10 ting som gjorde 2012 litt bedre for OP-5


Perfekt spiondrama! Diplomatisk Aksel Hennie! Grusomme drap i Japan! Din nye favorittthriller! Osama bin Laden! OP-5 ser tilbake på 2012.

Folkens! Godt nyttår! Vi skal snart sparke i gang 2013 her på OP-5, men først en kjapp gjennomgang av noen av tingene som gjorde 2012 litt bedre.

1. Tinker Tailor Soldier Spy innfridde
— Åh herregud så lenge vi hadde ventet på denne filmatiseringen av John le Carré sin episke spionroman om George Smiley. Og svensken Tomas Alfredsson leverte som vi bare kunne drømt om.
Les mer: Aslak var tidlig ute med anmeldelsen av Tinker Tailor Soldier Spy

2. Besettelsen av Homeland sesong 2
— Jada, vi har vært besatt av Homeland her i OP-5 i høst. Men fra klikktallene er det veldig mange av leserne våre som også er det. Og nå som støvet har lagt seg gleder vi oss bare til sesong 3. Mens vi klapper oss på skulderen over at vi tok tak i Beirut-fremstillingen i serien en uke før The Guardian tenkte den samme tanken.
Les mer: Homeland på bortebane i Beirut

3. Hvor sjukt bra Boss sesong 1 var
— Buuuhuuu for at Boss ble lagt ned etter bare to sesonger, men vi vil ofte klemme litt ekstra kjærlig på blu-ray-en med sesong 1, se den på nytt, og mimre om det som kunne vært dersom serien hadde fått fortsette på det nivået.
Les mer: 5 grunner til at du MÅ se The Boss

4. Tre sesonger av Justifed
— Min nye favorittserie! Raylan Givens er den mest undervurderte helten i serieuniverset. Highfive til alle metamf-kokere, tannløse hillbillies, marihuanabønder, nynazistiske predikanter og løse sørstatsjenter som fortsetter å gi Raylan Givens noe å stri med.
Les mer: The south will rise again!

5. Grusomme, fascinerende People Who Eat Darkness
— Årets beste dokumentarbok (jada, den kom ut i 2011, men vi leste den i 2012) handlet om en engelsk jente som ble kidnappet i Tokyo, og jakten på henne avdekket bestialske grusomheter, et underlig japansk rettssystem og den mest fascinerende historien fra Japan siden Mo Hayders litt glemte Tokyo.
Les mer: grusom drapshistorie fra Japan

6. Aksel Hennie ble tidenes mest leste sak på OP-5
— Hvem skulle trodd! Jeg så Hodejegerne halvannet år etter premiere, skrev litt om det, Aksel Hennie tvitret om det, jeg svarte med en ny post, og så leverte Hennie et strålende svar i kommentarfeltet. Og så ble alle venner, på en måte. En liten seier for diplomatiet i internettets ofte underlige, murkete kommentarfelt.
Les mer: Hodejegerne halvannet år etter premiere og oppfølgeren Hårsår Hennie?, hvor mannen selv svarer

7. Men Aksel Hennie ble nesten slått av vår diskusjon om hvilken Harry Hole-bok som er best
— Alle elsker Harry, virker det som. Folk har hvert fall meninger om Jo Nesbø-bøkene om Oslos nå internasjonalt anerkjente spion.
Les mer: Aslak kaster terning på Harry Hole-bøkene

7. Skyfall! James Bond kom tilbake i toppform
— Takk til Daniel Craig og alle andre involverte. Dere ryddet opp etter Quantum Of Solace.
Les mer: full rapport om Skyfall, pluss oppsummeringen av Spionmoten til 007

8. Ben Affleck laget årets beste film?
Operasjon Argo ga oss internasjonalt spiondrama på toppnivå. Denne gangen fra Teheran og Hollywood etter hans strålende to første filmer fra Boston, Gone Baby Gone og The Town.
Les mer: Ben Affleck fullfører hattrick som regissør

9. Historien om Osama bin Ladens endelikt siver ut
The Finish av Mark Bowden og No Easy Day av Matt Bissonette kom first, nå er det snart klart for filmen Zero Dark Thirty. Debatten ruller, og vi gleder oss noe helt vilt.
Les mer: forsvarer filmen om bin Laden bruken av tortur?

10. Thomas Quick ble avmonstrifisert
— Det groteske monsteret Thomas Quick ble til den stusselige lystløgneren Sture Bergwall. Jøsses. Alt dokumentert i Tilfellet Thomas Quick.
Les mer: Uskyldig dømt seriemorder?

…og til slutt ser vi litt inn i 2013
— Aslak har lest en av de beste bøkene som ble sluppet i 2012, og vi tipper dette kan bli din favorittbok for 2013. Gone Girl er rett og slett en sesnsasjon av en psykologisk thriller.
Les mer: Gone Girl, din nye favorittbok?

Noen der ute som har favoritter fra 2012 å dele? KJØR PÅ i kommentarfeltet.