5 grunner til å glede seg til The Gilded Age

Downton Abbey-skaperen drar til New York for å riste i sosieteten.

Savner du Downton Abbey? Trenger du et kjoledrama med frekke dialoger og velkomponert plott i livet ditt? Savner du å reise til New York for å sprade rundt på 5th Avenue? Drømmer du av og til om hatter så høye at de hører hjemme på IMAX? Jeg også!

Da er det ingen grunn til å stresse, for 25. januar slipper HBO Max The Gilded Age. Kort fortalt handler det om to familier i hver sin herrebygård på fasjonable 5th Avenue rett ved Central Park. Den ene har gamle penger og forakter all moderniteten som oppsto fra borgerkrigen. Den andre slår seg opp på jernbanens fremvekst i USA. Hvordan blir naboskapet?

Jeg har sett og anmeldt første sesong av The Gilded Age for Aftenposten, den kommer i avisen på lørdag. Under den spretne traileren er en smakebit, med fem grunner til at gledesbarometeret bobler:

1— The Gilded Age er skapt av Julian Fellowes. Jepp, han som skrev Gosford Park før han ga verden Downton Abbey. The Gilded Age er tidvis som en kopi av Downton Abbey, men bare på en kul måte.

2— Kopi av Downton Abbey, ja, men lagt til New York i 1883. Skildringen av nye penger som kræsjer med gamle penger i dyre hus rundt Central Park er aldeles nydelig.

3— Carrie Coon tok pusten fra meg i The Leftovers. Her får hun skinne som den komplekse og ambisiøse Bertha Russell. Hun er gift med George Russell, som spilles av Homeland-veteran Morgan Spector. Duo!

4— Synes du Christine Baranski var frekk og freidig i The Good Fight og The Good Wife? Hah! Da er det bare å stålsette seg for hennes bistre, scenestjelende opptreden i The Gilded Age. Baranski spiller Agnes van Rhijn, en rik enke som forakter nyrikinger med hvert fiber i sin knirkete kropp. Endelig har Downton Abbeys grevinne Grantham fått en verdig likekvinne i serieverden.

5— New York, New York! ikke før vi er ferdig med tolvte gjennomgang av Alene hjemme 2 i julen, så tar The Gilded Age oss med tilbake til denne flotte byen. Woody Allen! Joe Namath! Fran Lebowitz! Ghostface Killah! Carrie Bradshaw! Bandittene i Gangs of New York! Alle i The Gilded Age! Det er godt å være tilbake.