Rolling Thunder: Tarantinos hevnfavoritt

Taxi Driver-forfatter Paul Schrader gikk videre til Vietnam-veteraner, drap og hevn. Rolling Thunder fyller snart 40 år.

Da Quentin Tarantino startet sitt lille DVD/VHS-firma Roling Thunder Films i 1995, var ikke navnet tilfeldig. Regissøren som tok filmverden med storm med Reservoir Dogs og Pulp Fiction gikk tilbake til 1977 og favorittfilmen Rolling Thunder da han skulle levere papirer til USAs Brønnøysund-register.

I 2017 er det 40 år siden denne brutale hevnsymfonien ble sendt ut til amerikanske kinoer, og på gjensyn er det lett å forstå at mottakelsen besto av sinte meksikanere, skeptiske filmselskaper og et godt gammeldags voldssjokk.

Rolling Thunder forteller – i likhet med den aktuelle HBO-serien Quarry– historien om Vietnam-veteraner som kommer hjem til USA og mister fotfestet. William Devane er den stoiske, tilsynelatende følelsesløse major Charles Rane, som kommer hjem til medaljer og fanfarer, men også en sønn som ikke kjenner ham og en kone som har funnet seg en ny soldat.

rollingthunder-william-tommy

Da familien blir drept av banditter på jakt etter en pengegave majoren fikk av de lokale myndighetene, legger ut på hevntokt fra San Antonio til Mexico. Bevæpnet til tennene med våpen og en krokarm som erstatter den bandittene ødela på verste vis. Vietnam-kollega Johnny Vohden (Tommmy Lee Jones) slår følge i raidet, og sammen blir de en taus duo som endelig får en ny mening med livet etter krig.

Rolling Thunder har fått mindre plass i filmhistorien enn manusforfatter Paul Schraders forgjenger Taxi Driver, men den spiller på mange av de samme strengene. Utenforskap i et samfunn som går gjennom traumatiske endringer post-Vietnam, men i motsetning til Taxi Driver har hovedpersonen en langt mer forståelig og personlig grunn til å hevne og hate.

I John Flynns regi blir filmen tidvis like intens som Taxi Driver, men det er også likheter med First Blood. Både John Rambo og Charles Rane er Vietnam-veteraner som bare vil være i fred, men i tilfellet Rane hylles han først som en helt før verden kommer rasende ned på ham. John Rambo får aldri den lille gleden, og ikke føler han seg hjemme i unform heller, slik Rane så tydelig gjør når han skal ut på hevnhelvete. Men i likhet med Sylvester Stallones tause, harde spill i First Blood er det William Devanes glimrende innsats som majoren som fomler like mye privat som han er effektiv med våpen som gjør Rolling Thunder til kultfilmen som bør feires skikkelig når den snart fyller 40 år.

rolling_thunder3

Vi må forresten snakke om Linda Haynes også. Selv husker jeg henne såvidt fra The Drowning Pool, den finfine filmatiseringen av en Ross McDonald-klassiker, men jeg har ikke tenkt mye på henne før jeg så henne igjen i Rolling Thunder. William Devane spiller altså hovedrollen og Tommy Lee Jones står igjen for historien som det største navnet fra rollelisten, men likevel hadde filmen neppe fungert uten Linda Haynes i rollen som Linda Forchet, bartenderen som blir med majoren til Mexico.

ROLLING THUNDER (US 1977) LINDA HAYNES, WILLIAM DEVANE
ROLLING THUNDER (US 1977) LINDA HAYNES, WILLIAM DEVANE

Der majoren er en ball av forknytte følelser og selvdisiplin, er Forchet den frihetssøkende, eventyrlystne sjelen som tilfeldigvis lander ved hans side. Hun er ikke femme fatale eller fristerinne, bare en kul dame som kanskje hadde vært vindskeiv hippie ti år tidligere eller Bananarama-videovixen ti år senere.

Haynes hadde en kort karriere på 70-tallet, men trakk seg bort fra Hollywood i 1980. Hun flyttet siden til Bahamas. Som hun selv sier i et intervju om livet etter suksess: «Jeg var mer interessert i å snorkle og slappe av enn å jobbe». I 1995 fant forfatter Tom Graves henne, og skrev kapittelet Blonde Shadow: The Brief Career and Mysterious Disappearance of Actress Linda Haynes i antologien Louise Brooks, Frank Zappa, & Other Charmers & Dreamers. Den skal jeg bestille sporenstreks når jeg har postet denne artikkelen.

Det du også dessverre må bestille, er Rolling Thunder på Blu-ray eller DVD. Idiotisk og skandaløst nok er den ikke tilgjengelig hos noen strømmetjenester. Noen må virkelig ta tak i dette, og få klassikere og kultfilmer tilgjengelig. Jeg betaler glatt 2-300 kr mnd for abonnement på en tjeneste som har bredt og dypt utvalg av filmer som Rolling Thunder.

PS1: Hvordan det gikk med Tarantinos selskap? De DVD-lanserte et halvt dusin filmer, blant annet Wong Kar Wais Hong Kong-perle Chungking Express, men ble lagt ned etter et par år.