True Detective s01e07: – Functional, but hammered

true-detective-ep7True Detective har gått fra mystisk krimthriller til detektivdrama. Vi oppsummerer nestsiste episode i første sesong.

Sumpene i Louisiana blir bare mørkere og mørkere for hver mandag. MAKAN. Nå er vi kommet til syvende episode i første sesong av denne overraskende, superspennende, mystiske serien, og plottet begynner å gå opp i True Detective. Eller gjør det egentlig det? Her er Alle Mine Tankar denne uken:

— Som antatt forrige uke skulle episode syv begynne å snøre igjen sekken. Mens forrige episode var en slags transportetappe mot grandios avslutning, var denne episoden Rust og Martys vei mot lyset. Omtrent dette skjedde: Rust og Marty drakk øl i starten, småkjeklet litt, men ble etter hvert semivenner igjen og Rust fikk overtalt Marty til å sjekke bevisaterialet. Selvsagt etter han leverte den klassiske linjen “Functional, but hammered” om sitt eget alkoforbruk det siste tiåret. Bevismaterialet overbeviste Marty, som ble med på videre etterforskning. Den dynamiske duoen nøstet opp Ledoux-familien, som igjen førte til Childress-slekten, og mot slutten av episoden så vi to ting: 1. Rust og Marty semikidnappet den tidligere sheriffen som løy om sitt forhold til Tuttle-familien. 2. De to karene som har intervjuet Rust og Cohle, kjørte gjennom bondelandet og fikk vist veien av det mystiske spaghettimonsteret, som viste seg å være gressklippermannen som vi har møtt før. Boom!

— Den fineste scenen i ukens True Detective-episode var da Marty snakket med ekskonen Maggie. Han spør forsiktig om sine to døtre, og vi får vite at hun eldste sliter med mentalhelsen mens hun andre er fremgangsrik student. Kan hun eldts ha blitt misbrukt av det onde nettverket som brettes ut? Det var uansett rørende da Maggie spør Marty om han har kommet for å si adjø, og vi skjønner at det er akkurat det han har. Han er genuint åpen for ideen om at han skal dø som følge av det han og Rust nå skal avdekke. Woody Harrelson på sitt aller beste, selv om snusunderleppen og magen gjør at jeg plutselig innser hvem han minner om: han teite sørstatssheriffen fra Roger Moore-æra James Bond, Clifton James!

— Hihi! Uansett: Matthew McConnaughey rasket med seg en Oscar for Dallas Buyers Club i natt, og en forsiktig bodyslam til den tynne kroppen hans for god innsats på film og TV i det siste. Han var god i denne episoden også, men jeg synes kanskje han blir litt for barnslig og usikker når han skal overbevise Marty inne i lageret.

— Akkurat de scenene trakk faktisk True Detective bittelitt ned. Kanskje mine forventninger er så astronomiske at de ikke kan møtes, men midtveis i episoden ble det litt mye streit detektiv-show sammenlignet med den subtile, mørke briljansen som har ruvet i de seks første episodene. Se-alle-tegningene-jeg-har-på-veggen og følg-med-på-koblingene-jeg-ivrig-presenterer er ikke helt stilen jeg forventer fra True Detective, og på et tidspunkt trodde jeg de skulle bryte ut i en montage. “We gonna need a montage!”

— Men det gikk seg brukbart til, så snart jeg ble vant til den mer fremadlente detektivstilen, og fra og med Martys besøk på kontoret til eks-kollegaen og møtet med hun demente hushjelpen var jeg hooked.

— Men hva betyr alt dette, har vi fått løsningen? Videoen Marty måtte skru av er referanse til dokkene til Martys datter, men også til ølboksfigurene Rust laget på kontoret i de første episodene. Rust gjorde det muligens underbevisst da han satt der og ble grillet (briljant frempek, forresten!), men hva i huleste er lenken til Martys datter her? Kan vi få en Se7en-aktig slutt hvor Marty finner en video med sin egen datter? Hjemme hos svigerfar? Og hvem er egentlig pastatrynet, en nyttig idiot for de ekte skurkene eller lederen av hele banden?

— Jeg klarer ikke å fri meg for tanken om at vi får noe enormt ubehagelig og ulykkelig som slutt på True Detective, men ser ikke helt hvordan det skal gå. Tar gjerne mot bekmørke forslag i kommentarfeltet. Skriv dere tomme!

 • Frodon

  Dersom Marty og Rust er uskyldige – kan det da være Maggie som står for de ubehagelige overraskelsene som nesten er nødt til å komme?

 • Jeg har muligens sett et par hundre episoder CSI for mye, fordi den opprinnelige scenen med “gressklippermannen” bare skrek etter at det var noe mer der. Synes det til tider også har blitt noe Nils Ole Oftebro-isk over reaksjonene og dramaet rundt Marty. Er noe skuffet over hvor mye det tilsynelatende går på skinner nå, og selv om det fortsatt er en knakende bra serie, så savner jeg den dystre, mørke nihilismen fra de første episodene, og deler derfor også gjerne ønsket om noe Se7en-esque :9

 • Jon Snow

  Mulig jeg gikk glipp av noe, men hvordan havnet de to svarte etterforskerne langt ute i ødemarken hvor gressklippermannen var? Fikk de tips av Marty eller Rust?

  • Mandelbrotian

   De var vel ute etter å finne den gamle kirka?

 • Mandelbrotian

  Det viste seg at gressklippermannen var connected ja. Tenker at han ikke er mer enn en håndtlanger. Childress connection som ble gjort var også korrekt.

  Tuttle(/Childres) familietre: http://imgur.com/a/ZKDd6

  Denne godbiten må man få med seg: http://www.youtube.com/watch?v=N1BpAaJeb3o

 • Joseph C.

  Marty og Rust er selvfølgelig ikke skyldige. De avslutter sesongen med å spise spaghettimannen til kveldsmat og avslører et konglomerat av gærninger som skal fortæres neste sesong

 • Rolf Mjanger

  Hva i allverden er dette her for noe? En del av et tre, noen som er hengt eller en skummel en?
  Fant ikke noe om dette noe sted…er det bare jeg som ser andre ting og må trappe ned på TDinteressen? Mulig jeg har blitt for innbakt nu…uansett beyond amazing serie og flotte recapz!

 • Lado

  Ser hva du mener Slettemark, men selv om detektiv-scenene brøt litt med seriens stil så langt, syntes jeg det var litt befriende med en god gammel etterforskning. Problemet er at jeg mer enn noen gang er redd for at de har rotet seg bort før siste episode. Det virker som ekstremt mye skal oppklares/forklares i løpet av 50 minutter i siste episode. Frykter at det kan bli litt forhastet, og at man da står igjen med en følelse av at “har jeg gledet meg i ihjel i 9 uker til dette?”

  Uansett er det lagt opp til en svært spennende finale der tragedien lurer rundt neste sving. Så noen på nett mente at den utagerende datteren til Marty var eller ville bli det siste offeret? Forøvrig trenger ikke datteren hans å ha blitt misbrukt. Hun kan i svært ung alder ha sett den videofilmen av Maria F. et eller annet sted.

  Ellers var det artig å se at Marty og Rust fikk stablet på bena sitt vaklende bromance-forhold. Etter mengder med Sherlock blir man nesten varm om hjerte av den litt (veldig mye) hardere tonen i TD.

  Og sist men ikke minst. Hvilken detektiv-duo oppklarer egentlig saken? For jeg tipper noen av dem kommer til å dø.

 • Rolf Mjanger

  Der skulle det vært et bilde fra de siste sekundene når båten passerer…

 • Rune Bjerke

  Noen prøver å holde oversikt:
  http://www.wekeeptheotherbadmenfromthedoor.com/

  Ad linken mellom dattera til Marty og sekten ser noen indikative koblinger og: http://imgur.com/a/x4PSW

 • Martyn

  Legger merke til at serien heter True detective, ikke True detectives. Dvs det er bare èn ekte detektiv, og det mener jeg er Rust. Usikker på hva det innebærer, men har Marty noe å skjule? Han har ikke bidratt med så mye i etterforskningen.

 • rolf mjanger

  Noen andre som fikk hangup på dette?

  • Terje

   Hvor er dette fra?

   • Terje

    Ok. Så det nå. Fikk bare med halve bildet først.

   • Rolf Mjanger

    Det er fra de siste sekundene i episode 7, når kameraet går fra gressklippermannen til båten.

  • Det er ingenting ting. Del av treet. Vanlig trær å se i sumper i USA o.s.v. Så en del slike tre når jeg bodde i New Orelans.

 • Jan Kåre Bechmann

  Personlig mener jeg en slik episode, med mer detektivarbeid var uungåelig. Man må jo begynne å runde av sesongen. Hadde serien fortsatt på sitt mørkeste ville vi etterlyst fremdrift. Trådene må samles, nøstes opp osv.

 • Kari A. Øverby

  Noen tanker: Jeg likte at episode 7 handlet om Marty & Rusts detektivarbeid. Enkelte episoder har vært ganske tunge av billedsymbolikk, selvom gårsdagens avslutning igjen dvelte ved sirkelen når kamera zoomet ut gressklippermannen, og vi så ham ovenfra. (Han klippet plenen i en sirkel)
  Jeg lurer på om vi ikke i siste episode får svar på et par spørsmål vedr. Rust. Marty var så konkret i sin beskrivelse av hvorfor han forlot politiet. Rust oppga at han hadde en gjeld å betale, men han sa ikke hvilken. Flere her har vært inne på Martys datter, at hun muligens er involvert, men hva med datteren til Rust. Hva skjedde egentlig med henne? Vi har fått høre noe om en ulykke, men det er Rusts ord. Han er drevet av hevn på barns vegne.
  Og hva med den hemmeligstemplede mappen på Rust politiet ikke får innsyn i? Jeg tror vi får vite mer om dette i siste episode. Undergangsstemningen kommer nok tilbake, dette er ingen feel good-serie. Fortellerteknikken er besettende.
  Nevnte billedsymbolikken ovenfor – og jeg grøsser fremdeles når jeg tenker på kameraets sakte dveling ved Martys døtre i lek, med tiara på hodet. Den havnet opp ned i treet som en krone, og trakk en parallell til geviret på Dora Lang. Barna spiller en viktig rolle i denne serien. Utrolig bra serie. Kan ikke si at jeg gleder meg til å se slutten, men jeg MÅ se den.

 • yrs

  E så redd før at det ikke skal bli en oppklaring på nokka, at det blir en typisk “føle seg lurt ” slutt.

  • Jørgen Holst

   Akkurat det tror jeg det er veldig liten sjanse for, ettersom manusforfatteren har vært veldig tydelig i sin dislike for serier og filmer som gjør nettopp dette.

 • Christian Døvle

  Noen som vet om siste episode blir ekstra lang?