Jeg har brukt sommeren til å lese jødiske memoarbøker. Her deler vi tre tips med dere.
Det er få fortellinger som gjør like sterkt inntrykk på meg som bøker om den jødiske befolkningens skjebne i Europa i første halvdel av det tjuende århundret. Det er historier om integrasjon og intellektuell overflod, men også undertrykkelse og antisemittisme – en forfølgelse som ender i Holocaust.
Historiene er like ulike som menneskene som forteller dem, naturligvis, men under ligger en melankoli dypere enn vi nordmenn kan fatte. I løpet av et halvt århundre ble den jødiske kulturen i Sentral- og Øst-Europa – som omfattet millioner av mennesker – utslettet. De som hadde kommet seg unna slo seg ned over hele verden – framfor alt i Israel og USA.
Disse fortellingene er skrevet ned utallige ganger. Her har jeg valgt ut tre bøker som gjorde virkelig inntrykk på meg. Ikke krim, sier du? Det handler om den største forbrytelsen verden har sett.
Mendelsohn er en begavet amerikansk litteraturprofessor og kritiker (les for eksempel hans tankevekkende slakt av Tarantinos Inglorious Basterds her). I Forsvunnet legger han ut på en reise for å finne ut hva som skjedde med den grenen av familien som forsvant i Holocaust. En reise som tar ham fra USA rundt hele verden, før han ender i en liten by i Ukraina. Resultatet er en bok som bryter alle sjangerkonvesjoner. Forferdelig gripende. Et mesterverk.
Zweig var en forfatter og journalist fra Wien og vokste opp rundt århundreskiftet, da hjembyen hans var en av verdens største og mest nyskapende. Her var de alle sammen: Freud, Lenin, Trotsky, Hitler og en lang rekke kunstnere og forfattere (les denne artikkelen om Wien på denne tiden). Så ble alt ødelagt. Stefan Zweig var den fødte wiener på denne tiden: intellektuell, dannet og kosmopolitisk. Boken hans er skrevet i Brasil, dit han flyktet etter nazistenes maktovertakelse. Den er en elegi over en tapt by og en tapt tid. Europeeren Zweig tok livet sitt i Brasil i 1942. Karl Ove Knausgård er bare en av flere norsk beundrere.
Amos Oz: En fortelling om kjærlighet og mørke
I motsetning til de to andre bøkene er Oz´ storverk skrevet fra et isralesk perspektiv. Men i likhet med spesielt Mendelsohn dykker Oz dypt inn i familiehistorien – fra henholdsvis Litauen og Ukraina. Beskrivelsen av jødisk liv i denne delen av Europa er sterk lesning, det samme er skildringen av fattigdommen og krigshandlingene i Jerusalem på 1940-tallet. Boken ender på mest gripende vis. Anbefales.