True Detective s01e04: På nivå med Scorsese og De Palma

truedetectiveTrue Detective fortsetter å briljere med sin stemningsfulle sørstatskrim. Vi oppsummerer episode 4.

Jeg fortsetter å la meg imponere av True Detective, HBO-serien hvor Rustin Cohle og Martin Hart (Matthew McConaughey og Woody Harrelson) tråler rundt i Louisianna på leting etter en brutal morder. Her er noen tanker om episode 4, som er tilgjengelig hos HBO Nordic nå, med masse vis av SPOILERS:

Les også vår oppsummering av episode 3

—  I slutten på episode 3 så vi noen rare bilder av Reggie LeDeux, methkokeren som har forsvunnet og er hovedmistenkt for drapet på Dora. Nå fortsetter jakten, og via Doras eksmann Charlie får de tips om en kar som heter Tyro Weems. Marty får tak i ham via en stripper som har vært/er kjæresten hans, og han sier at Reggie nå koker eksklusivt for MC-klubben Iron Crusaders.

Lesetips: Håvard Nyhus hos Bergens Tidende skriver skarpt om True Detective

— Når Marty nevner Iron Crusaders for Cohle, sperrer han øynene opp, for dette er jo klubben han har dealet med da han jobbet undercover i fire år. Cohle bestemmer seg for å gå undercover, og etter han har snakket seg inn til sine gamle venner i Iron Crusaders via en god brødpose med kokain stjålet fra politiets lager over beslaglagte varer, bryter helvete løs.

Les mer: South Of Heaven! Vår guide til sørstatskrim

— Cohle må bli med MC-gjengen da de skal rane noen konkurrerende narkofolk, og det går så beinhardt til helvete, med nesene fulle av meth og kokain og Gud vet hva. Politiet kommer, gjengen møter dem med våpen, men Cohle og Marty klarer å komme seg una, og de har til og med fått med seg sjefen for Iron Crusaders at gunpoint.

— Noe vi har glemt da? Jo! Marty skjeller ut elskerinnen sin i løpet av episoden, og da hun forteller om forholdet til konen hans, blir han kastet på hodet ut.

— Alt i alt skjedde det enormt mye i denne episoden, “Who Goes There”. Jeg kan ikke huske å ha sittet så naglet til TV-skjermen siden de siste episodene av Breaking Bad. Det aller beste er selvsagt avslutningsscenen, fra Cohle forsvinner ut i sumpene på en CSI:Miami-aktig elvebåt, til de forsvinner i bilen til Marty. Såvidt jeg kan se er de siste 5-6 minuttene gjort i ett opptak. Regissør Cary Joji Fukunaga har stålkontroll på hver lille detalj, og den grelle, kjipe stemningen rundt både MC-klubben og det mislykkede ranet er aldeles perfekt. Teknisk er det også helt der oppe med det råeste av Brian De Palma og Scorsese, to andre konger på one-take. Snake Eyes-åpningen! Kjøkkenscenen i Goodfellas!

— Det er også interessant å se hvordan Cohle våkner til live da han skjønner at han må ut i feltet og ned i undergrunnen igjen. Han virker rett og slett entusiastisk da han forteller Marty om planene for å komme innpå Iron Crusaders. Det har blitt sagt en del ganger i år allerede men Matthew McConaughey spiller så briljant i eliteklassen nå om dagen.

— Men Woody Harrelson er også god, og samspillet med Michelle Monaghan som konen/eks-konen Maggie Hart er gnistrende. Scenen da Marty kommer på sykehuset er ubehagelig, men enormt effektfull. Og at det skjer noe mellom Maggie og Cohle har vi jo fått hint om tidligere, så der dirrer det også noe i luften.

— Men det jeg liker aller best med True Detective, er hvordan plottet sakte og forsiktig ruller seg fremover. Ukens episode er kanskje den som har hatt mest klassisk politikrim over seg, slutten minner meg faktisk om de hardeste episodene av The Shield. Men likevel er det noe eget over True Detective. Serien er mørk og skitten uten at det blir påtatt, og så langt virker selve plottet å være solid sydd sammen. Faktisk kunne dette ikke vært gjort bedre.

 • SirOG

  Satt med samme følelse, og måtte dobbeltsjekke. Hele ransforsøket var en singelshot på omtrentlige 5 1/2 minutt, noe som er intet annet enn imponerende. For å ikke snakke om effektfullt.
  Med mindre de siste 4 episodene endrer karakter totalt, skal det godt gjøres å toppe dette i 2014.

 • Goweest

  Shit! Denne episoden var kanonbra!! Sjelden man opplever så bra serie-episoder. McConnaughey er utrolig bra! Og det er helt korrekt det Asbjørn skriver: Dette er fullt på høyde med det beste av Brian De Palma og Scorsese. Dette er i ferd med bli en kultserie på nivå med Breaking Bad. Vi gleder oss til neste mandag. Thank you HBO! Husk også å få med dere Dallas Buyers Club. Flott film og super McConnaughey – igjen!

  • Haakon Stensrud

   Får bare slenge meg på denne. Ikke noe poeng i å skrive stort mer da jeg er helt enig. Serie i toppklasse, dette!

 • blakefate

  One-take, ja! http://www.mtv.com/news/articles/1722001/true-detective-long-take.jhtml

  «— I slutten på episode 3 så vi noen rare bilder av Reggie LeDeux»

  Begynner å lure på om det faktisk var Reggie LeDeux vi så der.

 • hogutn

  Denne serien(og forsåvidt denne episoden) er helt unik. I motsetning til The Shield, eller The Wire, med raske sceneskifter, replikker og tempo, har denne serien en helt spesiell stemning og oppbygging. Bare jeg som liker den underliggende mørke musikken? Den var veldig god blant annet i bilscenen på vei til angrepet på narkoreiret.

 • TripleB

  Synes dette var den svakeste episoden hittil. Jada de siste 6 minuttene var fantastiske, men er stort sett frustrert over alt før det. Det føltes som om denne episoden var en annen serie enn den vi har sett på gjennom de tre første episodene.

  Måtte han virkelig stjele kokain, infiltrere sin tidligere bikergjeng, snorte en haug med koka og bli med på et høyrisikoran for å få tak i en enkel redneck biker? Må vel finnes en enklere måte å bare plukke han opp?

  Og hvorfor bruker de ikke mer tid på det potensiellt fantastiske Cohle + Hart bokollektivet, bortkastet mulighet spør du meg.

  I tillegg håper jeg snart de to svarte detektivene gjør noe annet enn å heve øyebrynene, og at kvinnene i serien blir fremstilt som noe annet enn “crazy pussy”.

  • Mandelbrotian

   “Måtte han virkelig stjele kokain, infiltrere sin tidligere bikergjeng, snorte en haug med koka og bli med på et høyrisikoran for å få tak i en enkel redneck biker? Må vel finnes en enklere måte å bare plukke han opp?”

   Sant, men *ønsker* Cohle å gjøre det på denne måten? Kanskje var det et liv Cohle ville gjenleve og saken gav han en unnskyldning til å gjøre det?

   Og når det kommer til damene i serien, så ser ikke jeg “crazy pussy” kommentaren som jeg har sett i flere reviews. At de derimot ikke gis alt for mye dybde er forståelig: Hver episode er en knapp ressurs og da er det en alternativkostnad. Vil vi ha mindre Cohle+Hart for å gå mer i dybden på Maggie/Lisa? Nei, i mine øyne…

   “Og hvorfor bruker de ikke mer tid på det potensiellt fantastiske Cohle + Hart bokollektivet, bortkastet mulighet spør du meg.”
   Helt enig! Kunne blitt en fantastisk sitcom spin-off! 🙂

   • TripleB

    Meget mulig Cohle ønsker det på den måten, men synes uansett det virket veldig merkelig. Og han dyttet jo i seg helt sykt mye narko, ble han nykter igjen på et par timer eller hva?

    Det er klart at de ikke har allverdens tid til å utbrodere alle karakterene, men damene blir stort sett stilt i et dårlig lys og når skal de to svarte detektivene i nåtiden gjøre noe annet enn å heve øyenbrynene?

 • Jameslame

  Bare jeg som mener at han som klippet gresset utenfor skolen må komme tilbake på et eller annet tidspunkt? Det virket som det var noe uoppgjort eller noe som skulle skje rett før Marty begynte å tute fra bilen

 • Syns True detective var ganske drit til Cohle gikk undercover ca 40 min uti episode 4. Nå virker det hele litt mer lovende 🙂

 • trieste

  Kommer på blue-ray/dvd i juni. Lenge å vente…

 • Pingback: True Detective s01e05: – He was getting a read on you | OP-5()

 • Pingback: True Detective s01e06: – Fuck this and fuck this world! | OP-5()