3 morsomme krimbøker for sommeren

Carl Hiaasen at home in Florida
Hvorfor flirer Carl Hiaasen så hjertelig i hengekøyen? Sikkert fordi han har lest en av sine egne bøker. Vi gir deg 5 morsomme krimbøker for sommerferien.

Sommeren ruller videre, her jeg sitter og skriver nå drypper svetten ned i tastaturet. Det er jommen meg 25 grader i Oslo sentrum før kl 10 på formiddagen. Hotter than hell! Enormt digg. Spesielt siden Bergensavisen – lokalavisen som er mer patriotisk enn en margaritafull texaner på 4. juli – påstår at de har sendt uværet østover for å kunne nyte det i fulle drag selv. In your face, pressestøttedrevne navlebeskuere!

Les også: Vi anbefaler fem spennende thrillere for sommerferien

Uansett, på en dag som dette er det ingenting som er bedre enn å slenge opp en fjærlett, underholdende, morsom og vilt medrivende krim. Så her kommer noen tips til morsomme krimbøker du kan godte deg med i sommervarmen, på ferie på Kreta, på drømmeroadtrip i USA (hei, Øystein og Olav!) eller med føttene dinglende i det oppblåsbare bassenget du har i hagen. Hvor som helst, vi garanterer underholdning.

Tourist Season av Carl Hiaasen
— Carl Hiaasen er kongen av ellevill Florida-krim,og vi har ofte anbefalt ham her på bloggen. Begynn med Tourist Season fra 1986, den første i en lang rekke krimromaner om turistbusiness, korrupsjon, sexskandaler, hensynsløse skurker, lowlife-tapere, mordere, lekre damer, kokain og solskinn. Med andre ord Florida samlet mellom to permer. Tenk Vincent Vega fra Pulp Fiction møter Homer Simpson på ferie i Miami, og så drikker de seg fulle og går på strippebar sammen. Der treffer de Jessica Alba fra Sin City, og så blir stedet stormet av de mislykkede fetterne til Jax Teller fra Sons of Anarchy. CDON selger Tourist Season til 69, og Amazon tar 10 dollar for Kindle-utgaven.

Les mer: Carl Hiaasen er tilbake!
Les mer: Vi drar til Florida

Florida Roadkill av Tim Dorsey
— Mer fra the blue haired state! Mens Carl Hiaasen er raffinert og silkemyk i sin urkomiske skriving om utskudd i Florida, er Tim Dorsey hans bøllete lillebror. I Florida Roadkill (første i en serie på 19, så langt) møter vi Serge Storms, som er psykopatisk drapsmann, avholdsmann, galehuspasient, hobbyhistoriker og NASA-entusiast, og jevnt over en likandes kar. Han får fatt på 5 millioner dollar via drap og svindel og med god hjelp fra en motorsag, og roter seg da også inn med russisk mafia, forsikringskorrupsjon og en haug med folk som gjør hva som helst for å få tak i kofferten med pengene. Carl Hiaasen skrudd opp til elleve, med et karaktergalleri som er så outrert at du blir sittende og gapskratte. Litt uoversiktlig start, det virker nesten som forfatteren selv er på alle de forskjellige medikamentene som beskrives i boken, men etter hvert som kapitlene treffer deg, blir det til et gigantisk puslespill av galskap. Amazon selger Florida Roadkill til latterlige 5 dollar, så billig at man skulle tro det var et svindelopplegg rett ut av en Tim Dorsey-roman. CDON kjører 79 kroner for pocket.

Hollywood Station av Joseph Wambaugh
— Joseph Wambaugh er skikkelig syvende far i huset i amerikansk krim, men skriver fletten av sine kolleger. Hollywood Station er første bok i en serie på fire, og handler om det underlige galleriet av skurker, politifolk, prostituerte og mafia som kretser rundt politistasjonen i Hollywood. Surferdude-politimennene Flotsam og Jetsam, alenemorpolitien Andi McRee, en endeløs rekke frekke uttrykk (for politiet er en skurk som tar sitt eget liv en “self-solver”), treffsikre referanser og en coolness så fargerik at man forstår hvorfor James Ellroy overtalte Wambaugh til å skrive denne serien. Beinhard og gatesmart dialog, suverent plot og den kuleste og morsomste fremstillingen av Hollywood siden L.A. Confidential. 8 dollar for Kindle-utgaven hos Amazon, 69 kroner hos CDON.