5 grunner til å se 13. november: Terrorangrepet i Paris

Gregory holdt konens hånd mens hun døde. Han er en av 40 overlevende og vitner som forteller historien om terrorkvelden i Paris.

Til tross for den klumsete oversatte tittelen, er 13. november: Terrorangrepet i Paris et sobert mesterverk av en dokumentar. Som tittelen sier, handler Netflix-serien om den grusomme fredagskvelden da ISIS-terrorister angrep Stade de France, fire Paris-barer og konsertstedet Bataclan. 130 mennesker ble drept i løpet av noen få timer.

13. november: Terrorangrepet i Paris er laget av Jules og Gédéon Naudet, brødrene som ble kjent for sin 9/11-dokumentar fra 2002, og her er 5 grunner til å sette i gang med serien:

1. Dette er ofrene og vitnenes historie. De som ble skutt på, gislene, de første hjelpemannskapene som ankom åstedene, SWAT-soldatene som brøytet seg inn til terroristene på Bataclan-mezzaninen. De til sammen 40 personene som snakker forteller så detaljert og følelsesladd at det ikke går an å snu seg bort, med mindre det er for å svelge klumpen i halsen eller tørke litt i øyekroken.

2. Dramaturgien er så såre enkel og effektiv: kronologi.  Miksen av overlevende, politi, myndighetspersoner er perfekt til å drive historien fremover med forskjellige perspektiver.

3. Terroristene får ikke plass. 13. november: Terrorangrepet i Paris handler om hjelpeløsheten og grusomheten ofrene føler når de skjønner hva som skjer. Serien er full av disse øyeblikkene, som Eagles of Death Metal-fanen som ligger under en haug med lik, spiller død og lurer på hva som kommer til å bli hans siste tanke.

4. Scenen med mobilvideoen og den tikkende klokken på slutten, hvor seeren kun hører den dundrende, kvalmende lyden av en Kalashnikov, sjokkgranater, skudd og eksplosjoner. 66 sekunder rent angrep på følelsene.

5. Fraværet av musikk. Der Making a Murderer, The Jinx og andre sterke dokumentarer bruker musikk for å sende oss i en bestemt følelsesmessig retning, er det nesten ikke tilstede i 13. november: Terrorangrepet i Paris. Det er mennesker som snakker om hendelser og følelser, og det er mer enn nok til at de tre episodene er det sterkeste du ser på strømmetjenestene dine i år.