5 filmer hos HBO Nordic du bør sjekke ut – del 1

En undervurdert krigsfilm, Hitler i bunkeren, starten på West Wing og Ku Klux Klans klamme grep. Her er filmtips fra HBO Nordic-biblioteket.

Folkens! Det er lenge siden vi har kjørt slike streamingguider, men nå er det på tide å forberede filmhøsten. I dag anbefaler vi fem filmer fra HBO Nordic-katalogen. Det er fremdeles mye å utsette på giganten HBOs tilbud i Norge, spesielt de tekniske løsningene, men de har blitt merkbart bedre på både film og spesielt dokumentarer i det siste. Dokus skal vi snart se nærmere på, men her får du først fem filmer vi anbefaler varmt fra HBO Nordic-biblioteket.

The American President (1995)
— På overflaten er dette et politisk kjærlighetsdrama, men The American President er også starten på serieeventyret West Wing. Manusforfatter/geni Aaron Sorkin skrev filmen opprinnelig som et tyngre politisk drama, men tok bort lange dialoger og monologer for å slanke filmen. Det som ble til overs dannet så grunnlaget for West Wing-piloten. Denne filmen er uansett et must å se for West Wing- og Aaron Sorkin-fans. Michael Douglas og Annette Benning er strålende som president og kjæreste som må kjempe mot fordommer og kampanjer, og Martin Sheen spiller chief of staff, en rolle som i praksis er Leo McGarry.

A Bridge Too Far (1977)
— Litt glemt krigsfilm om Operation Market Garden, de alliertes mislykkede offensiv etter D-dagen hadde banet vei. Rollelisten er helt koko, sjekk bare her: James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Anthony Hopkins, Gene Hackman, Laurence Olivier, Robert Redford, Maximilian Schell (for James Bond-nerds!) og selveste Liv Ullmann har alle små og store roller i denne vellagede, spennende og underholdende WWII-filmen.

Der Untergang (2004)
— Adolf Hitler skremt ned i bunkeren i Berlin, ute av stand til å innrømme at nederlaget banker på døren i form av russiske tanks og allierte styrker. Dersom du ikke har sett denne, er det en av de mest skjellsettende fortellingene fra andre verdenskrig, og bisart nok utgangspunkt for noe av det morsomste som har skjedd på internett.
http://youtu.be/rFLe7tRCwQA

Mississippi Burning (1988)
— To FBI-agenter kommer til Jessup County i Mississippi for å etterforske drapet på svarte borgerrettighetsforkjempere. Det viser seg kjapt at den lokale sheriffen er litt for tett med de lokale Ku Klux Klan-entusiastene, og samarbeidet med FBI blir ikke veldig vellykket. Basert på sanne historie fra 60-tallet, Gene Hackman og William Duvall i noen av sine beste roller. Sjekk også vår anbefaling av den nyere KKK-thrilleren Natchez Burning.
http://youtu.be/SUtlJwfNEtI

In The Valley of Elah (2007)
— Tommy Lee Jones i typisk gnistrende form som jordnær, realistisk krigsveteran som prøver å finne ut hva som skjedde med sin sønn, som ble drept rett etter han kom hjem fra Irak-tjeneste. Susan Sarandon er tilsvarende god som hans kone, og bidrar til at In The Valley of Elah blir like mye familiedrama som krimthriller.

Her er flere tipsrunder fra OP-5:

Del 1: Blant annet en moderne fjellklassiker

Del 2: Tom Cruise og Michael Connelly med flere

Del 3: Hillbillies og undercoverpurk

Del 4: Paranoid Gene Hackman og Kevin Costner i storform

Del 5: George Clooney stopper terror i Midtøsten og Ben Affleck raner banker i Boston

Del 6: James Gandolfini rocker generaluniform

Del 7: Sean Connery i Boston-krim, Ben Affleck vinner Oscar i Iran

Del 9: Kule menn i sorte dresser og Denzel som skitten purk

Netflix og HBO, 90-tallsfilmer du bør se igjen

5 serier hos Netflix

5 dokumentarer som er verdt å sjekke ut

Netflix-tips: sjakk matt! 3 sjakk dokumentarer som er verdt å se