5 grunner til å kjøpe kinesisk scifi med én gang

Amazon skal svi av én milliard dollar når de lager serie av kinesisk scifi. Vi er i gang med The Three-Body Problem.
Dette skal vi skrive mye mer om etter hvert.
Vi må bare lese ferdig den kinesiske trilogien Remembrance of Earth’s Past av Liu Cixin, og så blir det full rulle med synsing og spekulering og analyse. Trilogien omtales ofte som The Three-Body Problem, som er navnet på første boken. Akkurat som Game of Thrones ble navnet på Song of Fire and Ice, siden det var første boken. De to neste bøkene heter forresten The Dark Forest og Death’s End.

Det er vanskelig å beskrive historien, for den er så vilt storslagen og bredt anlagt, men det inkluderer den kinesiske revolusjonen, miljøterrorisme, CIA, fremmede raser fra andre solsystemer, totalt kaos på jordkloden og menneskehetens fremtid. Uten å avsløre for mye: se for deg at en rablende sint og resignert Eivind Trædal hadde sendt en melding til en annen galakse, og bedt dem om å tilintetgjøre jorden fordi vi uansett er moralsk i evig minus og totalt fucked…og før du vet ordet av det har Trædal skapt sin egen religion. Da er du i  landskapet til The Three-Body Problem.

Vi kommer tilbake til dette storverket når vi har pløyd siste boken, men her gir vi deg 5 grunner til at du bare må kaste deg over Kindle-bestilling med en gang:

1. Bøkene er kjøpt av Amazon, som visstnok skal svi av 1 milliard dollar på å lage serie av historien. Det var altså ÉN MILLIARD DOLLAR. Så det er like greit å brette opp ermene og bli kjent med dette monsteret med en gang.

2. Du snakker flytende techno-babble allerede etter første boken.
Eller orbital mekanikk, som jeg tror det heter. Dette er muligens en av grunnene til at The Three-Body Problem vant Hugo Award – den tyngste scifi-prisen – da boken ble oversett til engelsk. Techno-babbel er meget viktig.

3. Barack Obama er fan. Han leste bøkene mens han var president, og sa følgende om lesingen: «For a while, there was a three-volume science-fiction novel, the Three-Body Problem series — which was just wildly imaginative, really interesting. It wasn’t so much sort of character studies as it was just this sweeping (…) The scope of it was immense. So that was fun to read, partly because my day-to-day problems with Congress seem fairly petty — not something to worry about. Aliens are about to invade.»

4. «Do not answer! Do not answer!! Do not answer!!!».

5. Til å strekke seg over millioner med år og flere solsystemer, er bøkene ganske korte. Den første er såvidt 300 sider før The Dark Forest strekker seg til 400 og Death’s End til rett under 600. Det er altså ikke så tidkrevende prosjekt som tusensiderne til George R.R. Martin.