5 bøker å lese i påsken

Hvem er Grethe Bøe, og hvorfor skal du lese om jagerflypiloten Ylva? Vi anbefaler fem bøker for påsken.

 

En samisk pilot. Styrtrike boksamlere. Et mord i Oslo. Mørk Trump-harsellas. Et dødelig virus. Her er fem bøker du kan ta med deg på det imaginære, tørrlagte påskefjellet.

Mayday av Grethe Bøe
— Jagerflypiloten Ylva – halvt samisk, halvt norsk – starter nesten tredje verdenskrig. Eller er det den russiske stresspiloten hun kapper med som er ansvarlig? Kanskje til og med hennes amerikanske mentor har en finger med i spillet? Mayday er en kjapp, fargerik og medrivende thriller fra nordområdene, og avslutter med en scene jeg håper Steven Spielberg en gang skal regissere film av. Manusforfatter Grethe Bøes thrillerdebut er som designet for ferielesing.

Camino Island av John Grisham
— John Grisham tar et steg til siden fra sine klassiske rettssalsthrillere. Camino Island dykker ned i boksamlingenes verden, hvor kunsttyver og stjernesamlere kappes om de største skattene. Scenen er Florida, som passer perfekt til den bohemske, velslåtte krimgjengen Grisham skriver om. Tenk Ocean’s Eleven møter Carl Hiaasen omgitt av Cato Schiøtz’ boksamling. 

Squeeze Me av Carl Hiaasen
— Angående Carl Hiaasen! Kongen av satirisk humorkrim er sintere og morsommere enn på lenge når han tar for seg Trumps presidentskap. En av presidentens støttespillere, en styrtrik enke, blir spist av en pytonslange på en fundraiser-middag. Hennes venninner i Potussies – presidentens fanklubb av rike enker – blir livredde, men begeistret da den ulovlige innvandreren Diego arresteres for drapet. Les mer om Squeeze Me her.

Les også: HITLERS REGISSØR, APPELSIN-HERMAN OG EN DØD KVINNE PÅ PLAZA – tre podcaster du må høre

Svanemordet av Hans Olav Lahlum
— Lahlums niende bok om K2 og Patricia er også en av de beste. I Svanemordet handler det om hemmeligheter fra andre verdenskrig, borgerkrigen i Finland og et anspent politisk Norge anno 1973. Det er også herlig tilfredsstillende å lese krim som er så formularisk, klassisk og lite voldelig som Lahlums. Boken handler om 1973, men føles også som den er skrevet da. Det er en god ting.

The Andromeda Strain av Michael Crichton
— Hva! Har du ikke lest Jurassic Park-forfatteren Michael Crichtons fabelaktige bok om pandemi, virus, etterretning og hemmelighold? Jeg leste The Andromeda Strain fra 1969 på nytt i høst, og ble lett sjokkert over hvor kul den er i form, innhold og skrekkinngytende spenning. Kast deg over kindlen eller ring din lokale brukt-pocket-handler nå, denne godbiten leser du gjennom på en god påskedag.