Vi tipser om bøker og filmer fra Tungtvannsaksjonen

Denne uken var det 70 år siden en gruppe spesialtrente sabotører sprengte tungtvannsanlegget på Vemork. Og FOR en historie det er! Vi har tips videre.

Når jeg leser om Tungtvannssabotasjen hender det i blant at jeg må stoppe opp. Tenk på heltemotet disse folkene egentlig la for dagen. De fleste av dem var unggutter i begynnelsen av tjueårene. Mange var oppvokst på Rjukan. De kjente fjellet inn og ut. Og disse folkene gjennomførte en av andre verdenskrigs mest berømte sabotasjeaksjoner.

Det hele begynte som kjent i 1942, da forpartiet Grouse ble sluppet inn over Hardangervidda for kartlegge tyskernes aktiviteter. Historien forteller at den første agenten, Einar Skinnarland, måtte fysisk dyttes ut av luka i flyet. Etterhvert fikk han følge av bl.a Jens-Anton Poulsson, Claus Helberg og Knut Haugland. I noen strabasiøse måneder i høyfjellet levde de på eksistensminimum. Britenes første forsøk på et anslag, Freshman, endte i katastrofe.

Vinteren 1943 ble angrepslaget Gunnerside satt inn. Sammen gjennomførte de spregningen av Vemork 27.februar. Men historien var bare såvidt begynt. Operatørene måtte komme seg ut av området, og flukten ble villere enn noen kunne trodd. Gunnerside-gjengen ledet av Joachim Rønneberg gikk 500 kilometer til Sverige. Poulsson og Helberg unngikk utrolig nok tyskerne i sin flukt. Måten de gjør det på får all spenningslitteratur til å blekne.

Så kom det lange etterspillet. Først bombet de allierte fabrikken fra luften, til slutt sprengte resten av sabotørene tinnsjøfergen. Et titalls nordmenn ble drept.

Mye er skrevet om dette, flere filmer er laget. Her er noen tips for de interesserte:

Jens Anton Poulsson: Tungtvannssabotasjen

Grouse-medlem Poulsson sin beretning. Mye fra tiden på vidda før aksjonen, så vidt jeg husker, samt en dramatisk flukt.

Gunnar Myklebust: Tungtvannssabotøren

Gunnerside-boss Rønnebergs fortelling. Stor bestselger for et par år siden. Vi følger Gunnerside fra før de settes inn til aksjonen og den episke flukten til Sverige.

Olav Njølstad: Professor Tronstads krig – 9. april 1940-11. mars 1945

Den fantastiske og underkommuniserte beretningen om professor Leif Tronstad – hjernen bak aksjonen. Også en vakker kjærlighetshistorie. Og den ender tragisk — Tronstad ble drept i krigens sluttfase på mest dramatiske vis.

Dessuten har Claus Helberg skrevet sin versjon i kortform, som først stod i turistforeningens tidsskrift (Helberg jobbet resten av livet der, og pleide å skryte av at han ALDRI hadde falt på ski, han har visst vært nedi med hånden i 1962…) Av alle beretningene om tungtvannet er dette min favoritt.

Les den på engelsk her!

Kampen om tungtvannet (1948)

Den første filmen om aksjonen. Her spiller flere av sabotørene seg selv. Litt datert så klart, men også ganske autentisk.

Heroes of Telemark (1965)

Kirk Douglas på Hardangervidda! Yay! Ok, så er den litt dramatisert og cheesy (og Hardangervidda heller bare nedover), men moro lell. Ligger i sin helhet ute på Youtube: