22/11/63: Tidsreise-thriller om JFK

Dette er James Franco, Stephen King og J.J. Abrams. De har laget tidsreisethrilleren 22/11/63 om JFK, bør du benke deg når Fox har premiere i kveld?

I kveld viser Fox første episode av miniserien 22/11/63. Tittelen referer til datoen president John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas, og serien er basert på en bok av Stephen King.

james Franco spiller hovedrollen, Friday Night Lights-manusforfatter Bridget Carpenter er seriesjef, og Lost/Star Wars-regissør J.J, Abrams produserer denne åtte episoder lange reisen tilbake i tid. Da mener jeg ikke metaforisk, 22/11/63 (originaltittel 11.22.63) handler om en tidsreise.

112263-2

Jake Epping (Franco) er litteraturlærer hos voksenopplæringen i småbyen Lisbon i Maine. En dag viser restauranteieren Al Templeton (Chris Cooper) ham en portal tilbake til 1960. Al er døende av kreft, og insisterer på at Jake, som er nyskilt og lettere desillusjonert, skal dra tilbake for å hindre at JFK blir drept.

Etter en lett runde overtalelse er Jake på plass i 1960 under navnet James Amberson, og setter i gang det nesten tre år lange prosjektet: finne Lee Harvey Oswald, sjekke om han er drapsmannen, og eventuelt hindre ham.

Det fører James inn i en verden av FBI-agenter og russiske spioner, men også en triviell hverdag bestående av lærerliv, romanse og skoledans. Totalsummen av det nye 1960-livet er dog ikke veldig triviell, for James må hanskes med psykopatiske eks-menn, sørstatsrasisme, mistenksomme bookmakere og ikke minst: fortiden.

For fortiden prøver på stephenkingsk vis å kjempe mot endringene James vil implementere, og det tar form som alt fra radmagre menn i tynne frakker (finnes det noe mer stephenkingsk?) som hvisker “you shouldn’t be here” til sviktende bilbremser og forbipasserende som prøver å sparke bein på ham når det minst trengs.

112263-1

Det borger også for en rekke Tilbake til fremtiden-aktige ingredienser (boken med sportsresultat som han får med seg tilbake i tid er det tydeligste) og forviklinger med god tidsreisehumor. Gudfaren-referansen er min favoritt fra serien, du skjønner når den kommer.

James Franco er mest sjarmerende i 1960-utgave, OP-5-favoritten Chris Cooper er knallbra, og det er fort gjort å bli forelsket i Sadie Dunhill når hun spilles av Sarah Gadon, men det er Daniel Webber som vinner den interne skuespillerkampen. Australske Webber er irriterende selvopptatt og narsissistisk som Lee Harvey Oswald, enten det er de pompøse tingene han sier eller den selvmedlidende aggressiviteten han utstråler til omverden. Noterer meg navnet hans.

Er 22/11/63 en serie å følge med på? Njaaaaa. Førsteepisoden er poengtert og spennende, før andre episode går i en helt annen retning. Der handler det kun om James’ nye liv i småby-USA, og minimalt om JFK-drapet. Det fremstår rotete og overraskende på en irriterende måte, men samtidig er det et frempek til hvordan plottet rulles ut.

Fra episode 3 til 6 er 22/11/63 tidvis spennende og morsom, men også litt kjedelig. Det tar seg veldig opp i de to siste episodene, hvor vi først får holde-pusten, 24-aktig nedtelling, før Stephen King kommer triumferende på oppløpssiden med thriller- og scifi-flagget vaiende i vinden. Om du har veldig dårlig tid i hverdagen er ikke 22/11/63 et must å se, men det er altså en belønning å hente i å henge med til de siste episodene.

Første episode av 22/11/63 går på Fox kl 21:55. Hele serien ligger på Hulu.com, om du har abonnement der.