1983: Hva om Polen forble bak jernteppet?

1983 på Netflix stiller et enkelt spørsmål. Hvordan hadde Polen vært om jernteppet aldri falt?

En fin effekt av Netflix’ kamp for global dominans er at de lager serier fra alle verdenshjørner. Skal man ta over et marked må man snakke til menneskene som bor der på deres egne språk. Slik endte polske Netflix opp med å lage 1983, en heftig politisk thriller om et kommunist-Polen som aldri tittet ut fra jernteppet.

Tittelen til tross er handlingen lagt til 2003, i en moderne verden hvor Al Gore styrer USA og den kalde krigen ruller hardt videre. Referansen til 1983 er viktig fordi det var året da kommunistpartiet tok jerngrep om makten etter en rekke attentater fra motstandsbevegelsen.

I 2003 graver politimannen Anatol Janów og den unge advokatspiren Kajetan Skowron etter sannheten om hva som egentlig skjedde i 1983. De snubler over undergrunnsceller, kuppforsøk, statsvold og selvsagt: et mystisk gammelt foto som kan være nøkkelen til alt. Men vil de egentlig finne ut hva som har skjedd, for så å ryste egne liv og samfunnet til grunnvollene?

1983 beveger seg i samme kontrafaktiske område som The Man in the High Castle, SSGB og The Plot Against America, hvor serienes premiss er at nazistene vant andre verdenskrig.
I denne polske problematiseringen av tema spør serien om frihet er litt oppskrytt, om ikke det er like greit å leve under kontroll i bytte mot sikkerhet og fast jobb. Temaet er ikke nytt. Når det rammes inn av kommunisme og hemmelig politi, og henges opp på en bakgrunn av dagens Polen gjør det at 1983 ikke bare er ispennende, men mer utfordrende enn den jevne krim.

Serien er skrevet av Justin Long og polske Maciej Musiał (som også spiller den unge advokaten). Med på stjernelaget er den polske regissørlegenden Agnieszka Holland. Den Oscar-nominerte 70-åringen har laget episoder av The Wire så vel som House of Cards. Hennes regi bidrar til at Polen 2003 ser ekstra skummelt ut.

Mer kontrafaktisk historie:

The Man in the High Castle på Amazon Prime
— Seig, men fascinerende serie basert på Philip K. Dick om et USA som etter andre verdenskrig er delt opp mellom Japan og Tyskland.

SSGB på NRK
— Ken Folletts bok om et London under SS-styre som har Winston Churchill klar for henrettelse er blitt til en serie like mystisk og innbydende.

The Plot Against America på HBO Nordic
— The Wire-skaper David Simon har tatt Philip Roths roman om en demagogs nazistøttede presidentskap til en metafor for Donald Trumps vei til makten i USA.