Slutt på spenningen – Vince Flynn er død


Vince Flynn skrev så bra om amerikansk etterretning at George W. Bush ble mistenksom. I går døde han av kreft i en alder av bare 47.

James Gandolfini var bare 51 år gammel da han overraskende falt om på et hotellrom i Italia, mens Vince Flynn måtte gi opp kampen mot kreften i en alder av bare 47 år. Triste saker.

Vince Flynn er kanskje ikke blant de aller mest kjente her i Europa, men i USA er han superstjerne i thrillerverden etter sin serie om CIA-agenten Mitch Rapp. Det vil si: Mitch Rapp jobber i avdeling av CIA som driver med så hemmelige ting at folk knapt trodde på det da den første Rapp-boken – Transfer of Power – kom på markedet i 2000.

Les mer: God wiki-artikkel på Mitch Rapp, men pass opp for spoilers

Så skjedde 9/11, og Vince Flynns beskrivelser av en hemmelig kamp mot terrorisme hvor man måtte bli litt skitten på hendene og waterboarding er noe man gjør før frokost ble plutselig de konservatives favorittlektyre.

Les mer: Patrioter, arabiske terrorister og drittsekker. Sagaen om Mitch Rapp

For Vince Flynn ble anbefalt av Glenn Beck og hyllet av Don Imus, og Mitch Rapp-karakteren er åpenbart et barn av Bush-æreaen. George W. Bush omtalte faktisk Mitch Rapp-bøkene som “a little too accurate”, og en gang Vince Flynn delte en limo med presidenten (!), begynte presidenten å grille ham om hvor han fikk innside-infoen sin fra. Likevel er bøkene til Flynn lastet til randen av drittsekker fra alle sider av det politiske spekteret, og etter de seneste års rapporter om hvordan President Obama opererer i Pakistan og Yemen, kunne nok Vince Flynn fått highfives under denne administrasjonen også.

Uansett: bøkene til Vince Flynn er enkelt og greit sjukt spennende, effektive og velskrevne, og noe av det beste du finner der av moderne agentlitteratur neste gang du står på en flyplass og trenger noe til en lang flight. Det er ikke uten grunn at det for tiden jobbes med en Hollywood-versjon med Bruce Willis i hovedrollen.

Begynn gjerne med American Assassin og Kill Shot, de to nyere bøkene som er prequels til Transfer of Power og resten av serien. Du blir neppe skuffet, og du kommer garantert ikke til å kjede deg.

 • Guest

  Bruce Willis er ikke Mitch Rapp. Det der kommer aldri til å funke.

 • Reach Jacker

  Synd! Mitch Rapp serien er fantastisk lesning. Når det gjelderer Bruce Willis som Rapp så er jeg ca like skeptisk til det som til at Cruise spilte Reacher. Selvom sistnevnte funket overraskende bra.

  Off topic: For alle oss bokelskere så har http://www.ark.no halv pris på nesten alle bøker i helgen, også e-bøker 🙂

  • Anonymous

   Verken alder eller utseende passer, vil tro han skal portrettere Stansfield.

   • Ja, det er godt poeng. Hadde kledd ham brukbart, selv om jeg ser for meg en enda større type som Stansfield.

   • Torkel

    De starter vel kanskje med å filmatisere American Assassin, og da MÅ jo Willis være tiltenkt rollen som “Hurley”. Tror det er en bra match.

    Ser ikke helt for meg Willis som den sindige Stansfield, og i hvert fall ikke som Mitch Rapp.

 • Anonymous

  Regner med at “Med rett til å drepe” (oversatt og utgitt i 2007) er American Assassin?