Uløst: Hvem drepte Birgitte Tengs?

Tor-Erling Thømt Ruud er til daglig opptatt med å lage Uløst for 130.000 lyttere. Men tror han fetteren drepte Birgitte? Ferskt intervju!

Det er ikke noen tvil lenger, VG har virkelig fått sving på podcast-gamet – det har de kontroll på. De siste ukene har deres føljetong om drapet på Birgitte Tengs i 1995 blitt en bugnende suksess på iTunes og andre steder man laster ned podcaster, og tallene skal være oppe i 154.000 på det meste. Snakk om merkevarebygging for en krimavdeling som fra før har sterkt rykte på seg.

Les også: VG lager podcast om Birgitte Tengs-drapet

Nå står episode 5 for døren.  Tor-Erling Thømt Ruud, en av journalistene bak podcasten, svarer her om suksess, utsettelser, kritikk, og selvsagt: gjorde fetteren det?

Grattis med suksess! Dere skal ha knekt podcast-koden, sies det. Hvorfor har Uløst blitt en suksess?
– Takk for det! Vi tror grunnen til at folk lytter er fordi dette er en kjent historie der folk etter 20 år likevel har glemt mye. Man tror man vet mye om saken, men gjennom å fortelle alt på nytt fremstår detaljer nærmest som nye og folk sier til meg at de har fått mange aha-opplevelser underveis. Det er slik at virkeligheten som oftest overgår fantasien. Dette er en rysare i kriminalhistorien i Norge.

Les også, hos Dagbladet: Peker mot sedelighetsdømt mann som Birgittes drapsmann

Dere lager Uløst-episodene uke for uke, hvor mye har det forandret på episodene?
– Vi hadde skisser for hver episode, men hver torsdag begynner vi å fylle en ny episode med innhold. Har vi ikke alle intervjuer i boks, må vi ut og hente inn dem og finne mer info, bekreftelser og dokumentasjon. Vi hadde nesten etterforskningsleder Ståle Finsal med på serien helt på tampen før episode 3, og da holdt vi episoden. Men så trakk han seg likevel, men vi fikk lov å bruke en telefonsamtale som jeg hadde tatt opp. Det ble litt ramaskrik da episoden ble forsinket til torsdag ettermiddag, men jeg tror det var en riktig vurdering.

Dere har fått noe kritikk, blant annet hos oss, for musikken. Pluss at vi synes episode 3 var litt mye lappeteppe som hvilte seg på en annen journalist – Bjørn Olav Jahr – og et gammelt TV-program. Enig/uenig?
– Uenig. Den lille kritikken mot musikken som har kommet er gøyal, for det viser at folk er så dedikerte lyttere at de reagerer på musikkteppet vi har valgt. Vi valgte nettopp denne musikken fordi den gir en stemning som ikke er for dyster eller klisjeaktig, men nettopp litt overraskende som jeg også synes resten av serien er blitt. Når det gjelder episode 3 så er jeg i hvert fall uenig. Det gamle TV-opptaket er unikt for det er omtrent det eneste vi har av lyd fra den tiden og etterforskningsleder Ståle Finsal er med i programmet. Det ble et bra grep. At vi også snakker med journalist/forfatter Bjørn Olav Jahr er relevant i og med at han har brukt to år på å studere Birgitte-saken i bokprosjektet sitt. Han kan saken til fingerspissene selv om han har en tung slagside.

Her i redaksjonen vil vi dog gjerne gi ekstra ros for episode 4, som var perfekt regissert, klippet og dramatisert. Hva synes du selv har vært best?
– Nettopp! Det viser at vi har valgt forskjellige grep og lydteppe i hver episode. Det har vært veldig kult å eksperimentere litt med det. Vi synes episode 4 ble veldig bra der vekslingen mellom faren til Birgitte og tilståelsen er sterk, tror vi. I tillegg er det begravelsen, som folk som var der mener vi har skildret meget bra. Vi ville spesielt bruke tid på begravelsen, og jeg synes vi har klart å formidle den stemningen som var der. Noen som sa det var Rolls Royce-radio, og det takker og bukker vi for.

Får dere mange henvendelser? 
– Vi får en del. Har vært flere som har ringt meg og kommet med opplysninger i saken uten at jeg kan gå inn mer på det.

Er det sånn som på film, at alle med stemmer i hodet ringer og har løsningen?
– Nei, på ingen måte. Det er relevante innspill og info som det er mulig å verifisere.

Nå er det noen episoder igjen, og i motsetning til Serial så kjenner jo folk saken godt fra før, så ingen forventer at dere skal ha løsningen. Men hva kan vi forvente?
– Jeg vil heller snu spørsmålet. Hva forventer dere? Hvor bør vi gå i episode 6? Vi tar gjerne imot innspill!

Til slutt: Drepte fetteren Birgitte?
– Politiet sier at han gjorde det, han tilsto å ha gjort det, men trakk det hele. Avhørene er kritisert og måten tilståelsen kom til på er omstridt. Han ble han dømt i førsteinstans, deretter frikjent i andreinstans – så dømt til å betale de pårørerende oppreising fordi fagdommerne mente det var sannsynlig at han drepte henne. Og der står vi. Hva tror du?