Uløst: VG-pod om Birgitte Tengs-drapet

Serial-Sarah fremstår for naiv, sier Tor-Erling Thømt Ruud til OP-5. Han lager VGs nye krimpodcast om Birgitte Tengs-saken.

Folkene på VG-huset driver ikke bare med betalt journalistikk for Rema 1000 eller truer Harald Eia til å bli intervjuet, jommen om det ikke blir gjort mye skikkelig greier der borte også. Her i redaksjonen er vi spesielt opptatt av podcast-satsingen deres, som blant annet har gitt nasjonen den perfekte ukesoppsummering i Giæver & Joffen og den herlig vindskeive Foppall-podcasten til Bernt Hulsker m/ venner.

Les også: Hvem drepte Birgitte Tengs?

Men NÅ, folkens! Nå blir det enda mer interessant, for avisens krimreportere har startet podcasten Uløst, som du kan laste ned/høre her. I første sesong – om man kan kalle det for sesonger – dykker Tor Erling Thømt Ruud ned i den tyve år gamle Birgitte Tengs-saken. Drapet på den 17 år gamle Karmøy-jenten er fremdeles, og står som en av våre mest omtalte drapssaker. Blant annet lanserte den prisbelønnede journalisten Bjørn-Olav Jahr nylig Hvem drepte Birgitte Tengs?, hvor han peker på potensiell gjerningsmann.

Om dette høres ut som en norsk versjon av Serial, så er det vel fordi det er akkurat dét. Vi har hørt første episode, og etter en litt seig start og litt teit musikkbruk som grenser til bada-bish, drar det seg godt til. Thømt Ruud treffer Karmøy-lensmannen som jobbet med saken, Birgittes onkel (altså faren til søskenbarnet hennes aka fetteren, som første ble dømt, så frikjent og så dømt til å betale erstatning) og hennes eneste klassevenninne fra grendaskulen. Slik tegnes et bilde av saken, stedet og folkene, og detaljer man hadde glemt fra 90-tallet kommer brått tilbake. Onkelens detaljerte fortelling om når han la seg og når sønnen kom hjem er strålende detaljdoku, mens detaljen med presten som maser på lønnsforhøyelse gir hele saken et ekstra underlig bygdepreg.

Les også: VG-krimjournalist anmelder Hamilton

Det er ganske så skremmende og spennende, og en lovende start på podcast-satsingen. Og så lurer vi umiddelbart på om VG kan løse saken én gang for alle, så vi tok en prat med Tor-Erling Thømt Ruud.

Flunkende ny podcast, fortell hva dere holder på med?
– Vi har jobbet en stund med å få på beina en seriepodcast i VG. Og sammen med Rubicon klarte vi å få en idé gjennomført. Podcast er faktisk ganske nytt i Norge og forholdsvis lite. I utlandet og for eksempel Sverige er dette stort med svært mange lyttere og annonserer som satser på formatet. Vi vil at dette skal slå an i Norge. Det er bedriftens svar. For min egen del, så får jeg lov til å dykke langt ned i jævlig interessant sak og grave frem radiostemmen igjen. Den er ru, men du verden så kult det er å jobbe med lyd igjen!

Tengs-saken er – kanskje ved siden av Terese-saken, Orderud-saken og et par andre – den mest kjente drapssaken i moderne tid. Hva er det som gjør den så spesiell?
– Den er mye mer spesiell enn det jeg trodde. Det overrasket meg hvor sårt drapet fortsatt er. Det har vært vanskelig å få folk til å snakke om dette. Det er elementer i denne saken som er straffesaksinteressant. Den tiltalte fetteren som blir frikjent, men likevel idømt erstatning – hva slags konsekvenser får det? Og de politiavhørene som er blitt slakta i ettertid, der det påstås at han ble presset til å tilstå, er norsk politihistorie og har fått STORE konsekvenser.

Dette er jo åpenbart inspirert av Serial, som dere selv også har sagt, men hvor skiller deres podcast seg fra historien om Adnan?
– Ingen sitter i fengsel vår sak. For det andre er ikke jeg noen Sarah Koenig. Jeg synes hun fremstår for naiv og bittelitt lite bevandret i kriminaljournalistikk- og politiarbeid. Vi har lagt oss på et annet nivå, der vi også har konsentrert oss om å lage en lydmessig god historie – med minst mulig telefonlyd fra en fengselscelle.

Hvordan produserer dere podcasten?
– Vi er to fra VG som jobber sammen med to fra Rubicon. Rubicon satser på podcast og produserer serien lydmessig. Og Cathinka Rondan og Sindre Leganger har superpeil på dramaturgi og lyd. Vi har egen lyddesigner som også har laget egen musikk til serien.

Dere graver i noe som fremdeles er konfliktladet på Karmøy, hvordan ble dere mottatt lokalt?
– Vi har ikke vært veldig synlige på Karmøy under de turene vi har gjort. De vi har snakket med har vi hatt avtaler med på forhånd og er blitt tatt godt imot. Men det har forundret meg hvor mange som har sagt at de ikke ønsker å snakke om saken, det være seg venner, familie og ikke minst politifolk som var sentrale i etterforskningen. Det viser at denne saken fortsatt er svært betent.

Men Tor-Erling, det alle lurer på er jo: løser VG nå Tengs-saken en gang for alle?
– Jeg tror veldig mange – advokater, privatetterforskere, journalister og til og med politifolk drømmer om å løse Birgitte-saken. Men det er ikke vår oppgave å løse en drapssak, men vi kan jaggu kreve at det blir gjort! Men finner dere noe nytt da, noe som blir overskrifter? . Jeg tror det er ting i denne serien som – hvis det blir fulgt opp – kan endre saken. Vi lager episodene etter hvert frem til jul så vi kan ta imot ny info også.

Du har jobbet med mange drapssaker, kan denne sammenlignes med noen andre norske saker?
– Det er flere uløste drapssaker i Norge der unge kvinner er blitt funnet ganske så brutalt drept. Men ingen har fått de etterspillene denne saken har fått. Siste drapssak jeg dekket der offeret var en ung kvinne var saken i Ålesund der 21 år gamle Anja ble drept på joggetur. Han som er dømt for drapet valgte sitt offer tilfeldig – på en eller annen måte har jeg på følelsen av at det ikke er tilfelle med Birgitte.

Hvilke saker ser du for deg som aktuell for sesong 2?
– I Sverige har flere krimpoder blitt populære og det har kommet tips om saker som bør tas i. Kanskje får VG inn ny info i saker vi bør se på igjen? Det må ikke være drapssaker, men også andre krimssaker eller annet som bør fortelles. Men vi har ingen konkrete saker å starte med etter at episode 6 av Birgitte-saken er sendt uka før jul.