5 grunner til å se Cobra Kai med en gang

Det er 34 år siden Johnny Lawrence tapte for Daniel LaRusso i Karate Kid. Nå er de tilbake på YouTubes nye strømmetjeneste, og det er knallgøy.

Snakk om moro! Daniel LaRusso og Johnny Lawrence er tilbake, snart 35 år siden de møttes i Under 18 All Valley Karate Tournament. Vi snakker selvsagt om Karate Kid, denne ville suksessen av en amerikansk high school/karate-film fra 1984.

De to konkurrentene møtes nå i YouTube-serien Cobra Kai, og her er fem grunner til å kaste seg over de ti episodene som utgjør første sesong:

1. Premisset er enkelt: LaRusso og Lawrence, fremdeles spilt av Ralph Macchio og William Zabka, lever fremdeles i de samme småbyene i California, men har ikke mye til felles. LaRusso er en glatt, suksessrik bilselger, mens Lawrence er en semialkoholisert barflue som aldri helt har klart å holde på verken familie eller jobb. Gjennom diverse tilfeldigheter får de hver sin protesjé, og gjett hvilken turnering det hele ender opp i? Nettopp.

2. Ungdomsrollene er herlig fremadstormende spilt. Nerdene og taperne er en flott bukett av klassiske filmnerder, men spilt med varme og noen solide overraskelser. De pene jentene, vinnerne og de bemidlede er som hentet rett ut av Mean Girls og Legally Blonde. Måten dynamikken mellom dem bølger frem og tilbake ser lekende lett ut, men stammer fra knallgodt manus og strålende skuespillere. Utenpå de åpenbare referansene sender Cobra Kai også tankene til Eastbound & Down, den herlige serien om forventninger, tilbakekomst og raske solbriller i den amerikanske forstaden.

3 . Nostalgi, men ikke navlebeskuende. Når Lawrence, som var bad guy i Karate Kid, mimrer tilbake til gamle dager med sin nye elev, og fremstiller det hele som hans David-kamp mot Goliat-overmakten LaRusso og Mr. Miyagi, er Cobra Kai på sitt selvbevisst beste. Morsomme greier. Nostalgien kunne tatt overhånd, men oppå alle referansene, tilbakeblikkene og mimringen ligger en morsom og underholdende historie om familie, tilhørighet og venner.

4. Kul musikk! Fin grytrett av Ratt, Poison og Twisted Sister, krydret med frekk karaterock, filmfunk og montasjevennlig actionmusikk.

5. YouTubes egen strømmekanal YouTube Red er definitivt en del av seriefremtiden din. Så det er like greit å bli kjent med konseptet med en gang. I dette tilfellet får du de to første episodene gratis, og så er det 19 kroner per episode etterpå. Ikke gratis, men — heeeey — litt karatekvalitet koster.  Serien er allerede fornyet for sesong 2, så det er bare å kaste seg over de to første episodene: