10 bøker om apokalypsen

Apokalypsen er nær! Eller? Kanskje kloden kan reddes? Vår favorittekspert på miljø tipser om fengende faglitteratur om natur og kllima.

Julie Forchhammer har jobbet i Øya-festivalen, Regnskogfondet og vært sjef for Vinjerock. Hele veien med et mål for øye: redde planeten. Samtidig er hun stor fan av Den Gode Thriller og Medrivende Krim. Så kravene hennes til faglitteratur er at det må matche en Jason Bourne-film eller neste Carl Hiaasen-roman. Her gir hun ti hete tips om spennende bøker i krysningspunktet natur, klima og apokalypse. Bildet i toppen er for øvrig fra Julies tur til Vest-Papua, som hun skriver om i saken. Ingenting slår feltarbeid, enten det er hangout i Vest-Papua eller besøk på baren fra The Town. Ordet gis herved til Julie! 

Jeg er en absolutt sucker for bøker i skjæringspunktet mellom natur og klima. De må være forholdsvis lettleste for oss ufaglærte. Og gjerne morsomme. Hei hei, Douglas Adams!

Her er ti av mine favoritter fra de siste årene. Og nei, jeg har ikke med Henry David Thoreaus Walden, den syns jeg er gudsjammerlig kjedelig og har aldri kommet meg gjennom hele. Kom gjerne med tips til lignende bøker hvis du har?

1. Let My People Go Surfing – The Education of a Reluctant Businessman av Yvon Chouinard (2005)
— Patagonias grunnlegger (friluftsmerket, ikke spissen av Sør-Amerika) med den beste boken om ledelse og (forsøksvis) bærekraftig business jeg har lest. Den endret stort sett på alt jeg til da tenkte om ledelse, forretningsdrift, kultur og markedsføring.


2. The Invention of Nature – Alexander von Humboldt´s New World av Andrea Wulf (2015)
— Fantastisk biografi om den tyske naturviteren som ble en internasjonal superstjerne og var den første til å skrive om menneskeskapte klimaendringer.


3. Under a White Sky – The Nature of the Future av Elizabeth Kolbert (2021)
— Kolbert besøker en rekke gigaprosjekter som skal gjenskape korallrev, redde New Orleans fra å drukne, trekke CO2 ut av luften og alt mulig annet som kan bøte på de menneskeskapte naturkatastrofene hun beskrev i “The Sixth Extinction, an Unnatural History” (2014).


4. Last Chance to See  av Douglas Adams og Mark Cawardine (1990)
— Den morsomste boken du kan lese om det aller tristeste emnet: Utrydningstruede dyrearter. Dessverre enda mere aktuell nå enn da den kom.


5. De Beste Intensjoner – Oljelandet i Klimakampen av Anne Karin Sæther (2017)
— Alt du lurer på om oljebransjen og dens påvirkning på norsk politikk generelt og norsk klimapolitikk spesielt.


6. The Malay Archipelago  av Alfred Russel Wallace (1869)
— Jeg var så ENORMT heldig (takk, Regnskogfondet) å lese denne på en båttur som fulgte i nettopp Wallaces fotspor, eller rettere sagt kjølvann, rundt kysten av Vest-Papua. Boken beskriver hans tur til Malaysia, Indonesia og Ny-Guinea fra 1854 til 1862. Wallace drepte stort sett alt levende han møtte, fra paradisfugler til orangutanger og nesten sitt eget mannskap, men hans beskrivelser av dyrelivet er likevel utrolig spennende lesing. Han sendte tilbake 125.000 dyre- og planteprøver og kom hjem med en teori om naturlig seleksjon som, vil noen si, kom Charles Darwin i forkjøpet.


7. Wilding – Returning Nature to our Farm av Isabella Tree (2018)
— Historien om hva som skjer når Tree (bra navn!) og mannen bestemmer seg for å slutte med industrielt gårdsbruk på landeiendommen Knepp og heller satse på naturoppbygging. Fugleart etter fugleart, insekter, planter og dyr kommer tilbake, yngler og trives. (Prosjektet på Knepp har blant annet ført til at storken kom tilbake og hekket i England for første gang på 600 år).


8. Jakten på den Grønne Lykken av Bjørn Stærk (2018)
— Konkret, informativ og lærerikt om blant annet hvordan Norge gikk fra å være en sykkelnasjon til å bli et bil-land og veien tilbake til sykkelen igjen. Likte spesielt godt siste del av boken om ansvarlig forbruk og tingene vi kjøper.


9.  Bread, Wine, Chocolate – The Slow Loss of Food We Love av Simran Sethi (2015)
— Passende nok møtte jeg journalisten Simran inne i frøhvelvet på Svalbard i fjor. Hun var der for å snakke om biodiversitet og matkultur. Hennes bok tar for seg opphavet til og den opprinnelige artsrikdommen bak kaffe, korn, sjokolade, vin og øl.


10. Den store Klimaguiden av Thomas Horne (2020)
— Nyttig oppslagsverk om alle mulige former for klimaavtrykk. Flyreiser, vin, hytte, biff, smarttelefon, you name it.

Fem ekstra til slutt:
— Verden På Vippepunktet av Dag O. Hessen (2020)
— På Naturens Skuldre av Anne Sverdrup-Thygesons (2020)
— Grønn Vekst av Per Espen Stoknes (2020)
— On Fire – The (Burning) Case for a Green New Deal av Naomi Klein  (2019)
— Wild Ones – A Sometimes Dismaying, Weirdly Reassuring Story about Looking at People Looking at Animals av Jon Mooallem (2013)