2022: Så du alle disse seriene?

Gikk du glipp av noen godbiter i 2022? Sjekk om du finner noe seriegull i denne hyllesten til fjorårets kuleste serier.

2023 er i gang. Halvannet øye er rettet mot israelske Fauda, gangstereposet Copenhagen Cowboy, cyberthrilleren The Undeclared War, bekmørke Souls og andre serier som er på vei.

Mens vi venter på nykommerne, kikker jeg raskt gjennom mine favoritter fra 2022. Noen ble umiddelbare hits i heimen. Andre vokste på meg utover episodene. Minst én av dem er kraftig mislikt av både venner, lesere og andre kritikere.

Men glem aldri: VG ga i sin tid Anchorman terning 3! Det er lov og gøy å være uenig. Enten det gjelder True Detective sesong 2, House of the Dragon eller hvorvidt Anchorman er verdens beste film. Dette temaet skal jeg komme tilbake til i året som kommer, men her er min alfabetiske liste (jeg har sikkert glemt noe, derfor ingen rangering bortsett fra at én av dem er årets beste) over serier fra 2022 jeg elsket:

Abbott Elementary

Hvor og hva: Disney+, komedie/mockumentary fra Philadelphia-skole.
Hvorfor: Endelig har The Office fått en arvtaker. Sesong 2 kommer i Norge i 2023. Les komplett anmeldelse her.

https://www.youtube.com/watch?v=cO-_7oi-61Y&ab_channel=ABC

Andor

Hvor og hva: Disney+, thriller fra Star Wars-universet.
Hvorfor: Årets beste serie. The Bourne Identity-forfatter Tony Gilroy skapte en skitten, dyptpløyende terrorthriller av alt vi elsker med Star Wars-historien. Glem Baby-Yoda, Stellan og Diego er nå galaksens stjerner. Episode seks og ni var det beste jeg så på skjerm eller lerret i 2022.

The Bear

Hvor: Disney+, drama fra Chicago-kjøkkenet.
Hvorfor: Denne overraskelsen fra 2022 gir deg lyst til å høre på Refused og Wilco mens du brenner deg på gassovn, langtidssteiker kjøtt og skriker til alle rundt deg. Etterpå får alle en klem og en boks tomater og gleder seg vilt til sesong 2. Episode syv av The Bear – filmet i ett sammenhengende opptak – var kanskje årets kuleste serieopplevelse.

Better Call Saul sesong 6

Hvor og hva: Netflix, drama fra Breaking Bad-verden.
Hvorfor: Den saktekokende gryteretten Better Call Saul – Saul Goodmans opprinnelseshistorie – smaker litt bedre for hver sesong.

The Boys sesong 3

Hvor og hva: Prime Video, anti-superhelt-action fra superheltverden.
Hvorfor: The Boys er satire, superhelter, sex og splatter. Dette forsterkes av et menneskelig drama som er sjokkerende rørende. The Butcher og hans gjeng med rufsete superheltjegere ga oss også årets drøyeste øyeblikk med penisnysing, Herogasm og blekksprutkjærleik. Les mer om The Boys.

The English

Hvor og hva: Prime Video, glovarm western fra engelsk serieprins.
Hvorfor: Emily Blunt etablerte seg som hardtslående, dyptfølende heltinne i Hugo Blicks versjon av hvordan vesten ble vunnet. Denne medrivende, voldelige hyllesten til klassisk western og moderne seriedrama bør gis ut i en lekker 4K-boks for de av oss som elsker slikt.

House of the Dragon

Hvor og hva: HBO Max, mørk maktkamp fra Westeros.
Hvorfor: Mørkt og sakte og beinhardt, men også sjukt spennende og vellaget. Perfekt start på forgjengeren til Game of Thrones. Nå er forresten hele sesongen sluppet på 4K UHD, så da kan man til og med se alle de duse dragekampene på ordentlig.

Kids in Crime

Hvor: TV 2, narkoskildring fra Sarpsborg anno 2001.
Hvorfor: Plottet med «Hjelp, vi er i narkobransjen» har du sett to dusin ganger før. Den perfekte, skitne, amfetamindrevne skildringen av norsk ungdomsliv på tidlig 2000-tall gjør derimot Kids in Crime til årets gøyeste norske serie.

On The Job

Hvor: HBO Max, thriller fra Filippinene
Hvorfor: Leiemordere i fengsel i Manila smugles ut på nattetid for å gjøre jobber for mafiaen. Funky, freidig og hjerteskjærende spenning fra en filippinsk underverden av krim og korrupsjon.

Pachinko

Hvor og hva: Apple TV+, slektssaga fra japansk-okkupert Korea.
Hvorfor: Under den japanske koloniseringen av Korea – som først ble avrundet med andre verdenskrig – flyttet to millioner koreanere til Japan. Mange av dem ble flyttet av japanske myndigheter. Arbeidskraften var billig og kontrollerbar. Pachinko forteller historien deres som det største, sveipende slektsdramaet 2022 bød på.

Pørni sesong 2 og 3

Hvor og hva: Viaplay, familiedrama/komedie fra Ring 2.
Hvorfor: Pørni er i ferd med å bli en nasjonalskatt i TV-verden. Viaplay bør bære Henriette Steenstrup på trone gjennom julebordet.

https://www.youtube.com/watch?v=sqbY5YXPWWA&ab_channel=ViaplayNorge

Reacher

Hvor og hva: Prime Video, hevnspenning fra Lee Childs helt.
Hvorfor: Etter Tom Cruises feilslåtte forsøk på å lage skjermhelt av mystiske Jack Reacher, klarte giganten Alan Ritchson det lett, Oppskriften: La Jack være Jack. Lite prat, mye hevn, slemme skurker og ingen forsøk på gjøre den omreisende rettferdighetskjemperen Jack Reacher mer avansert enn nødvendig

Rådebank 3

Hvor og hva: NRK, ungdomsdrama fra innlandet.
Hvorfor: Norsk drama om ungdom, følelser og eksoslukt som skraper ut sjelen.

Slow Horses sesong 1 og 2

Hvor og hva: Apple TV+, spionspenning fra England.
Hvorfor: Mick Herrons inspirerte spionromaner om forsofne Jackson Lamb og hans lag av mislykkede spioner er alt du trenger. Spennende, intrikat, vellaget, morsomt og aktuelt. John le Carré for strømmingens tidsalder.

Somebody Somewhere

Hvor og hva: HBO Max,
Hvorfor: «Ja, vi har jo alle lengtet etter en dramakomedie fra Kansas», sa en bekjent tørt til meg. Jeg hadde forsøkt å selge inn Somebody somewhere, og det gikk helt passe. Så la meg prøve igjen: Historien om Sam som sukker og vitser seg gjennom midtlivskrise og tragedie, er en morsom og sjarmerende serie om det vanlige livet. Og hvordan komme seg noenlunde helskinnet gjennom det.

Time

Hvor og hva: Prime Video, fengselsdrama.
Hvorfor: Sean Bean som angrende fyllekjører i fengsel går fra drama til krim når fengselssjefen og diverse gangsters involveres i et intrikat spill.

We Own This City

Hvor og hva: HBO Max, avlegger av The Wire.
Hvorfor: Etter fjorten år fikk Baltimore-klassikeren The Wire en sint, desillusjonert lillebror. We Own This City var en hard oppfølger fra Baltimores gater. Ingen er bedre enn David Simon på å måle politiarbeid opp mot hvordan samfunnet påvirkes av kriminaliten de skal etterforske.

The White Lotus sesong 2

Hvor og hva: HBO Max, feriedrama fra de rikes Italia.
Hvorfor: Mike Whites pandemidrama fra rikmannsresort på Hawaii blir faktisk bedre av å flytte på seg. The White Lotus fra Sicilia er sexy og sarkastisk. Det er morsom og mystisk. Den hysteriske avslutningen ga akkurat nok svar og åpne spørsmål til at den ble årets snakkis.