5 grunner til å lese nye Lee Child

Lee Child har skrevet bok nummer nitten om Jack Reacher. Personal er solid thriller for høstkvelden.

Lee Child, altså. For en herlig forfatter. Som en krimlitteraturens AC/DC leverer han den ene formelbaserte boken etter den andre, og tok pseudonymet for å havne mellom Raymond Chandler og Agatha Christie i bokhyllene. Slik kynisme kan vi like.

Selv om det går litt opp og ned kvalitetsmessig, er det nok killerbøker i katalogen (One Shot og Killing Floor er mine favoritter) til at det alltid er en fornøyelse å kaste seg over en ny bok om Jack Reacher. Kjedelig er det uansett aldri når Reacher porsjonerer ut rettferdighet som en hvilken som helst Judge Dredd.

Nå er Personal tilgjengelig på Kindle og i bokhandlene, her er fem grunner til at den passer perfekt i lesekroken nå som høsten setter inn, og alt vi trenger for å komme oss gjennom den brutale mørketiden er en heseblesende thriller.

1. Jack Reacher må forhindre et internasjonalt plott. Ofte er det noen stakkars uskyldige bønder som trenger beskyttelse fra verdens ondskap, og det er viktig nok, men nå står verdens politiske balanse på plass når en haug av verdens beste militære snikskyttere er på avveie.

2. Som tittelen sier, er det personlig. Vi får et litt overraskende, men kult innblikk i sak Reacher var innblandet i som militærpoliti for seksten år siden.

3. Jack Reacher does Europe! Når den franske presidenten blir forsøkt drept og et G8-møte står for døren, må Reacher ta turen over Atlanteren og deale med skurker med andre aksenter. Et lite minus med boken er at det internasjonale thrilleraspektet blir tonet ned til fordel for mer en-til-en spenning, men siden raser uansett unna.

4. Personal er skrevet i førsteperson, noe jeg foretrekker foran det kaldere tredjepersonsnarrativet. Jeg føler meg mer på fistbump.nivå med Jack Reacher da, han inviterer litt mer inn i sin underlige verden av hevn, ensomhet og rastløshet.

5. Jack Reacher said nothing. Eller som det blir i førsteperson: I said nothing. Den setningen alene er grunn nok til å ta opp en ny Lee Child-bok.

Har du lest Personal? Hva synes du? Hva er forventningene? Hva er din favorittbok i Jack Reacher-serien? Kjør debatt i kommentarfeltet.