Vi må snakke om Kevin

Disse to guttene heter Robin og Christian. De var fem og syv år gamle da svensk politi bestemte seg for at de hadde drept fireåringen Kevin. En av tidenes skandinaviske politiskandaler brettes ut på NRK i kveld kl 21:30, da begynner dokumentaren Saken Kevin.

Les gjerne også 6er-anmeldelsen min i Aftenposten:
– Hvordan kunne svensk politi utpeke Robin (5) og Christian (7) som mordere? Terningkast 6

Det må sies: Den tre timer lange dokumentaren Saken Kevin er den beste og verste dokumentaren du kan se om hvor galt politiet kan trå. Best fordi SVT og gravejournalist Dan Josefsson har fått brødrene, som politiet fikk til å «tilstå», til å snakke for første gang, samtidig som de har tilgang på både videoopptak av forhørene og de har fått intervjuer med sjefsetterforskeren, Rolf Sandberg.

Oppdatert! Nå er alle episodene av Saken Kevin på NRK.no

Disse opptakene klippes sammen med nye intervjuer, sober historiefortelling, minimalt fokus på drapsdetaljer, og en grundig gjennomgang av etterforskningen. Mesteparten av etterforskningen ble hemmeligstemplet med henvisning til gjerningsmennenes alder, så hverken media eller andre har hatt muligheten til å gå politiets arbeid i sømmene. Før nå.

Saken Kevin er det verste du kan se fordi det er regelrett vondt å se hvordan svensk politi går frem når de to barna begynner å snakke til foreldrene om at de har sett hva som skjedde da 4-åringen Kevin blir funnet ved vannet ved Kyrkviken, kvelt av en pinne. Det er sjokkerende å se hvordan de ulovlig telefonovervåker 13 år gamle gutter, og hårreisende hvordan de bruker den nå diskrediterte minneeksperten og professoren Sven Åke Christianson som konsulent når de skal få guttene til å fortelle «hva som skjedde».

Og verre blir det når guttene blir forhørt i 31 timer, og storebror Christian til slutt blir forhørt nesten 5 timer alene av politimenn som lover han at han skal få treffe mammaen sin bare han sier hva som eeeeeegentlig skjedde. Om du, som de fleste, tenkte at politiavhørene av Brandon Dassey i Making a Murderer var uetiske og ubehagelige, men bare kunne skjedd i USA eller andre land, kommer du til å få det skandinaviske sosialdemokratiet som en murvegg i kroppen i løpet av tre timer med Saken Kevin.

Saken Kevin har vakt stor oppstandelse i Sverige i vår. Sjefsetterforsker Rolf Sandberg har blitt kritisert og hetset, men han står hardnakket på at dokumentaren er hardt vinklet og ikke tar høyde for det politiet visste da de forhørte de to guttene. Se selv, selv om det ubehagelig.

NRK kl 21:30 i kveld.

 • Carl Müller

  Jeg har akkurat sett alle tre episodene. Det gjorde vondt. Uansett hva man måtte mene om objektiviteten i slike dokumentarprogrammer, taler videoklippene fra avhørene for seg. Smågutter med lopper i blodet snakker i hytt og vær og svarer ja og nei på de samme spørsmålene rett etter hverandre. Her kan enhver etterforsker få støtte for hva som helst, bare de plager og sliter ut disse småguttene lenge nok. Selv i 1998 burde det ha vært innlysende for politiet at “slikt gjør man da ikke.”
  Denne glimrende dokumentaren må alle se…. Og det skal bli spennende å se hvilket etterspill serien vil få.

 • meeagain1982

  Heilt uvirkelig at politiet kunne holde på sånn så de gjør i denne saken..fullstendig skandale barnemishandling/totrur kun får å få noen dømt i saken..heilt katastofe

  en annen ting jeg fant denne artikkelen er jo heilt sykt skjedde i samme nabolag et år etter kevin saken…HER MÅ VEL ALLE ALARMKLOKKER SLÅP FÅR FULLT..En mindreårig svensk tenåring har erkjent å ha voldtatt en tre år gammel gutt i Arvika sist fredag. Etter ugjerningen rømte overgriperen til Norge.
  Ugjerningen fant sted i det samme boligområdet som i fjor ble rammet av den såkalte “Kevin-saken”. Fire år gamle Kevin ble funnet død i nærheten av en lekeplass i Arvika. To barn på fem og syv år innrømmet senere å ha mishandlet Kevin til døde.
  Tenåringen som voldtok en treåring i det samme boligområdet var på et tidspunkt knyttet til Kevin-saken, men svensk politi avviser koblingen.
  – Det finnes ingen sammenheng mellom de to forbrytelsene, sier Rolf Sandberg, som ledet Kevin-etterforskningen, til Expressen.
  Unggutten som begikk voldtekten av treåringen rømte til Norge etter ugjerningen, men returnerte senere til hjemstedet. Han var lenge mistenkt i Kevin-saken etter at barn i området pekte ham ut. De to barna som senere tilsto å ha tatt livet av Kevin hevdet imidlertid at de var alene om mishandlingen.
  I følge Expressen kan det bli aktuelt å gjenoppta etterforskningen i Kevin-saken.

 • Noen som fortsatt husker Bjugn-saken? Der var det riktignok ikke noe drap involvert, men en masspsykose hvor også “fagfolk” fant ut at “alle” barna i Bjugn var utsatte for seksuelle overgrep av “alle” mennene i Bjugn. Det hele kulminerte med at selv lensmann ble fengslet. Vil tro at mange i Bjugn som dengang var barn sliter med traumer fra overgrep de ikke har blitt utsatt for, men at det har blitt plantet i dem at de har vært utsatt for det fra såkalte fagfolk. Da kan man snakke om falske minner da.

 • Henning Eide

  Dette har vi hatt nok eksempler på i Norge også, fra blant annet Liland, Tengs og ikke minst Moen saken. Moen ble etter årevis i fengsel ble frikjent for et av to drap. Siden han døde før han ble renvasket for det siste er det sannsynligvis ingen som gjennopptar saken. Prestisjetørste politietterforskere som manipulerer den første og beste “mistenkte” de kommer over til han/henne i desperasjon tilstår var ikke akkurat uvanlig i Norge på 70-90 tallet, om man ser på antallet (godt begrunnede) justismordanklager som har kommet frem ettertid.

 • Henning Eide

  Dette har vi hatt nok eksempler på i Norge også, fra blant annet Liland,
  Tengs og ikke minst Moen saken. Moen ble (etter årevis i fengsel)
  frikjent for et av to drap. Siden han døde før han ble renvasket for det siste er det sannsynligvis ingen som gjennopptar saken. Prestisjetørste politietterforskere som manipulerer den første og beste “mistenkte” de kommer over til han/henne i desperasjon tilstår var ikke akkurat uvanlig i Norge på 70-90 tallet, om man ser på antallet (godt begrunnede) justismordanklager som har kommet frem ettertid. Det som gjør Kevin saken ekstra grotesk er mangelen på en skikkelig rettsak, og ikke minst
  at dette var et juridisk (og psykologisk) overgrep mot barn.