter Øvig Knudsens mesterlige to-bindsverk om Blekingegadebanden – de kommunistiske bankranerne fra Danmark, eller Gellert Tamas´ dyptpløyende og spennende skildring av den svenske Lasermannen. Og da har vi ikke engang nevnt alle de kule norske true crime-bøkene fra Dødsranet og utover.

5. James Ellroy: My Dark Places
Den mildt sagt hardkokte amerikaneren James Ellroy har lenge vært en av redaksjonens favoritter, med mesterverk som American Tabloid, L.A. Confidential og The Black Dahlia på samvittigheten. Likevel kommer ingen av dem opp mot denne, målt i generell darkness. Bare i Amerika kunne den beste krimforfatteren ha opplevd at moren ble drept av en ukjent morder, og i selvbiografien bestemmer Ellroy seg for å løse saken en gang for alle. Legg til at han åpent forteller om sitt eget fucka liv og seksuelle fantasier om moren – og du har noe av det mørkeste som noensinne er satt på trykk.

Les også: Er det bare vi som digger filmversjonen av L.A. Confidential?

4. Richard Lloyd Parry: People Who Eat Darkness
Asbjørn har lenge reklamert for denne, og først nylig fikk jeg sjekket den ut. Og for en creepy historie dette er! Fortellingen kretser rundt Lucie Blackman, en britisk jente som forsvant i Tokyo sommeren 2000. Blackman hadde jobbet som “hostess” på en shady japansk nattklubb, men hva betydde egentlig det? Samtidig er dette en mye større fortelling – om misogyni, om Japan, om spillet mellom pårørende og media, om den mildt sagt creepy typen som blir arrestert og stilt for retten. Varmt anbefalt.

Les også: Grusom drapshistorie fra Japan

3. Lawrence Wright: The Looming Tower
OP-5-redaksjonen har sikkert lest et hundretalls bøker om 11.september og “war on terror” til sammen, men ingen bøker når opp til The Looming Tower i spenning og fortellermessig drive. Dette er den store fortellingen om 11.september og kreftene som skapte terroraksjonen. Vi begynner på 40-tallet, når den fremmedgjorte egypteren Sayyid Qutb studerer i USA og utvikler hatet mot Vesten. Vi fortsetter med innsiktsfulle portretter av Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri og al-Qaidas tidlige historie, før vi flytter oss til USA, der den forfyllede levemannen og FBI-agenten John O´Neill kommer på sporet av dem. Det er vel unødvendig å si at historie deres kommer til å krysse hverandre på skjebnesvangert vis 11.september. For O´Neill hadde akkurat fått ny jobb. Som sikkerhetssjef i World Trade Center! You couldn´t make…ja, du skjønner.

Les også: Den beste boken om 11.september

2. Truman Capote: In Cold Blood
In Cold Blood var en banebrytende bok på så mange måter. Truman Capote, eksentrisk homofil og definisjonen på en selvbevisst NYC-forfatter, reiser ut av komfortsonen og inn i small town Amerikas dypeste mørke i Kansas. Med seg har han vennen og forfatterkollegaen Harper Lee (hun som skrev klassikeren To Kill a Mockingbird). Men Capotes bok handler ikke om dette, den handler om drapet på Herbert Clutter, kona og to av barna i Holcomb, Kansas. Men aller mest handler boken om gjerningsmennene Richard “Dick” Hickock og Perry Smith. Capotes empatiske skildring av halvt indianske Perry Smith er rett og slett ufattelig gripende. Det er i denne boken dokumentarkrim tar skrittet inn i den høye litteraturens verden. Rett og slett sinnsykt velskrevet og rystende. Fortellingen om drapet har blitt filmet flere ganger, siste gang i den biografiske filmen Capote (2005), som også forteller historien om boken og innbrakte Philip Seymour Hoffman en Oscar for rollen som Truman Capote.

1. Norman Mailer: The Executioner´s Song
Med respekt for alle de andre true crime-bøkene – plass 1 og 2 på denne listen står i særklasse. Selv om Capotes mesterverk er kortere og mer formfullendt enn Mailers 1000 siders magnum epos, holder jeg The Executioner´s Song enda høyere. Empatien med sine gjerningsmenn og fantastiske portretter av rurale Amerika har bøkene til felles, men jeg synes Mailers bok har den sinnsyke kjærlighetshistorien som Capote mangler. Boken kretser rundt Gary Mark Gilmore, en fengselsfugl som løslates etter halve livet bak murene og begynner et nytt liv i Utah. Han blir tatt vel i mot av slektninger som tilbyr ham jobb og et sted å bo. Så dukker den promiskuøse 19 år gamle tobarnsmoren Nicole opp. Det kan umulig gå bra. Og Gilmores reise til death row er noe av det sterkeste jeg har lest på mange år. Highfive for at boken endelig utkommer på norsk denne våren – Les! Les! Les!

Les også: The Executioner’s Song: Tidenes true crime

Der har dere litt påskekrim å kose dere med, sier nå vi. Noen som synes vi har glemt noe da? Meld fra under!

 • Mabbutt

  Muligens ikke helt topp 5-materiale, men “Midnight in Peking” av Paul French er likevel veldig, veldig kul: Tenåringsjenta Pamela Werner blir funnet drept og lemlesta på perverst og brutalt vis i nærheten av utlendingekvarteret i Beijing i 1937, rett i forkant av at japanerne invaderer byen. Etterforskningen går ingen veier, så faren, den gamle sinologen ETC Werner, må nøste opp trådene på egen hånd. Beijing har vært prega av “warlordism” og står som nevnt for fall, og det preger stemninga i boka. Werner må kjempe mot britiske og lokale myndigheter, men finner løsningen i et for jævlig miljø i bulene i “Badlands” i Beijing, og konfronteres med sære “expats”, perverse kostskolelærere og tannleger, halliker og andre shady mennesker som du ender opp med å hate i løpet av lesinga .

 • Jimmy D

  Hei! Elsker bloggen deres.

  Skal på hytta på onsdag og har veldig lyst å se en ny krimserie (gjerne miniserie) og tenkte høre om dere hadde noen must see’s. Veldig veldig stor fan av Broadchurch, The Fall, Forbrydelsen og Broen

  • Aslak Nore

   Sett serieversjonen – ikke filmen – State of Play? 6 timers underholdning paa sitt alller beste!

 • Bra liste, ville nesten hatt Looming Tower på førsteplass, har hørt gjennom lydboken utallige ganger, fascinerende og velskrevet (Going Clear av samme forfatter er essensiell lesning om Scientologi, og går nesten inn under ‘True Crime’ den også).

  Vil også anbefale Helter Skelter om Charles Manson & co. Den er skrevet av aktor i saken, så den er kanskje ikke er helt objektiv, men den er veldig bra skrevet og historien går glatt inn under kategorien “You couldn´t make that shit up”.

  God påske!

 • Bra liste. Blir å flytte noen bøker høyere opp på lese-lista nå.

  Forresten: Kan dere legge inn en plugin så man kan abonnere på bloggen på epost? Hater å gå glipp av nye poster.

 • Homicide. A year on the killing streets av David Simon.
  Basert på denne boka fra Baltimore-politiet grunnlaget for The Wire ble lagt.

 • Pingback: SPENNING: Vi feirer påske med Norman Mailer | OP-5()

 • Pingback: Mossad, dødsran, narkokongen: 6 dokubøker du må lese | OP-5()

 • Pingback: True crime på Litteraturhuset | OP-5()

 • Pingback: 5 grunner til at du MÅ se The Looming Tower | OP-5()