True Detective s01e05: – He was getting a read on you

Nå begynner ting virkelig å skurre i True Detective. Hvem er det egentlig som holder på med hva, og hvorfor? Vi oppsummerer femte episode.

True Detective fortsetter marsjen gjennom TV-seriens dal av triumf, og er i ferd med å etablere seg helt der oppe med The Wire og Breaking Bad og de andre moderne klassikerne. For makan til briljant laget, smart skrevet og vellaget TV-serie trodde man knapt HBO var i stand til å hoste opp. Eller? Jeg er hvert fall helt slått i gulvet, her er en kjapp oppsummering av ukens episode:

— “Rust” Cohle (Matthew McConaughey) forsøkte å lure methkongen etter de hadde kidnappet Ginger, og det gikk helt midt-på-treet. Men Rust og Marty (Woody Harrelson) fulgte etter kokken tilbake til den sjuskete ranchen i skogen hvor Reggie Ledoux koker statens beste drugs, og helvete bryter løs. Ledoux blir skutt av Marty, kollegaen hans blir sprengt i fillebiter av sin egen sikkerhetsanstaltning, og Rust og Marty drar tilbake til politikontoret som helter.

— Samtidig treffer vi Marty og Rust 17 år senere, i de gjennomgående diskusjonene med politimenn som prøver å nøste opp den gamle saken, og etter mye frem-og-tilbake begynner Martys tillit til Rust å slå sprekker. Hvorfor er han på de nye åstedene? Hva skjedde egentlig frem mot den avgjørende bataljen på methfarmen, styrte Rust mer av etterforskningen enn hva Marty skjønte? Og mest forvirrende for oss seere: hvorfor siterer Rust fra Reggie Ledoux dødstale, som ingen andre har hørt?

— Det er ganske mange ting jeg digger med denne episoden, men la oss ta det viktigste først: måten det klippes på mellom de nye intervjuene og det som egentlig skjedde, er bare enormt effektfullt og briljant gjort. Vi ser de to detektivene ute i sumpjungelen, samtidig som de ivrig og åpenbart med samkjørte historier, beskriver en Vietnam-aktig shoot out mot methligaen. Kontorvoicen til Marty flyr løgnaktig over bildene fra sumpene, og det blir både dramatisk og ganske morsomt.

— Åpningsscenen av egen klasse. Da narkokokeren ser på Rust og beskriver mørket i øynene hans, og at det ansiktet gjør at han får lyst å gjøre ting med det, det er bare så beinhardt og hemingwaysk i all sin brutale enkelhet. TV på sitt aller beste.

Les også: Oppsummering av episode 3, “…and then, like a lot of dreams…”

— Videre liker jeg hvordan Martys aggresjon fremstilles fra flere vinkler. Først da han skyter Ledoux gjennom knollen etter han oppdager de to ungene i låven, før vi ser han klabbe til sin egen datter foran konen som har tatt ham tilbake. Vi ser en mann på vei mot avgrunnen, en mann som blir spist opp av sitt eget ukontrollerbare mørke, samtidig som han reflekterer innsiktsfullt over det på voicen. Dette er så mesterlig skrevet person- og hjemmedrama at det burde vært satt opp som supportband for Et dukkehjem.

Les også: Oppsummering av episode 4, med Scorsese-avslutningen

— Men den tjukke røde tråden vi nå skal følge, er jo det mer tidstypiske krimdramaet. Hvor mye av det Rust har sagt under etterforskningen er egentlig sant? Hvor sannferdig er egentlig fremstillingen de to leverer til de nye etterforskerne? Kan Marty stole på Rust, eller er det etterforskerne som spiller ham? Her får vi også et aspekt av Gone Girl og Fight Club, historier hvor vi som leser/seer ble villedet til å tro på et narrativ som ikke var sant. Spennende!

— Og avslutningsvis, hva er greien med The King In Yellow, som Rust fant i den dagboken tidligere og som nå dukket opp på slutten? Skummelt, jepp, men også åpenbart noe veldig viktig. Carcosa-sitatet til Ledoux rett før han blir drept er også knyttet til den gule kongen. Hjemmelekse, pløye gjennom boken The King In Yellow. Aner jeg en Twin Peaks-aktig weirdness komme sigende over de tre siste episodene, med hemmelige brorskap og overnaturlige ritualer?

— Hva synes folk der ute om ukens episode, er dere like hektet som meg? Er det noen ting jeg har oversett? Hva tror dere skjer fremover i True Detective? Kjør på i kommentarfelt.

 • MariusAsp

  Denne serien er i en egen divisjon akkurat nå.

 • Anders Reff

  den er i en egen divisjon. MEN! den tilhører også en egen sjanger. jeg tror det at det er en anthology-serie, gjør at man faktisk kan kjøre på med mer intenst plott. alle i serien kan i teorien bli drept i siste episode da de uansett ikke skal dukke opp i neste sesong. det er på sett og vis en veldig lang film, og ingen hensyn til videre sesonger trengs å overholdes.
  jeg tror det er mye av grunnen til at denne serien etablerer seg kjapt med de andre store seriene. og en del av meg mener at det blir vanskelig å sammenligne den med andre serier, bortsett fra andre anthology-serier naturligvis.

 • Terje

  I “Behind the episodes” sier regissør Nic Pizzolatto “jeg vet ikke om dere seere har lagt merke til det, men det første Rust gjør når han kommer inn i avhørsrommet er at han må ha øl før han sier noe mer. Når Rust har begynt å drikke er alt han sier ubrukelig for politimennene han snakker med”. Spennende! Hva om at Rust og Cohle samarbeider? Rust jobber undercover og Martin jobber fra innsiden. Kanskje er feiden mellom de to avtalt? Rust berget tross alt skinnet til Martin etter shoot-outen i skauen og Martin føler nok at han skylder han en del. Kanskje er det derfor Rust blir observert på åstedet vi ser på slutten av episoden? Bill Tuttle, kan det vere Yellow King? Og kan svigerfaren til Martin ha noe med denne satanistiske sekten å gjøre? Martin sier jo selv at det han angrer mest på var uoppmerksomhet, og ikke utroskap, og vi ser stadige tegn på at noe er galt med datteren hans, Audrey, Aubrey? Kanskje ble hun misbrukt seksuelt av nettopp denne svigerfaren og Martin mener han burde sett dette. Jeg synser mye nå, og jeg har lest litt rundt på nettet, men jeg nekter å tro at Rust Cohle, som er den vi som seere skal heie på står bak noen som helst. En annen interessant ting før jeg gir meg. Kan denne nihilistiske fremtoningen som Rust har tilegnet seg vere et spill for galleriet for å virke mer ustabil? Det er ganske far out, men i skauen når Reggie siterer Nietzsche så sier han noe sånt som “what the fuck is that? Shut the fuck up”. Litt avvikende fra den Rust vi kjenner, men hva vet jeg. Gleder meg til neste episode!

  • Aha, hvor er disse Behind The Episodes?

   • Terje

    “Inside the episode” var det visst.

    Her: http://www.youtube.com/watch?v=D7eTYUD0S7E

    og

    Her:

    • Mandelbrotian

     Flotte klipp mens man venter på neste episode!

     Lurer på hvorfor de har kuttet ut “you’re a priest, too” rundt ca.1:54 fra Inside the Episode – Yellow King-klippet i episoden som ble sendt på TV. Var det rett og slett irrelevant eller var det relevant, men et clue de ikke ville at folk skulle ha..?

   • De inngår i minisiten til serien på http://www.darknessbecomesyou.com/

    • Christian Olsen-Ruud

     Jeg tror ikke Cohle er morder, men ‘True Detective’, for han innser at det er en konspirasjon på gang når han som nevner The Yellow King tar selvmord i fengsel.
     Deretter forlater han politiet og jobber på egenhånd som en ‘true detective’. Dette forklarer hvorfor han er på de senere drapsåstedene. I første episode ber han
     politimennene begynne å registrere alle bilnummerne rundt åstedene i saken, så merkelig om han skal være så uforsiktig at han lar de registrere bilnummeret hans
     (som de konfronterer han med i episode 5) dersom han er morderen.

     Jeg tror det er fem menn som står bak en slags sekt hvor de seksuelt misbruker små barn. Et av ofrene tror jeg er datteren til Hart, og jeg tror svigerfaren hans er
     en av de fem mennene bak, mens Tuttle-familien også står sentralt. Vi får hint om at datteren til Hart har blitt misbrukt gjennom tegningene hun har tegnet, måten
     dokkene hennes står på (også der er det fem menn i sirkel rundt en naken jente), og hvordan hun utvikler seg senere i livet. I dette bildet: http://www.soundonsight.org/wp-content/uploads/2014/01/Church4.998153ba2083cf214ffe0b0ce75d4e721-1024×576.jpg
     kan det både se ut som en dame med hjortehorn, men også som en jente nede i et hull, med menn som står rundt hullet. Reverend Tuttle og Governor Tuttle har stor
     innflytelse gjennom kirken, i tillegg til eierinteresser i familien (den nedlagte skolen som blir holdt vedlike osv.)

     I klippene når Cohle blir avhørt i nyere tid, tror jeg altså han har avslørt denne konspirasjonen, og at det er derfor han lager ringen av fem menn som står mot
     hverandre av ølboksene han drikker.I tillegg til bildet ovenfor, dukkene, ølboksmennene, ser jeg også at noen her nevner bildet hjemme hos moren til et av ofrene.
     I tillegg tror jeg Cohle snakker nedlatende til politiet som ‘company men’ (5.ep), og at han sier ‘start asking the right fucking
     questions (1.ep) fordi han mener politiet på et eller annet vis har dekket over noe, og at de som har etterforsket ikke har gjort jobben sin. Han ser på dem som
     ‘company men’, mens han på en måte er true detective.

     Phew. Beklager lang post og sikkert mye oppgulp av ting som har blitt nevnt før, men er en slags blanding av ting jeg tenkt ut selv, ting jeg har lest, og konklusjoner jeg
     har trukket av de 🙂

     • Christian Olsen-Ruud

      Det jeg lurer mest på er hvor mye det viser seg at Hart er delaktig. Om han er uskyldig som jeg tror Cohle er, eller om han vet litt eller alt. Håper og tror han ikke er med!

     • Terje

      Dette med de fem mennene du snakker om er fantastisk. Tror du er inne på noe, og jeg har ikke koblet det med ølboksmenne som Rust lager.

  • Svigerfaren og sekter.. I ep 2 da Hart titter inn på rommet til døtrene og ser dukkene de har stilt opp – fem i ring rundt den ene på bakken – det minner noe vagt om bildet de ser hos moren(?) til hun ene jenta som er blitt borte – fem karer på hest med noen slags masker, og hun jenta foran..

   • Terje

    Hun er i overkant “seksualisert” for en ni-åring å vere synes jeg. Vi har jo de tegningene hun laget også, og Martin har sagt at det er noe med svigerfaren sin, men han vet ikke helt hva det er. Oftest er det familiemedlem som står bak seksuelle overgrep og jeg kan ikke forstå at det er Hart selv, og så vidt jeg vet er det ingen andre mannlige familiemedlemer vi har blitt kjent med. Denne teorien er kanskje litt søkt, men det begynner å gi mening for meg.

    Kanskje har Aubrey sett noe på den ødelagte skolen om hun er gammel nok til å ha gått der (jeg husker ikke når den ble ødelagt). Det at figurene ble funnet der, kan det ha vert noe elevene laget selv? Husker dere den afro amerikanske presten i kirken fra første episode, som sa at de lagde slike som barn for å holde djevelen vekke? Kanskje har elevene laget disse selv på skolen, og hva er skolen en del av? Jo, Bill Tuttles foundation.

    • Lado

     Det er ikke han sheriffen som er The Yellow King? Han i den mørkeblå uniformen med all den gule staffasjen?

     Ellers synes jeg det er interessant å se hvordan utviklingen har gått mellom Marty og Rust. Nå er det veldig fokus på hva Rust muligens har gjort og ikke gjort uten sin kollegas viten, men er det er det helt umulig at det ikke faktisk er omvendt?

     Marty har endel mindre flatterende sider. Han har vel selv sagt at han må slippe ut litt damp i blant 😉

     Ja dette er bare en ekstremt vag teori, men tilnærmet alle karakterer bortsett fra de to gutta er som pappfigurer. Vi vet ingen ting om noen andre, men vi tror vi vet alt om hovedpersonene. Vi trodde vi visste alt om Rust fram til episode 5. Men da ville serieskaperne at vi skulle begynne å tvile på hva Rust egentlig holder på med.

     Rust er den “geniale” etterforskeren, mens Marty er den tafatte.

     • Terje

      Jeg tror serieskaperne ville få det tydeliger frem hva de to avhørerne ønsker å oppnå, eller hva de etterforsker selv, da de synes mye er rart med forklaringene. Men siste scenen der vi ser Rust oppsøke den nedlagte skolen er vel også serieskapernes måte å få oss til å se det fra en annen vinkel, og at det ikke er Rust som står bak etter min mening.

      “He was getting a read on you”, Rust prøver hele tiden å finne ut hva etterforskerne selv har kommet fram til siden han (i følge min hjerne) etterforsker saken selv undercover, og derfor ser vi han på åstedet fra 2012.

 • Mandelbrotian

  Noen tanker:

  – Helt enig i at jeg er litt skeptisk til om fremstillingene til Cohle og Hart er korrekte. Cohle beskriver jo i en tidligere episode disse hallusinasjonene sine (gjennom f.eks. lys), men sier han vet hva som er hallusinasjoner, men senere i samme episode ser vi disse fuglene i formasjon som blir ansett som en realitet i Cohles syn, men som neppe er det…

  – At Cohle hjalp Hart med å dekke over drapet på Ledoux viser hvorfor Hart fortsatt er lojal mot Cohle selv om ting skjedde i 2002.

  – Jeg tror ikke serien tar en turn og blir overnaturlig jfr. Twin Peaks. Jeg tror de prøver å få frem at det ikke er et monster under sengen som gjør forferdelige ting, men mennesket. F.eks. det grønnørede spaghettimonsteret som nevnes i en tidligere episode: Det kan refereres til et monster som Cthulhu, men viser seg å sannsynligvis være Ledoux (med det blonde, lange håret og grønn gassmaske).

  Kindle-versjon av The King in Yellow finner man forøvrig på Amazon: http://www.amazon.com/King-Yellow-Robert-William-Chambers-ebook/dp/B00847UYWA/

  • Grønnøret spaghettimonster:

   Noen sammenliknet fantomtegninga av han og “gressklippermannen” fra ep 3: http://i.imgur.com/Ee1Ea43.jpg

   • Frank

    Tipper du er ganske fornøyd idag 😉 hehe. Genialt sett!!

 • Jonathan Ourom Løvland

  Jeg syns det er kult når Cohle i avhør prater om teoretisk fysikk. At livet ikke er linneært, slik vår bevissthet oppfatter det. At hvis man ser på livet fra et annet perspektiv, eller rettere sagt en 4 dimensjon(noe han kaller membrane theory), så foregår livet i en flat sirkel. Kort fortalt mener han at alt han opplever har han opplevd før, og vil han oppleve igjen, og igjen og igjen osv. Første gang jeg så episoden, tenkte jeg ikke over det. Men andre gangen jeg så den, slo det meg. Er det et opprør fra Cohle mot en kald og hensynsløs Gud, som han ikke tror eksisterer? Eller er dette et opprør mot oss seere, som fra vår 4 dimensjon har muligheten til å se serien om igjen, og om igjen og igjen, utfolde seg helt likt hver gang. Nei, det er så utrolig mye skjult godis i denne serien at jeg nesten får diabetes…

  • Anders Reff

   dayum! det er oss!

 • marit

  Har planer om å se de første fem episodene på nytt før mandag, det er så mange lag her at det er umulig å få med seg alt. En detalj jeg nekter å tro er tilfeldig er at Sheriffen som opprinnelig stemplet Marie Fontenot-saken med “made in error” heter det samme som en av vaktene i fengselet der Guy Leonard Francis tar selvmord. Vet at mange har satt pris på at dette ikke er en klassisk whodunit, men jeg elsker hvordan serien både fornyer sjangeren, samtidig som den gjør at jeg ikke klarer å unngå å vri hjernen for å finne ut av hva som har skjedd og hva som kommer til å skje.

  Sjekk også http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/16/true-detective-episode-5-review-the-secret-fate-of-all-life-is-the-best-episode-yet.html for utdrag av et intervju med Pizzolatto om m-theory, historiefortelling og tv-mediet.

 • Det jeg aldri ble helt “tilfreds” med var den lille episoden men mannen på gressklipperen utenfor den nedlagte kirken i episode 3.. Han virket litt for lite random til å ikke ha noe betydning.

  Noe i episode 5 som må være relevant for noe – symbolikk i det minste – er da jentene krangler om tiaraen og den eldste hiver den opp i treet. Tiara, krone, gevir.. Ep1

  Det er vel og sagt av regissøren at “alt man trenger å vite ble vist i episode 1”..

 • rama1

  Jeg gir opp Mr Pizzolatto… jeg er nå ferdig med episode 5, og er like klok som etter episode 1. Det har skjedd enormt mye, men likevel er det som om alt har stått stilt, som en flat sirkel… Alt jeg kan gjøre er å lene meg tilbake og nyte de 3 siste episodene 🙂

 • sirihempel

  Tror aldri at jeg har sett en så metta serie noen gang. Episodene virker veldig lange men ikke fordi de er langtrukne. Det er så mange tanker og inntrykk man skal gjennom hver gang. Som å være på ferie et nytt sted. Da føles to dager som en liten uke. Serien er rett og slett ekstremt velskrevet. Noe av det jeg blir helt matt av begeistring over er også hvor vellykket klippingen mellom både de to tidsplanene er og også mellom de to parallelle gjenfortellingene til hhv Marty og Rust. Det er noe med både det rent visuelle, ansiktene deres, hvordan de er preget av tiden som ligger i mellom, men også det filmatiske. Den røffe videokvaliteten i nåtidsvideoene vs den ultralekre sumpskarpe finishen fra fortiden. Herreminhatt for en produksjon!

  Takk ellers for mange fine observasjoner og ideer om storyen. Svigerfaren til Marty, altså, det hadde jeg ikke tenkt på. Og at M og R samarbeider om tilbakeblikket, hm – superspennende!

 • Christian Olsen-Ruud

  Jeg tror ikke Cohle er morder, men ‘True Detective’, for han innser
  at det er en konspirasjon på gang når han som nevner The Yellow King tar
  selvmord i fengsel.
  Deretter forlater han politiet og jobber på
  egenhånd som en ‘true detective’. Dette forklarer hvorfor han er på de
  senere drapsåstedene. I første episode ber han
  politimennene begynne
  å registrere alle bilnummerne rundt åstedene i saken, så merkelig om
  han skal være så uforsiktig at han lar de registrere bilnummeret hans
  (som de konfronterer han med i episode 5) dersom han er morderen.

  Jeg tror det er fem menn som står bak en slags sekt hvor de seksuelt
  misbruker små barn. Et av ofrene tror jeg er datteren til Hart, og jeg
  tror svigerfaren hans er
  en av de fem mennene bak, mens
  Tuttle-familien også står sentralt. Vi får hint om at datteren til Hart
  har blitt misbrukt gjennom tegningene hun har tegnet, måten
  dokkene
  hennes står på (også der er det fem menn i sirkel rundt en naken jente),
  og hvordan hun utvikler seg senere i livet. I dette bildet: http://www.soundonsight.org/wp
  kan
  det både se ut som en dame med hjortehorn, men også som en jente nede i
  et hull, med menn som står rundt hullet. Reverend Tuttle og Governor
  Tuttle har stor
  innflytelse gjennom kirken, i tillegg til eierinteresser i familien (den nedlagte skolen som blir holdt vedlike osv.)

  I klippene når Cohle blir avhørt i nyere tid, tror jeg altså han har
  avslørt denne konspirasjonen, og at det er derfor han lager ringen av
  fem menn som står mot
  hverandre av ølboksene han drikker.I tillegg
  til bildet ovenfor, dukkene, ølboksmennene, ser jeg også at noen her
  nevner bildet hjemme hos moren til et av ofrene.
  I tillegg tror jeg
  Cohle snakker nedlatende til politiet som ‘company men’ (5.ep), og at
  han sier ‘start asking the right fucking
  questions (1.ep) fordi han
  mener politiet på et eller annet vis har dekket over noe, og at de som
  har etterforsket ikke har gjort jobben sin. Han ser på dem som
  ‘company men’, mens han på en måte er true detective.

  Phew. Beklager lang post og sikkert mye oppgulp av ting som har blitt
  nevnt før, men er en slags blanding av ting jeg tenkt ut selv, ting jeg
  har lest, og konklusjoner jeg
  har trukket av de 🙂

 • Pingback: True Detective s01e06: – Fuck this and fuck this world! | OP-5()