10 tanker om sesongpremieren på Succession 4

Rotteracet er i gang! Logan Roy hater sine barn, og de gjør alt de kan for å knekke pappa. Succession sesong 4 er her.

I går hadde HBO Max premiere på den fjerde og siste sesongen av Succession. Historien om mediemogulen Logan Roy, hans tre barn og familien/folkene rundt dem er det beste som har rullet over skjermene de siste årene. Hvordan står premieren på sesong 4 seg i sammenhengen?

Her er ti ting jeg tenkte etter å ha sett episoden to ganger.

1 – Rotteracet er i gang.
Det virker som en god start å kjøre hardt på Logan vs. Shiv, Kendall og Roman. Eller «the rats», som pappa kaller sine barn. Da reetableres den konflikten umiddelbart, og de andre birollene kan få danse sin egen lille ballett rundt hovedkampen. Mer om det etterpå.

2 – Fra L.A. til Manhattan.
Jeg elsker hvordan Succession bruker lokasjon for å presentere de to leirene. Ungene i en luftig villa over Los Angeles, hvor de snakker tech, ny media og fremtidens meningsbrytninger. Logan så dypt inne i en leilighet på Central Park South som oser gamle New York-penger. Det kler den brautende titanen så godt at han nesten blir et veggmaleri der.

3 – Punchlines og pingpong-prat.
Vitsene sitter fra første stund. Romans Khashoggi-referanse om Saudi-investorene. Tom som harselerer om Gregs date. Shiv som sier til Roman at de må kjøpe Pierce Global Media fordi «(Kendall) might go on a killing spree on 7/11 and you might get your disk sucked in an A.I. jerk machine». Vintage Succession, og det føles like skarpt som det alltid har gjort når serieskaper Jesse Armstrong m/venner skriver dialog.

Les også: 5 grunner til å se Succession på HBO Max

4 – I Succession er alle ulver grå.
Jeg skulle ønske jeg hadde råd til Kendall Roys platinagrå Tom Ford-jakke. Dessverre koster den ca. 80 norske laken. Capen hans fra kashmir-kongene i Loro Piana er noe rimeligere, bare 8.000 kroner.

5 – Motepolitiet har ingen innvendinger.
Når jeg har kommet over jakkemisunnelsen, er det bare å nyte hvor på merket de tre søsknenes klesstil matcher personligheten. Shiv som har gått fra ung og naiv via voksen og corporate til nå nesten-gammel mediamoguldatter. Roman i skarpe fuck-you farger. Kendall som aldri kan forlate drømmen om å bli den kuleste fyren på Manhattans gater. Capen er kanskje ikke bak-frem som da han hyllet pappa Logan med egen rap, men capen er på selv om han er i ferd med å svi av 10 milliarder dollar.

6 – Inspirasjon for middag.
Jeg vil enormt gjerne spise middag der Logan og livvakten spiste middag? Som Tina Fey sier i 30 Rock : I want to go to there. Det viser seg å være diner-en Nectar på Upper East Side i New York. Rapport kommer!

Se også: Ring min agent, som en Succession med baguette og rødvin

7 – Innerst i sjelen.
Nok fasadeprat, Successions brød og smør er de indre konfliktene. De fikk vi servert på overraskende intenst og dyptpløyende vis allerede i første sesong. Logan som hatefullt forlanger å bli roastet i egen bursdag. Tom som desperat, men også morsomt forsøker å posisjonere seg tett til Logan. Best av alt var likevel den opprivende, men vakre sekvensene da Shiv og Rom avtaler å skille veier. Etter en så høytflyvende business-episode kom den sekvensen brått på. Den hadde så mange fine detaljer. Tom som sier at hunden ikke kjenner igjen lukten av henne. Shiv som begynner på sin patenterte hetsing av ektemannen, men er for sliten til å fullføre. Hendene som holdes når begge to må legge seg nedpå.

8 – Greg og Tom!
Seriens bankende komiske hjerte – The Disgusting Brothers – leverte slik bare Greg og Tom kan. Dynamikken, dialogen og den dramaturgiske dansen dem mellom er offisielt erklært klar for kamp i sesong 4.

9 – Toner som gir gåsehud. Nicholas Britells musikk, hvor lett gammeldagse rap-beats møter klassisk score-musikk er nå oppe med Game of Thrones som spenningsskaper for bilder.

10 – Here comes Alex! Jeg klarer knapt vente på å se Alexander Skarsgård entre dette vepsebolet. Og hvilken rolle får norske Eili Harboe her? Kalenderen er satt av til HBO Max søndagene fremover.

Jeg skulle hatt flere punkter, innser jeg. Men det tar vi neste uke, satser på å følge Succession tett her på OP-5. Følg med.

Får du ikke nok av Matthew Macfadyen som spiller Tom i Succession? Sjekk Stonehouse, om den rareste politikeren Storbritannia har gitt verden.

En helvetes finale! Sjekk også hva Aftenposten-kollega Ingrid synser om Succession 4. Hint: hun er fan.