2020: Årets 10 beste filmer

Steffen Stø har kåret sine ti favorittfilmer fra 2020. Er Gary Oldman og Mank på listen? Hvor kan du se filmene? Les videre for svar!


2020 har vært et tøft år for film. Kinoene var stengt ved nesten hver mulighet jeg hadde for å gå. Da ble Netflix hovedbasen for mitt filmår, i en tid hvor det har vist seg veldig vanskelig å lansere en kinofilm. Forhåpentlig vil vi se tegn til overlevelse, selv om året har sendt kinobransjen inn i en usikker fremtid.

Det ble uansett laget og konsumert film, her er de 10 som endte opp med å gjøre de sterkeste inntrykkene i 2020:

10. Da 5 Bloods, Netflix

— Spike Lee deler sin historie om fire veteraner fra Vietnamkrigen, på vei tilbake til Vietnam for å finne en nedgravd skatt. Da 5 Bloods er en film med mye å fortelle. Selv om det noen ganger merkes at den vil litt for mye når den takler temaer som rasisme, grådighet og brorskap, forblir Delroy Lindos prestasjon i filmen en av årets sterkeste skuespillerprestasjoner.

9. I’m Thinking of Ending Things, Netflix

— Charlie Kaufmans seneste epos gir hodet ditt en tur ned kaninhullet, med sin utforskning av klaustrofobi og annet som klør dypt i den menneskelige psyken. Filmen er et interessant sted å starte livet som Kaufman-fan.

8. Palm Springs

— To gjester i et bryllup (Andy Samberg og Cristin Milioti) blir sittende fast i en tidsloop. Filmen blir et nytt forsøk på Groundhog Day, kombinert med romantisk komedie. Den treffer overraskende bra fra start til slutt, og skuespillerne imponerer sammen, selv når filmen begir seg ut i handling som både er emosjonell og psykologisk.

7. Sjel, Disney+

— Det er alltid overraskende hvor mye enkelte Pixar-filmer treffer meg. Aldri har de truffet så hardt som Sjel gjorde. Med kombinasjon av musikalsk og metafysisk historiefortelling om en jazzpianists eventyr i etterlivet, treffer filmens budskap overraskende bra og tidsriktig. Det passet veldig bra nå med den hjertevarmen som filmen leverer.

6. Et glass til

— Thomas Vinterbergs film om fire menn som eksperimenter med alkohol hadde potensial til å bli en stor flause. Den kunne spilt på alle klisjeene rundt midtlivskrisen til menn, men ender heller opp med å være en overraskende engasjerende film. Et glass til viser både bekymringene og humoren bak alkoholbruk. Hovedkarakteren Martin, som ikke har erkjent sin egen depresjon, sitter på toppen av det hele, ufattelig bra spilt av Mads Mikkelsen.

5. Mank, Netflix

— Historien om et kreativt geni (Gary Oldman), besatt av et Hollywood han ikke helt passer inn i. Dette føles som den mest personlige filmen David Fincher har gjort, kanskje ikke overraskende da hans egen avdøde far sto for manuset. Filmen finner en fantastisk dybde i historien om Herman J. Mankiewiczs selvdestruktive personlighet mens han skaper sitt beste arbeid, Orson Welles-klassikeren Citizen Kane. Det er ingen lett historie å fortelle, men det er flott å se hva Fincher gjorde med muligheten.

4. Bacurau, blu-ray

— Som årets svar på Parasite er fransk-brasilianske Bacurau en overraskende fortelling om oppgjør mot strukturell urettferdighet, fortalt med elemener fra western og science fiction. Medstikkord som voldelig oppgjør mot korrupsjon og internasjonal kolonialisme, er det vanskelig å kunne beskrive hvor underlig, livlig og unik denne filmen faktisk er.

3. The Lighthouse, Viaplay

Er det talentet regissør Robert Eggers viser eller den fenomenalt mektige kjemien mellom Willem Dafoe og Robert Pattinson som gjør denne filmen så sterk? Det er uansett klart at historien om disse to mennene på slutten av 1800-tallet er isolert på en mystisk øy, er en minneverdig og bisarr kinoopplevelse. The Lighthouse er en de mer originale filmene fra 2020

2. Dick Johnson Is Dead, Netflix

— Regissør Kirsten Johnson serverer en dokumentar om hennes egen far Richard, som lider av demens. Det hele er gjort med hjerte, surrealisme og humor, og gir en følelse av noe av det mest personlige jeg har sett levert på film. Dokumentaren bryter også tabuet om å diskutere døden med en person som sakte, men sikkert er på vei til å dø. Mange kan nok se seg igjen i rollen som pårørende av et kjært menneske på vei til å gå bort. Det gjør dokumentaren ekstrem sterk og givende.

1. A Sun, Netflix

https://youtu.be/LBogLcE2wNQ

— Et taiwansk krimdrama om en stolt familie som forsøker å komme seg etter en uventet tragedie. Kjente spørsmål blir stilt, men filmen er også interessert i spørsmålet om vi mennesker virkelig kan endre oss? Det hele blir eksepsjonelt servert gjennom A-Ho, spilt utmerket av Chien-Ho Wu. Bortgjemt og nærmest unevnt på Netflix her hjemme er dette en sterk film som viser hvor sterke asiatiske filmer kan være, etter at både Parasite og Shoplifters skapte store inntrykk i fjor.

OBS OBS: Pga en feil dukker ikke A Sun opp på Netflix om du har norsk som språkinnstilling på menyen. Om du endrer til engelsk språk, kan den søkes opp og spilles.

Andre filmer som fortjener heder og ære i år er The Farewell, The Painted Bird, Jojo Rabbit, Mr. Jones, 1917, Bad Education, Calm with Horses, The Trail of Chicago 7, On The Rocks, Emma, The Social Dilemma og Weather With You.