To uker med Kindle – enormt fornøyd

IMG_4814
For to uker siden fikk jeg meg en Kindle Paperwhite, kjøpt for 130 dollar i USA. Det er de best anvendte pengene på lenge, og noen forfattere der ute er allerede godt i gang med å tjene penger på meg.

Jeg er ikke blant de aller sløveste på ny teknologi, men jeg ligger hvert fall et stykke bak såkalte early adopters og datageeks. Min første iPhone var nummer 3, jeg logget på Twitter et års tid etter Thomas Moen og den gjengen, iPad er fremdeles litt science fiction, og jeg har først nå skaffet meg en Kindle.

Jeg foretrekker CD foran mp3, Blu-ray foran streaming og har lenge sverget til fysiske bøker foran lesebrett, så det satt faktisk et stykke inne å svikte papirbøkene. Men her om dagen begynte jeg å pakke ned flyttelasset, og innså hvor latterlig mange bøker jeg har, og hvor mange av dem jeg eeeeegentlig ikke trenger å ha i biblioteket i den nye leiligheten. Så når kjæresten min nylig skulle til USA, spurte jeg forsiktig om hun kunne kjøpe en Kindle. Jepp, det kunne hun.

Jeg fikk tips om modellvalg på en Facebook-post, og det var unison tilbakemelding fra Jan Omdahl og sånne folk: kjøp Paperwhite-modellen til Kindle. Som foreslått, så gjort.

Vi skriver sjelden om teknologi og sånt her på OP-5, vi konsentrerer oss mest om innhold, men jeg er så strålende fornøyd med Kindle-dingsen at jeg bare må anbefale den. La oss ta det punktvis, og husk at dette er ikke en anmeldelse fra en teknologiekspert, men en umiddelbar tilbakemelding fra en som liker å lese mye og ofte:

— Jeg skrudde på det sorte brettet og tok den i bruk etter tyve sekunder med innlogging via Amazon-kontoen min. Perfekt for en som meg som foretrekker elektronikk som man skrur AV eller PÅ og som mellom de to punktene gjør jobben selv.

— Selve skjermen er matt og behagelig å lese på, og oppleves mer som bok enn skjerm. Har prøvd å lese litt på iPad-en til kjæresten, og synes ikke det er veldig digg, men dette var noe helt annet.

— Baklysfunksjonen er enkel å stille på, og gjør det enkelt å fade/styrke lyset etter hva man trenger. Det funker finfint å lese på sengen uten nattbordlys, og man trenger så lite lys at det ikke anstrenger øynene.

— Det er også superenkelt å bla, stille fonter og bokstavstørrelser. Det tekniske er så langt idiotenkelt, akkurat slik jeg liker det. Batteritiden ser ut til å være ok, selv om den er mindre enn hva jeg har hørt om tidligere Kindle-modeller. Jeg har lest tre hele bøker og to halve, og den er såvidt nede på halvveis. Tipper lyset tar en del batteri, pluss at jeg har brukt mye tid på å teste lyset opp og ned og browset mye i Amazon-butikken. Til sammen har jeg kanskje hatt Kindle-dingsen på i 20-25 timer?

— Shopping er one-click, omtrent som iTunes, nesten for lett å svi av penger. Men det er vel poenget. Søkefunksjonen fungerer også ganske bra, selv om man må manuelt switche fra eget bibliotek til butikken.

— Anbefalingene fungerer, som alltid på Amazon. All dataen de har kynisk samlet fra meg opp gjennom årene har vel gitt dem et ganske klart bilde om at jeg digger krim, thrillers, biografier og andre verdenskrig, så da serverer de meg det. Men tipsene er ofte bøker jeg ikke hadde hørt om fra sjangrene jeg liker, så det har absolutt sin funksjon.

— Prismessig er det også tipptopp. Jeg har kjøpt en haug bøker på tilbud til 5 dollar – blant annet Asia-baserte Jake Needham, jeg kommer tilbake til ham senere her på bloggen – og den dyreste boken så langt er 25 dollar, tror jeg. Stort sett koster bøkene jeg kjøper rundt 15 dollar, altså rett under hundrelappen.

— Men det viktigste er at jeg leser mer og oftere enn før jeg fikk Kindle. De siste årene har jeg ofte vært ukonsentrert når jeg har 15-20 minutter til overs, og ender med å surfe meningsløst på mobilen før jeg skal videre til neste punkt på agendaen. Nå plukker jeg opp Kindle i stedet, og leser 15-20 sider mens jeg venter. Jeg har lenge vært irritert på meg selv for at jeg bruker for mye meningsløs tid på nett, spesielt via mobilen, men nå har Kindle overtatt som foretrukken dings.

— Og til skeptiske forlag, så må jeg si at jeg bruker jeg mye mer penger på bøker nå enn før. Dersom noen tipser meg om en bok, kjøper jeg den sporenstreks på Kindle, i stedet for å notere det på mobilen og glemme det til senere. Så langt har jeg kjøpt følgende bøker på Kindle, da snakker vi to knappe uker (hehe, se bort fra meldingen om feil på kredittkortet, det var bare et nylig scammet og stengt Mastercard som lå inne da jeg gikk inn på kontoen min):
IMG_4819

IMG_4820
IMG_4821

Oppsummert? Jeg er frelst på Kindle Paperwhite, feriekofferten min jubler over å slippe kilo på kilo av bøker på neste tur, flyttelasset mitt blir litt slanket, og Amazon, forlag og forfattere der ute i den store verden har lukrative tider i møte. Jeg har allerede brukt over 1000 spenn på bøker på to uker.

Noen andre som har brukt Kindle eller lesebrett og har erfaringer med det? Kjør på i kommentarfeltet.

 • Kjempefornøyd med min Kindle, som var den andre modellen som kom (jeg er litt early adapter, i motsetning til deg) og har også lest mange flere bøker pga den. Noe som er spesielt bra, siden jeg ikke har vært en lesehest på mange år. Elsker også det at jeg kan plukke opp ei bok og fortsette på den via iPhonen om jeg ikke har Kindlen med meg. Ønsker meg også en Paperwhite pga baklyset og bedre skjerm generelt, men det går godt med min 2 1/2 år gamle modell fortsatt. Forlagene burde ikke tvile lenger!

 • Ivar Musum

  Har ikke versjonen med baklys selv, men trives godt med å lese på Kindle. Og når jeg ikke har den med meg og blir sittende fast på t-banen kan jeg bare nappe opp iPhonen og fortsette der jeg slapp. Veldig grei tjeneste.
  One-click kjøp er selvsagt skumle greier. Kjøpte noen bøker tidligere i dag selv om jeg egentlig har bestemt meg for å vente med å kjøpe nye bøker til jeg har redusert mengden uleste bøker både på Kindle og i papirversjon.

 • Anja (brennma.net)

  Har hatt Kindle i mange år nå, og har brukt utrolig mye penger på bøker i alle de årene. Har nylig begynt å kjøpe norske ebøker (jada, til tross for prisen) og bryte kopisperra for å lese dem på Kindle. Har også prøvd Sonys lesebrett Reader, men likte det nok ikke like godt.
  Til de som synes Paperwhite er dyrt er den billigste Kindlen også helt nydelig, så lenge man ikke er avhengig av å lese i mørket. 🙂

 • kottila

  Bruker du caliber og denne oppskriften http://apprenticealf.wordpress.com/2011/01/13/ebooks-formats-drm-and-you-—-a-guide-for-the-perplexed/ så slipper du å være låst til amazons økosystem og kan kjøpe bøker fra hvor som helst. Kan også ta backup av dine egne bøker. Kan være litt komplisert første gangen, men er verdt det når amazon plutselig ikke vil selge deg en bok fordi du er i norge. Programmet har også en hendig søkemotor som gir deg pris pg tilgjengelighet i mange forskjellige e-bokhandler.

 • Marianne Søiland

  Jeg startet med Kindle Keyboard for noen år siden, avanserte til Kindle Touch for et år siden, og nå har jeg fått meg Kindle Paperwhite modellen med bakgrunnslys. Fantastisk fornøyd med alle tre modellene! Kvaliteten på brettene er utrolig bra, batteritiden på de to første var noe bedre enn Paperwhite, men igjen – er man flink med ikke å bruke bakgrunnslyset (ikke nødvendig i dagslys og sollys, spør du meg) og husker å sette nettilgangen i flymodus etter browsing/shopping på nettet så varer Paperwhite 4-5 bøker (normal til 5-600 sider). Jeg savner litt lydboka som jeg kunne kjøre fra Kindle Touch og de fysiske bla fram/tilbake knappene som var på Kindle Keyboard og fremdeles er på den minste Kindle-modellen uten touch. Disse to featurene kunne jeg tenkt meg på Paperhite’n, men er ikke noe stort problem egentlig. Bruker mobilen til lybøker nå. Helt ok, for den drar jeg med meg hele tiden likevel.

  Norske ebøker er null problem å lese på Kindle bare man vet hvordan man setter dette opp første gangen. Kottila nevnte en link, jeg selv har min egen punkt for punkt oppskrift på egen blogg som fungerer strålende. Sjekk gjerne:
  http://ebokhyllami.blogspot.no/p/konvertere-epub-til-kindle-format.html

  Service’n til Amazon er også upåklagelig. Jeg hadde problemer med min første Kindle som sikkert hadde fått noe hard medfart (av meg). Ringte og klaget på skjermen 16. desember i julepakke-sending tia (jeg bor i utkantnorge i en fjordarm) og hadde ny Kindle i postkassen min flere dager før jul!

 • Anne Gunn

  Eg er like nyfrelst! Det beste er at Kindle ikkje har snarveiknapp til twitter og fotballfrue. Kjenner abstinensene, men held likevel konsentrasjonen. Og som liten og lett er den genial for oss i ammebransjen 😀

  • Ja, nettopp! Det er akkurat de fristelsene jeg også må holde meg unna. Skrur AV telefonen, finner frem Kindle og leser. Føler meg skikkelig kulturell og strukturert hver gang.

 • Sikkert det dummeste spørsmålet, men kanskje jeg ikke er alene om det. Sender Amazon lesebrettet til Norge hvis du bestiller i deres nettbutikk? Alternativt hvis man reiser til USA; hvordan kjøper man Kindlen, i butikk? eller må man bestille til hotellet?

  • kottila

   Hvis ikke amazon vil sende den til norge, så kan du bruke jetcarrier som gir deg en amerikansk adresse hvor de tar imot pakken og videresender den fra usa og hjem til deg

  • Kjetil

   Paperwhite sendes til Norge direkte nå.

  • Som folk sier, ja de sender til norge, da kommer mva og tllbehandling i tillegg. Om du er i USA, selger de Kindle på alle Best Buy-sjapper, kjede lignende Expert her hjemme. Finnes i alle byer.

   • Takk for alle svar!

   • Stig H

    Når jeg kjøper fra Amazon så fikser de MVA og tollbehandling. Jeg ser/betaler totalsummen til Amazon. Så jeg vet hva det koster og betaler alt på engang.

    • Wabba

     Dette kan jeg bekrefte. Bestilte nettopp en Paperwhite fra Amazon.com. Levert på døra mi i Asker av UPS på under 3 dager fra bestilling. Imponert!

     • Charlie

      Interessant! Jeg prøvde å bestille paperwhite fra Amazon, men uten hell. De ville ikke sende til Norge …

      • Wabba

       Det skal de da gjøre.

       Husket du å velge Norway i nedtrekksmenyen under “Important Information”?

       http://www.amazon.com/gp/product/B007OZO03M

       • Charlie

        Takk skal du ha! Ja, det løste seg, 🙂 Det vise seg at det var et cover jeg hadde valgt de ikke kunne selge til Norge, men det finnes jo mange covere, på ebay f.eks. …
        🙂

       • Charlie

        Jada, og alt har ordnet seg nå. Takk! 🙂

 • Petter El Fakiri

  Last ned kindle-appen til smarttelefonen din (og iPad om du har) også, Asbjørn. Den er gratis. Neste gang du virrer rundt på nett med telefonen og ikke har kindlebrettet ditt tilgjengelig er det null stress. Med appen installert synkes alle bøker sømløst. Til og med hvilken side du er på. Er du glad i lydbøker er amazoneide audible.com også et godt tips. Egen app der og.

  • Jepp, har allerede gjort det. Funker greit, men det er uansett distraherende med telefonen i hendene. Fort gjort å trykke opp Twitter-appen da.

 • Anbefales det å kjøpe Paperwhite med eller uten “Special offers”? Er det verdt 20$ for å slippe reklamen?

  • Noen som vet? Jeg kjenner ikke til dette “special offers”-greiene.

   • Det er bare for amerikanerne, man blir blokka fra å kjøpe den fra Norge.

    • Anonymous

     Får fint kjøpt den til norge, Men pass på å velge land FØR du legger brettet i handlekurven.

 • Har hatt min Kindle keyboard i snart halvannet år og vi snakker ekte kjærlighet. Batteriet er nesten evigvarende, dersom man husker å slå av dette whispernettet. Deilig å ha med bok overalt – særlig for meg som pendler og bruker tre timer daglig på toget. Supert for en som liker å lese flere bøker parallelt. Jeg har hatt litt hangup på franske klassikere som Proust og mange av de er faktisk gratis – 0 dollar. Har aldri lest så mye som etter at jeg skaffet meg Kindle! Helt enig med deg, man bruker mye mindre tid på meningsløse ting som å fikle med mobilen!

 • Berentz Pedersen

  Jeg kan ikke ha Kindle fordi jeg blir gal av at det står “Kindle” midt i syningen hele tiden. En sort tapebit.

 • Jeg har hatt min Paperwhite i ca 4 måneder nå, etter å lest i filler en 2generasjons Kindle.
  Det eneste jeg savner var muligheten for å få den til å lese opp bøkene som lydbok.
  Det manger på Paperwhite

  Det jeg virkelig ble hekta på var søkemuligheten på Kindle. Når jeg leste store verk, med stort og intrikat persongalleri. Var det svært nyttig å søke på navn, for så å få opp alle avsnitt der vedkommende var nevnt. Da får man en kjapp recap, og kan oppta lesningen der man slapp med to knappetrykk. Kindle oppmuntrer på den måten til en leseopplevelse som gjør deg mer oppdatert.
  Spesielt nyttig på Games of Thrones serien. I tillegg slipper du å få blåveis av å få en feit bok i trynet når du sovner mens du leser. Kindle er behagelig å få i ansiktet fra alle vinkler.

  Har blitt hekta på Mitch Rapp serien til Vince Flynn etter anbefaling fra Dere her i OP-5
  De er billige til Kindle på Amazon:)

  • Heisann! Du er ikke den eneste som er hektet på Mitch Rapp, herlig type.

 • Anne Abelseth

  En av de tingene jeg liker best ved kindle/amazon, og som du ikke nevner, er muligheten for å laste ned en sample av boka, sånn at du kan lese litt før du bestemmer deg. Dessverre er samplene litt for korte: jeg rekker ikke alltid å bestemme meg før den er slutt, men uansett har denne muligheten spart meg for mange bomkjøp.
  ..og jeg kjøper aldri en bok før jeg faktisk trenger den. For å minne meg selv på hva jeg planlegger å lese i fremtiden, laster jeg ned samplen istedenfor å kjøpe boka

 • Vet ikke om noen har sagt det til deg, men du kan lett spare masse batteritid ved å skru av Wi-Fi og 3G, som du jo strengt tatt ikke trenger mellom hver gang du skal laste ned noe nytt.

  • Ja, det slo meg etter hvert som jeg brukte den. Samme triks som på alle dingser.

 • Anbefaler på det aller varmeste kombinasjonen Kindle+Instapaper. Funksjon som lar deg lagre lengre (eller kortere for den saks skyld) nettartikler som bokmerke fra pc/pad/mob, hvorpå du får sendt dem til Kindlen din som fin og lesbar tekst ved første Wi-Fi-anledning.

  http://www.businessinsider.com/instapaper-on-amazon-kindle-2011-9

  • Bra tips! Takk.

  • Morten Oddvik

   Enig. Instapaper er fabelabktig for long reads.

 • Morten Oddvik

  Jeg har hatt Kindle (den hvite) noen år og har lest mye på den, og oppgraderte til Paperwhite i vinter og har ikke sett meg tilbake. Jeg leser oftere og mer, og er veldig enig i ditt poeng om å bruke mer vettug lesetid når en venter fremfor å gå inn på ap.no i tide og utide. Norsk forlagsbransje har absolutt noe å lære av Amazon.

 • Pingback: De 5 mest leste sakene: OP-5 i april | OP-5()

 • Charlie

  Prøvde å kjøpe dette brettet på Amazon, men fikk beskjed om at de ikke sendte til Norge …

 • Sur Sitron

  Så langt fornøyd med Kindle. Men er det vanlig at den “hakker” når man blar i sider, blar nedover en side o.l.? Føler jeg ser på en skjerm fra 1995 av og til.

  Og forresten; er det noen som vet om det er noen forskjeller mellom å bruke den amerikanske og britiske butikken? Annet enn at man betaler i $ og £. Er det for eksempel bedre utvalg i den amerikanske? Signifikant forskjell på pris?

  Innspill tas imot med takk:)

 • Dag Jonas

  Snuser på en Paperwhite, men lurer litt på om man virkelig trenger med 3G? Synspunkter?

  • Anonymous

   Har du en mobil hvor du kan sette opp wifi hotspot så er det overhode ingen vits. Jeg venter på den nye versjonen av kindle, men kommer til å benytte denne muligheten.

   Slik gjør jeg også med iPad og bærbar PC fra før. Trenger ikke ekstra simkort med ekstra abonnement.

 • Joanne

  Hei Asbjørn!
  Vurderer å kjøpe Kindle til mannen i 40-års presang, og finner mye positivt her! Hvordan er status nå, nesten ett år senere? Like fornøyd?
  Jeg lurer også om du kan svare meg på dette: På Amazon kan man kjøpe Kindle til $130 og Kindle 3G til $200. Hva er greia her tror du?
  Begge er vel tilknyttet nettet?

  Hilsen Joanne

  • Gaute Næss

   Den til 130 $ er kun med wifi. Den utgaven har jeg, holder nok lenge for de fleste. Jeg kjøpte min på finn.no til 1200. Flere der som tar med seg nye lesebrett fra USA og selger fysisk her i Norge.

 • Vidar

  Vurderer seriøst å kjøpe Kindle paperwhite. Og det virker som om man kan lese pdf-filer også. Er det riktig?

  • Reach Jacker

   Kindle viser pdf uten problemer ja.

 • Gaute Næss

  På digitalbok kan man ha den nedlastede versjonen av eboka liggende på inntil 8 enheter. Vil det si at man også kan dele mellom flere Kindle enheter. La oss si vi er 3 kollegaer med hver vår Kindle, holder det å kjøpe en bok og så dele oss imellom?