10 tanker etter Bosch-finalen

Harry Bosch pakker ned politiutstyret, og gjør seg klar for nye eventyr. Vi tenker høyt om den siste sesongen.

OBS: spoilers fra sesong 7 av Bosch.

Sagaen om Harry Bosch er ferdig på TV for denne gang. Her kan du lese anmeldelsen min i Aftenposten, under får du noen tilfeldige ting jeg tenkte på da jeg skulle oppsummere sesongen.

1— Harry Bosch vs Irvine Irving. Titus Welliver mot Lance Reddick. Briljant. Har du noensinne sett et hardere oppgjør som ikke inneholder noe vold?

2— Jeg likte ikke Madeleine Bosch-karakteren i de første sesongen. Nå synes jeg hun har vokst til å bli en viktig del av serien. Det ble tydelig og viktig i siste sesong.

3— Det var et klassisk L.A.-øyeblikk da gjengen ble samlet på Musso & Frank etter omplasseringslistene var hengt opp. Restauranten har vært en gjenganger i bøkene og serien, og representerer mer enn noe den flotte Los Angeles-nostalgien Connellys fortellinger har i seg.

4— Når kommer Heat på 4K Ultra HD, mon tro? Jeg gleder meg til å se om jeg klarer et gjensyn med Michael Manns ransklassiker uten å tenke på at Robert de Niros elskerinnes hus i Heat egentlig er Harrys hus oppi åsen.

5— Hele sesongen og spesielt den siste episoden opplevdes som en set-up til serien som skal følge opp Bosch. Slikt sett var det ryddig at Bosch ble kuttet før sesongen ble laget, slik at det kunne stables så elegant. Konflikt med FBI, den stille krigen med Irvine Irving, forholdet mellom Bosch og Edgar, datterens vei inn i politiet. Alt peker mot avslutning på Bosch og fortsettelse i ny serie.

6— Et lite minus i margen: Bosch har jevnt over hatt noen litt svake skurker, også i denne sesongen. Hedgefund-milliardæren ble for karikert og uinteressant og umotivert. Det virker som seriens produsenter skjønte dette, siden de ikke kastet bort noe skjermtid på å bygge ham opp.

7— Angående produsenter! Det var gøy å se Henrik Bastin skli inn i bildet i den absolutt siste scenen. Han spilte mannen i køen bak Titus Welliver da Harry leverer inn søknad om privatdetektivlisens. Den svenske produsenten Bastin er ansvarlig for at Bosch-eventyret i det hele tatt ble noe av. Les våre intervjuer med ham her:

Hvem skal spille Harry Bosch? En svenske har svaret.

Rapport fra Bosch-innspilling.

8— En av Bosch’ styrker er hvordan serien forholder seg til konsekvenser. Dette ble tydelig med historien til J. Edgar. I andre fortellinger ville hans drap på gangsteren Avril gitt serien en form for mentalt oppgjør eller avslutning. I Bosch blir i stedet hendelsen brukt til å utforske reaksjoner, traume og konsekvenser.

9— Dette rimer også med Harrys mantra om at «alle teller, eller så teller ingen». Serie behandler ikke dette som et hult slagord, for Avril en av de som faktisk også teller, selv om Harry aldri sier det høyt. Dreper du noen, skal det få konsekvenser.

10— Jeg har ikke tall på hvor mange anmeldelser, artikler, intervjuer og synseposter jeg har skrevet om Harry Bosch-universet siden vi startet bloggen. Det må nærme seg 50 om alt i Aftenposten er inkludert. Likevel kjenner jeg på null material tretthet, det er ingen slitasje å merke. Jeg gleder meg like mye til nye sesonger og bøker som etter jeg entusiastisk oppdaget The Black Echo for noen tiår siden. Så det er ingen grunn til å tenke at Bosch-toget roer ned farten her i gården. Jeg venter spent på nye historier, her skal den nye serien følges ivrig.

Les mer: Harry Bosch fortsetter!

Les også: 5 grunner til å se Bosch sesong 1

Les også: 5 grunner til å se Bosch sesong 3

Les også: Bosch sesong 4 er best ingen protest

Les også: 10 tanker om Bosch sesong 5

Les også: 10 tanker om Bosch sesong 6